Aslında bu konu başlığı altındaki yazıları okuyunca hatamı fark ettim.
3 katlı olan kovanımdaki önce ballıkları sonra da kuluçkayı kontrol ediyor oluşumun yanlış olduğunu anladım. Önce kuluçkalığı sonra ballıkları kontrol etmeliydim.
Fakat arıların sonraki gün de saldırganlığı devam ettiriyor oluşu (kovan yanından geçerken) beni biraz ürküttü. Arılar genel olarak mı saldırgan bir karaktere mi sahip yoksa ben mi büyük bir hata yaptım bilemedim.
Bir önceki başka konudaki mesajımda da yazdığım gibi, o kovan önünde arıların genelde yoğun bir uçusu, kovan önünde döne döne uçuşları sürekli oluyor, bugün de öyleydi.
Hem bunu videoya almak istedim, hem de her iki kovanın da arılarını fotoğraf çekerek, onların ırkları hakkında sizden bilgi almak istedim.
Arıların çalışma düzeni çok normal.
Aşırı bir yoğunluk yok. Öğleden sonraki erkek arı uçuşlarında kovan önleri telaşlanır ve arılar sinirlenir.
Bu durum yarım saat kadar sürer.
Bu durumdaki arıları açmak daha da sinirlenmelerine sebep olur.
O yüzden biraz bekleyip erkeler uçtuktan sonraki sakinlikte açın. Fakat en iyi kovan açama zamanı sabah serinliğinden sonra ile öğleye kadar olan zamandır.
Arıların saldırgan olmasını etkileyen faktörler vardır ama her zaman agresiflik gösteren arınız varsa ve sizi rahatsız ediyorsa, bal sezonu sonunda anayı değiştirin derim.
gözlemlediğim kadarıyla arıların yerleri değiştirildiğinde, bir kaç hafta boyunca aşırı agresif olabildikleridir… ben ve çevremde arıcılık ile uğraşan bir arkadaşım aynı anda arılarımızı taşımıştık. o ve ben uzun süre arıların agresif tavırlarından şikayet ettik. onun arılarının sakinleşmesi bir buçuk ay sürdü… benimkiler 3 hafta da sakinleşti… hatta en ve kardeşim aynı anda iki körük tutmamıza rağmen aşırı arı saldırısı nedeniyle bırakıp gittiğimiz günler olmuştu. Ancak bir süre sonra arılar sakinleşti. Ne zaman arı taşısam bir süre agresif davrandıklarına şahit oluyorum. Ancak arılar zayıf olduklarında bu tür agresiflikleri de olmuyor…
Tabi benim ki yalnızca bir gözlem…
Bu videomu izleyin sakin olarak tamamladığım arıları yerden yere atın bamamisin demezler daha şimdiye kadar en ufak yanlışlarını görmedim ve hoyrat calisirim ben arilikta.
Ha bide yerli arim var ki hassas davranacam diye kaslarima ağrı giriyor…
Bu konu daha çooookkk su götürür…
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sağolun hocam çok teşekkür ederim. Bu arada morfometrik yöntemle ırk tayini videolarınızı büyük bir heyecanla izledim. Mükemmel bir çalışma olmuş elinize sağlık. Yalnızca iki kovanım olduğundan bu yöntemi deneyerek arılarımdan 30-40 tane feda etmek istemiyorum ama bir gün mutlaka bu çalışmayı yapacağım:)
Bu arada anadolu arısı ile ilgili verilere de ulaşmış olursunuz belki
Bugün ikinci katı yeni attığım kovanıma koyduğum şurubu kontrol için başına gittim. Hiç saldırmadılar keyifleri yerindeydi fakat 750ml şurubu yalayıp yutmuşlar yarın yine koyacağım:)
Sizin videoyu izledim resmen eğitim almış arılar İşi biraz öğreneyim vakti zamanı geldiğinde bir ana arı talep ederim sizen
Bir de ben, koloni bakımı sırasında yanlışlıkla arı ezilmişse üzerine derhâl duman sıkıyorum.
Çünkü ortaya çıkan koku, muhtemelen arı zehiri kokusu da arının saldırganlığını tetikliyor…
.
Yeni koloni oluştururken ve ana arı üretirken birinci öncelik olarak sâkinlik özelliğini tercîh ediyorum.
Hakan Bey’in belirttiği gibi; sâkin arıyla çalışmanın keyfi ayrı oluyor.
Hırçın arılar gözlemlediğim kadarıyla ırkı belli olmayan melezin melezi denilebilecek arılarda daha çok oluyor.Benim kafkas anadolu ve ikisinin melezi f1 lerden oluşan arılığım var daha önce uşakta görev yaparken anadoluların analarını anadoluyla çalışan burdurlu birinden almıştım kendiminse posof ekotipi arılarım vardı bir tür bölüp f1 ledim ve çalışmaya devam ediyorum halen.Hiç bir hırçınlıklarını görmedim hatta mahalle arasında olduğu için çocuklar var komşunun sürekli arılığın orda oynuyorlar insanlar gelip geçiyor ama bi rahatsızlık olmadı.Bende çalışırken rahat çalışıyorum.Aynı ayrılıkta çok fazla çeşitle çalışmamak lazım bence bir iki ırka yönelinmeli ana üretim zamanı da az arıcının olduğu yerde ana üretmeli ne olduğu belirsiz arılarla çiftleşme ihtimali azalsın.
Hepinize teşekkür ediyorum. Kovanlardan biri biraz hırçın olsa da sonuçta kıyafetten sokamıyorlar şu an için çok dert etmiyorum. Belki sezon sonuna doğru iyi ve kaliteli ana arılarla bir değiştirme yaparım eğer işi yeterince öğrenmiş olursam
Kesinlikle katılıyorum Hakan Hocam, geçen gün üstteki çuvalı körük vererek hafifçe açtım, üstten rahatsız etmeden yatay şekilde körük verdim. Her şey güzel gibiydi bir çıta çıkarmak için kovana eğildim, yüzüme doğru 40-50 arı bir anda hücum yaptı. Hiç rahatsız etmeme sallantı vuruntu bir şey yapmama rağmen. Yani aslında elimi bile sürmemiştim daha. Ciddi manada saldırgan olduğuna kanaat ettim bu kovandaki arıların. Hava durumu da 27-28 derece ve rüzgarsızdı. Saat de 12:30 civarıydı. Yani ortam şartları da uygundu. Neyse ki acemiliğimden olmadığını anladım sanırım
Benimde dikkatimi çeken bu günkü olay ise daha önceleri ara ara taciz eden arilarda hiç tık yok, hatta çift katli kolonileri kontrol ettim körüksüz hiç umurunda değiller, bugün arıları kontrol ederken ayrı bir zevk aldim…
Darısı sizlerin başına…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi