Koloniye gündüz şurup verdiğimizde yağmalama oluyor. Peki aynı koloniye şurup vermediğizde kolonide bal var neden yağmalamıyorlar.
Gerçi koloni iyice zayıflayınca girenin çıkanın haddi hesabı yok. Geçen yıl 1 kolonim vardı günlük olarak yok oluşunu seyretmiştim. En son bir adet genç bir işçi kalmıştı ve 3 gün yalnız yaşamıştı. Her açtıgımda kanat çırpıyordu. >:( YAvruları sülün gibi fakat kanatsızlardı.)
Bu zamanda peteklerdekı balların üzeri sırlı değilmidir?doğal olarak koku yaymıyordur.bal akımı olduğu zamanlarda da koloniler kuvvetli oldugundan yağmaya gelemiyorlar.bu zamanda da arılar zayıf,şerbet te koku yayıyo,yağma sebebi diye düşünüyorum…
varooaya bakmamışsınız… mücadele de eksiklik var… genel düşünce şu yönde gündüz şurup verilen koloni deki arılar tıpkı aynı çiçekleri gezdikleri gibi aynı nektarı topladıkları gibi bir kere tadına bakıp beğendikleri şerbete koşuyorlar… güçlü kolonilerin verilen şerbeti bitirip besin arayışına devam edebileceği zamanlar da zayıf olanlar verilen şerbetş bitiremediği için güçlü olan koloninin tarlacıları kısa bir koşturma sonucu yerini tespit ediyor ve koloni savunmasını kırıyorlar.
gerisi de zaten kaçınılmaz durum…bundan sonra kovandaki arı sayısı 1 e kadar düşmeden hatta birkaç çerceveye bile gerilemeden önleminizi alırsınız umarım… zira arıcılık izlemekle değil anında müdahele etmekle başarıya gidilebilecek bir alan.
bal akımı bitince niye arılarınız zayıf ??? doğada nektar olmayınca boş kovanları temizlemeden ortada bırakabilyormuyuz? açıkta balsız bir petek parçası bile bıraksanız arılar onu ziyarete gelir kıtlık zamanlarında.( aslında her zaman illlaki bir tek olsun arı ugrar oraya) şerbet elbet arılar için çekici… arıların sadece koku ile şerbete yöneldiğini düşünmek de eksik düşünce olur bence… zayıf kolonilerle çalışılmasının bir başka kötü tarafıda burda ortaya çıkıyor… kovan sağlam koloni güçlü oldukça yağmalama girişimi kolay engelleniyor… bu hem ırktan hemde kadrosu güçlü besini az kolonilerin yüksek besin ihtiyacını karşılama için kolay yolları araması gibi farklı bir çok sebebin bir araya gelmesinden kaynaklanan arıcının koloni yönetimini ve arılıkta uymak gereken kuralları iyi bilmemesi gibi durumlarda sıkca ortaya çıkan bir durum …
Yağmalama olayını bir ay önce yaşayan birisi olarak ; Her hatamdan bir ders aldım , keşke dememek için arkama bakmadım , giden gitti zaten.
Bir hatayı iki seferde yapmak , biraz tembellik gibi geliyor. Kovanlarınız yağmalanmaya başladığında , ilk defa başınıza geliyorsa , tek başınasanız , sadece baka kalırsınız.
Önemli olan kolonileri yağmacılık pozisyonuna getirmeden önlemini almak. Yağmacılığı yaşayan biri olarak , yoğutdu üflüyerek yiyorum.
Bu zamanda hanği kovanı açacaksam , kovan etrafına sirkeli su fıs fıs la serpiyorum , faydası oldu galiba , bayram tatilinde o şekilde çalıştım , yağmalama çok şükür olmadı.
Birde şunu sormak isterim ; Bir ballı peteği arılıkdan ikiyüz , üçyüz gibi bir mesafeye koysak yine yağmacılığa sebebiyet verirmiyiz .
arılıktan 300 m. ötede ballı petek… elimizle koyuyorsak amacımız ne…?
eğer kovanlarınız sağlam ( kırık çatlak açık kalmış kapak) ve arı güçleri arasında bir ucurum yoksa bir sorun olmaz… arıcılık öylebir iş ki siz 300 metre öteye peteği götürürken o peteği aldığınız kovanın kapağı aralık kalıp geri geldiğinizde yağpmacılık başlamış be bitmiş bile olabilir…
güveye karşı derin dondurucuda yeriniz var ise koyun dondurucuya kış aylarında açıkta dursada gelişemez … fakat ballık içine tam olarak doldurmayın petekleri sıcak olmasın ortam… bu petekleri dondurup baharda güçlü arılara verebilirsiniz. arı zaten iki günde o balı çeker alır temizler peteği… diyelim ki bu peteklerdeki balı elle sıkıp aldınız… yağma yüzünden şuan kovanlara vermeye cesaret edemiyorsanız bunu poşetleyin atın dolaba yine baharın kek verir gibi verirsiniz arı bal bulaşıgını temizler… her ne olursa olsun açıkta petek bırakılmaz. arı kovanlarının önüne kab içinde petek bal vs. koyulmaz… açıkta besleme denilen bir olay olsada bu profesyonel arıcılık işlemlerinin yürütüldüğü arılıklar için uygundur… çok çok petekleri ılık suya atınsonra o suyu uygun miktarda şeker ekleyip karıştırın ister süzün ister süzmeden verin arınıza…yemlige sıgacak kadar parcalar olsun yeter şerbeti çekince arı alır eritirsiniz mumları. ama lütfen dikkat edin hastalık taşımadığından emin olduğunuz petekler için konuşuyoruz… yavru çürüklüğü olmuş ballı petekleri kesip elde sıktıktan sonra kalan artığa kaynar su ekleyip şeker ilavesi ile arıya verenleride gördü bu gözler… …
Sayın hocam size katılıyorum bu yıl benimde arılarım yağmalandı bu tamamen benim hatamdan kaynaklandı bence yağmacılık,arıcının kendi hatalarından başlar mesela kolonilerinizin bakımını yaptığınızda,varoa mücadelesi esnasında,bal sağım zamanı sağılan peteklerin geri verilişinde,ırkında ve bizim hatamız olan arıları konaklattığınız alandaki başkaca arı kolonilerinin varlığında gibi daha bir çok sebeb sıralanabilir.
sizin elinizde değil gibi… tabi bir yolu yolu var ama o yolda kendinizde zarar edersiniz… yanınıza yakınınıza gelen arıcılardan rahatsızlık duyuyorsunuz sanırım ?
haklısınız HÜSEYİN bey … üzüldüm yağmaya uğrayan kolonilerinize… bir daha olmaz umarım…
Hüseyin bey ; Görevde iken arazide gördügüm arıcıların yanına gider çaylarını içer sohbet ederdim. Onlardan kaldı aklımda istsnirse koloniye koku vererek yagmaçılık yaptırılıyor diye. Ondan sordum.
Sevgili abicim bunu isteyerek yapmıyorsunuz ancak elinizdeki mevcut imkanlar bu şekilde olunca yapacak pek bir şey kalmıyor,Mesela benim bulunduğum bölgede koca oğlan sayısı çok fazla mecburen o köyün yanına taşımak zorunda kaldık önceki kışlatma yerimiz güzeldi fakat orasıda bu sene faliyete geçti başkaca da yer bulamadık ayrıca köydeki arıcılarda arıcılığı M.Ö.ceki bilgilerle yapıyor köyde koloni sayısı haddinden çok ve tabiki genelde ırk kafkas ve muğla F1 olunca yapacak bir şey kalmıyor arının yağmacılık zaten geninde var onada yanlış bakıp yağmacılığa teşfiklediniz mi olan oluyor ki o arıcıların kolonilerinden bahar aylarında bir çok oğul çıktı kimisini yakaladılar kimiside kaçtı,hal böyle olunca köy içerisinde bir çok arı oldu neredeyse her delikte arı var.Çok yakınımızda bulunan ormandakileri saymıyorum bile.Bir de bu arılıklarda yağma olayı daha önce de varmış tabiki biz bunu sonradan arıcılarla aramızda çıkan tartışmalardan sonra öğrendik,zaten kimse durduk yere malım kötü demez. Hal böyle olunca bizde böyle oluyoruz.
sakın sözüme kızmayın ama.
yapılabilecek çok şey var … başka bir arılıktaki arıya gidip koku bulaştırmak bence boş iş. arıma bakarım gerekli önlemi alırım… ne kimsenin arısına dokunsun neden benim arıma dokunulsun… bir dönem eski bir arıcıdan duyduğum bir olay vardı … tarlacıları çekmek için bir yöntem . komşu arıcının tarlacısını kendi arısına çektiğini söylüyordu.rahmetli oldumu bilmem ama yaklaşık 11 sene olmuş şimdi düşününce…74 yaşındaydı kendisi… hayattaysa allah sağlık versin … belkide siz onu ifade etmek istediniz… bilemiyorum…
biliyorum aslında konuyu ama etik olmadığını ve bilinçsiz kişilerin bunu kötü kullanacağını düşünüyorum… bir yerden okuyup duyup bu girişimlerde bulunacaklara tavsiyem sonuçlarına hazırlıklı olsunlar ellerindeki arılarındanda olurlar. sorunuzu maddi çıkar peşinde olmadan sormuşsunuz ama herkes okuyor ve işin hilesini kovalayanlarda oldukça çok…saygılarımla.
her delikte arı olması sorun teşkil ediyormu sizce ? evet güçlü arılarınız ile gidince bölgeye köydeki derma çatma bilinçsiz arıcıların şikayetçi olması doğal… vaktiniz varmı bilmiyorum ama bu sorunları aşmanında yolları var eskiler gittikleri köylerde hediye arı verirlerdi (şimdi altın fiyatına ana arı satanlar yapıyo o işi) arıcıları toplayıp konuşurlar yanlışlarını anlatırlardı. arıcı illaki o köyün kahvesine uğramadan ayrılmazdı ordan. doğada bulunan koloniler sizin için sorun teşkill etmez sanırım. eğerki arılığınızda gerekli önlemleri aldıysanız. illaki yağmacılık girişimi olacaktır ama kötü sonuçlanacak diyede br şey yok yeterki müdahale edebilecek durumda olun. imkan ölçüsünde çok bozuk arılıklardan uzak durmaya çalışırım ben … ( bu iki senedir okul nedeniyle arım yokama nasipse şubatta aynı koşturmaca devam) etrafınızdaki kaçak arı aileleri varroa mücadelesindede erkinliğinizi azaltabilir.
Canım kardeşim bu bölgede nasıl kişilerle mücadele ettiğimi bu site içerisinde bilenler var,İdalisken işler kolayca yürüyecek sanıyorsunuz ama birkaç fesat çıktı mı bütün emekler boşa gidiyor,Malesef yurdum insanı böyle zamanla sende göreceksin değil kahvede bir bardak çay içip hergün çay ısmarlamak,ağzınla kuş tutsan yaranamıyacaksın benim kaybetmediğim tek şey herkese ii davranmak bunu kendime şiar edindiğim için kendimi bozmuyorum değilse bazı mücadeleler benim için çok kolay ama işin o tarafı beni cezbetmiyor.
haklısınız yaşadıkca görülüyor bazı şeyler . demek istedğim şey diyaloğ içinde olmaktı… körü körüne rüşvetçilik değil. ne diyim…devam edeceksiniz mücadelenize… başkada yolu yok galiba