mersınden 15 gün önce getirdigim arılar hala sakınlesmediler. gecen sene bu arılara maskesız acardım. bu sene 50 metreden fazla maske ile bile yaklastırmıyorlar kontrollerimde ana arı sıkıntısınız olmadıgını gözlemledim.
erkeklesmede yok yani . bu saldırganlıklarının sebebi ne olabilir nektar akımının yeterınce olmaması ve aclık sıkıntısı olabilirmi ? veya baska sebeblerde olur mu ?
bu mevsim de olabilecek en uygun ihtimal açlık sınırında olmaları bilinirki arılar açlık sınırında oldugu zaman çok ama çok saldırgan olurlar diger bir ihtimalde ana kaybı
mersinde nektar akımı başladı, siz oradan alıp tam başlammaış olan bir yere getirirseniz arı hırçınlaşır,
ana kaybı yok gibi.arılar aclık sınırında galıba ondan bukadar hırcın ozaman 2 güne 1/1 serbet yeterlı olur mu.
ikigünde bir 1/1 şuruplamadan önce arılarınızın açlık sınırından çıkması gerekiyor oda her akşam 1 lt şurupla 2 3 defa tekrarladıktansonra ikigünde 1 tl geçersiniz
Aşırı saldırganlık ırk özelliğinden diyebilirim. Eğer arınız verimliyse çekeceksiniz bu kahrını mecburen.
ırkları bakımından sorunum yok.bastada dedigim gibi gecen sene bu arıları maskesız kovan kapagını acardım acami arıcı olmama ragmen
Aynı durum bizde de mevcut,geçen sene bu arılara ben bakmasam biri kovanlarımı değiştirdi diyeceğim.Bu işte başka bir iş var birkaç arıcı arkadaşla kıonuştum onlarda artık arabanın içinde giyindiklerini söylediler
Eğer körüğü kullanmışsam ve çerçeveden arı kalkıp beni taciz ederse, maskeyi giydirirse hırçın derim kendimce. Şu anda hırçın arım yok çok şükür. Sizinki 50 metreden kovalıyorsa ona isim koymak beni aşar
Arının asabiyetinin sebepleri anlatılırken bir çok faktör sayılır:
-
Irkı
-
Yiyecek durumu
-
Koloniyi strese sokan faktörler
-
Hava durumu
-
Manyetik alan değişikliği ve havanın elektrik yükünün fazla olması.
-
İşçilerin yaşı.
Genelde bütün arılar saldırgan olmaz. 20 koloni içinde 2 tane saldırgan arı varsa onların yaydığı alarm kokusu diğerlerini de teyakkuza geçirir.
2 sene önce bal sağımından önce maskesiz çıta çekebildiğim bir arı, Trakyada balını aldıktan sonra delirmişti. İstanbula getirdikten sonra 2 ay kapağını kaldırıp fazla çıtaları içinden alamadım. Maske ve eldiven de kar etmiyordu. Eylül sonunda sakinleşti ve eski haline döndü.
benım arılarda aynı dediginiz sekilde delirmis durumda ayın 24 de bölmek icin ana arılar gelecek nasıl yapacam simdiden kara kara düsünmeye basladım
Daha önce saldırmayan arılar saldırgan hale geliyorsa, muhakkak başka bir sebebi vardır.
Bu sebep ortadan kalktığı anda arılar eski haline dönecektir.
Pazar günü ana arı kutularına yavrulu çıta ve arı aktarırken, biraz hoyrat davranmamız, birazda havanın serin olması dolayısıyla, benim kuzu gibi arılarım, canavar kesildiler.
Tabi sokan arının bıraktığı zehir kokusu, diğerlerini de tetiklediği için taciz iş bitimine kadar sürdü.
Ben genelde eldiven kullanmam, o yüzden sağlam eldivenleri bulamadım, baş ve işaret parmağı araları delik olan bir çift eldiven buldum, onları giydim.
Mübarekler hep oradan saldırdı, sokan arının sayısını hatırlamıyorum, ellerim aslan pençesi gibi oldu.
Şifa diye inat ettim, sonunda işleri bitirdim.
Uzun zamandır bu kadar iğne yememiştim.
Ben bu arılarla mahalle içersinde çalışıyorum, hırçın arı sadece kovanın yanında hırçınlık yapıyor, Allahtan, dışarıya kadar takip etmiyor.
Ama şuna eminim, kısa bir süre sonra hepsi kuzu gibi olacaklar.
dün verdigim serbeti bugun bitirmisler bugun havanın bıraz kapalı olmasına ragemen tekrar suruplama yaptım tesfik memesi koyan arıda balın fazla olmasına ragemen havalarında ruzgarlı olmasına ragmen gene tagruza gectiler acaba bunun ana sında bır sıkıntımı var.ayrıca arı hic ilerlemiyor nerdeyse kapalı yavru kalmamıs günlük yumurta var.
Arının bu günlerde kesintisiz yavru yapması, içerdeki şartların iyi olmasına bağlı.
Birinci etken, yeterli besinin olması , ikincisi yavru alanını sararak ısıtabilecek, yeterli kadronun olması.
Bu şartlar yerinde değilse, ilave besleme yapılmıyorsa, ana arı koloninin geleceğini riske atmamak için, yumurtlamayı azaltır.
Hırçınlık da bu olumsuzluklardan kaynaklanıyor.
Bölgenin bal akım dönemine göre çalışacak işçi arı mevcudunu artırmak için, arı nüfusunu hangi tarihe kadar güçlendireceğine karar verip, ona göre yoğun besleme yapabilirsin.
arılarda saldırganlık belirli dönemlerde oluyorsa bu yazılanlara bende birşeyler eklemek istiyorum bilindiği gibi ana arı havada farklı sayıda farklı ırk erkeklerle çiftleşmekte(izole bölgeler hariç) ismini hatırlıyamıyorum ama bir kaynaktada ana arı yumurta atarken her erkeğin spermini ayrı ayrı yumurtladığına dair bir yazı okumuştum bu tezden yola çıkarsak ana arı belli dönemde saldırgan ırkın erkeğinden aldığı spermlerle döllediği yumurtalarından meydana gelen işci arılarda baba hattının karakterini göstermekte sonuça ve bu ırkın spermleri bitip döllenmeler sona erdiğinde arı yine eski haline dönmekte bu her arıcının sıklıkla gözlemlediği ve başına geldiği bir süreç
Bir haftadır kovanımın bir tanesi hırçınlaştı,Ana arısını değiştirmiş dün yumurta atmaya başlamış.Hırçınlık devam edermi yoksa sakinleşirmi?Önceleri çok sakin bir koloni idi.
25 haziranda sorduğum soruya cevap yazan olmadı.Ama zaman problemi çözdü.Yeni ana yumurta atmış ve kapalı gözler oluşmuş.arılarımda sakinleşti.Çok mutluyum.Hırçınlık devam etseydi kovanı dağıtacaktım.
Bir kaç gün sonra muhtemelen sakinleşecek. Siz sinirlendirmeyin bu günlerde. Suyuna gidin biraz