arilarda bal toplamaya heves yok

Arıcı dostlar bana bir meselede yardımınızı rice edeceyim. İki yaşında anası olan bir kovanim var tam 8çerçevəyi sarmışlar 4 çerçeve tam olarak lapalı yavrusu var günlük yumurta dahil. Keçen sene de nal vermediler bu senede de veremeyecek kaliba. Kışdan 3 çerçeveden fazla çıkmışlardı. İlk bahar döneminde tam 8 lıtre şirup verdim ARI POLİVİT kullandım. Kovan dışına çok az çıkıyorlar. Acabadiyorum ki bizim biralarda ot biçiminden sonra çok fazla çiçek kalmadı ondanmıdır?

Sayın Cahangir,

Kovan dışına çok az çıkmaları, tarlacı sayısının azlığından kaynaklanabilir.
Tarlacı sayısının az oluşu da, üreme zincirinin bozulmuş veya hasar görmüş olduğunu gösterir.
Kovandaki arıları yoklayın, kanatsız arı var mı bakın.
Kapalı erkek gözlerinde varroa miktarını kontrol edin.

Varroa mücadelesi yaptınız mı?

Varapra mücafelesi yaptim ama ne kadar etkili olduğunu bilmiyorum. TEDA kullandım fitil formasında yakılıb kovan girişine koyulur 30 dakka kapalı tutulur. Bunu da mayıs ayından önce koydum. Son baktığlmda bir problem yok kiboydi on gün evvel fazla kurcalamıyorum da ondan. Ama uçuş tahtasında her gün 3-5 tane ölü arı buluyorum yeni çıkmış arı dahil. Arı boz kafkas arısıdır. Şu anda varora mücadelesi yapabilirmiyim ve hanği ilac kullana bilirim kabaklayıcıtedbir olarak?

Sayın Cahangir,

Arılarınız kıştan çıkışta zayıfmış. Zayıf arının bu zamana kadar tek başına kata çıkması zordur.

Verdiğiniz şerbetle güçlü arılar destan yazar. Polivit kullanmanın faydası olmaz, gereksiz bir maddedir.

Senin arıları bala yetiştirmek için diğer kovanından komple kapalı yavru alıp zayıfa vermen, bunun karşılığında zayıftan da açık yavrulu çerçeveyi güçlü arıya vermen gerekirdi. Yani değiş tokuş yapman lazımdı.Buna kovan eşitlemesi denir.

Sen şerbeti asıl, petek kabartma döneminde de bol bol verecektin. 1,25-1,5 şeker/1 su şerbeti verecektin. Güçlü kovan bu şekilde rahat petek kabartırdı.

İlaç kullanımı bittikten sonra, 1 ay içinde bal almayacaksan, bal alacağın peteğe ilaç bulaştırmadıktan sonra varroa mücadelesi yapabilirsin. Flumetrin veya Amitraz kullanabilirsin.

Adem abi ben tam aksini yapmışım bana bir oğul hediyye etmişlerdi. Oğulun anası çıfleşme uçuşundan dönmedi nende jemen kovandan iki çerçeve kapalı günlük yumurtalı alıp yeni oğula verdim ki kendi analarını üretsinler bir çerçevədə hoç ana memesi uapmadılar ikincide yapdılar dört gün önce çıktı ana. Bu yapdığım sebeb ola bilirmi?

Önder abi sebebini söylediği için ben söylememiştim.

Senin bala hevesli olmayan kovanında tarlacı arı sayısı az.

Eğer bundan çerçeve almasaydın, tarlacı arı sayısı yine hemen değişmeyecekti.

Sen bundan çerçeve almakla ilerleyen zamanlarda tarlacı arı olacakların sayısını azaltmış oldun.

Profilinde 2 kovan yazıyor; birisi 8 çerçeve, diğeri de oğul galiba değil mi?

Aynenen öyledir biri 8 çer lik digeri yeni oğul

arkadaşlar benim üç kovanım var.ve kovanlarım katlı 20 çerçeve basıyor.bu kovanlardan biri iyi çalışıyor bala.ama diğer iki kovan kendine yetecek kadar anca bal var ve kovan giriş çıkışları hareketsiz.kovanı kontrol ettiğimde kapalı açık yavrular var acaba varoa mı var diye kontrol ettim ama yok.bu kovanın ne gibi sıkıntısı olabilir.

Bu üç kovan arasında çerçeve alışverişi yaptınız mı?

bügünkü kontrollerimde çalışmayan kovandan petel aldım` üzerinde arı vardı onu silkeledim petekte çok az bal vardı en azından çalışan kovan yapsın dedim aldığım kovanada ham petek verdim böyle bir kovan arasında alışveriş oldu bunun haricinde bir alışveriş olmadı

Diğer iki kovan da yaklaşık yirmi gün sonra diğerine yetişir muhtemelen.

niye yirmi gün sonra abi.tam anlayamadım acemilik

Çalışmayan kovanlarda nüfus var, tarlacı az diyorsunuz.
İki olasılık var, biz olumlu bakıp iyi yönde değerlendirelim: Muhtemelen yavruyu geç açtılar ve kovandaki nüfus oransal olarak diğer kovana göre genç. Yavaş yavaş tarlacı sayısı diğerini yakalayacak.

çok teşekkürler abi verdiğin bilgiler için.

Arılar doğduktan sonra 3 hafta içeride iş yapar 3 haftadan sonra dıştaki işlere çalışırlar.