Arıları aktarırken uymayan çerçevelere ne yapılabilir?

Arının kovanını değiştirmek istediğinizde ölçüleri aynı olmayınca sorun oluyor
özellikle çıtalarının diğer kovana oranla uzun yada kısa olması kovan değiştirmeyi bir işkence haline gitiriyor bu konuda bilinen bir uygulama varmı acaba? arı performansını etkilemeden

Ben satın aldığım karakovanlarla arıcılığa başladım ve karakovanları fenni kovana aktardım. Bayağı zahmetli oldu… Çerçeve ölçülerin farklı ise petekleri telleri varsa telleri ile beraber kesip standart çerçeve içine yerleştirip ip ile çerceve etrafından sararak bağlayacaksın 2- gün sonra bu ipleri arı petekleri çerçeveye bağladıktan sonra çözebilirsin. Peteklerin standarttan büyük ise keskin bıçak ile çerçevene göre küçültebilirsin. Kolay gelsin…

Çerçeveler uzunsa kulaklar bağ makası ile kesilir.

Çerçeveler kısa ise kulak başlarına çivi çakılır.

cerceve altan kovana deyiyosa üstünde arı varken ne yapılır

Gerekli mesafe kadar çıta altlık tarafından kasaya çakılır. Bu mümkün değilse, kulakların oturduğu sac ve kasanın üstü çıta ile yükseltilir.

aynı sorun bendede vardı

çerçeve kulağını kesmek veya çivi çakmak o anlık sorunu çözsede kalıcı çözüm değil

en iyisi biran önce bunlardan kurtulmak

Ben iki kovan arı aldım. Aldığım arıcının daha önceden kullandığı kovan ve çerçeve ölçülerini dikkate alarak, ve de standartlardan taviz vermeden kovanlarımı katlarıyla beraber kendi imkanlarımla imal ettim. Herhangi bir problem olmamasına rağmen, arıları çerçeveleriyle benim kovanlara aktarırken, bir çerçevenin standart dışı olmasından, kovanın tabanına temas ettiğini farkettim.
Arıcı arkadaş, çerçeveleri tutan sac kulakların biraz daha yukarı çakılması halinde sorunun çözüleceğini söylese de akılıma yatmadı. Çünkü bu defa da diğer çerçeveler havada kalacak, muhtemelen arı da çerçevenin altında kalan boşluğa petek örecekti.
Bu sorunlu çerçeveden ben de bir an önce kurtulmaya çalışıyorum ama üzeri kapalı ve açık yavrulu durumda. Üstelik ne zaman kontrol etsem, ana da bu çerçeve üzerinde dolaşıyor.
Şimdi değerli ustalarımızın bahsettiği gibi bu tür çerçevelerden bir an önce kurtulmak lazım. Ancak zarar vermeden, ya da en zararla nasıl bertaraf ederiz?
Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.

ata1 sorunlu çerçevenin kulağının altına biraz ek yapın alta değmesini engellersiniz

kovana kat attığınızda o sorunlu çerçeveyi kata alırsınız

bal sağımından sonrada o çerçeveyi imha edip ebedi kurtulmuş olursunuz

Sait Bey
Koloni yönetimine göre, kat verirken 2 ve 9 nolu çerçeveleri yukarı atmam konusunda şartlanmıştım ben. Bahsi geçen problemli çerçeve 5 numarada bulunuyor.
Cevabınız beni aydınlattı, teşekkür ederim.

Ata bey,çerçevenin alt çıtasını çıkardığınızda sorunu çözmüş olursunuz

Yavuz Bey, önerinizi alternatif bir seçenek olarak not ettim.
Teşekkür ederim.

ata hocam koloni yönetiminde çerçeve üzerinde nasıl olması gerektiği yazıyor (kapalı yavrulu ,açık yavrulu ,ballı,polenli vs.) buna dikkat edin çerçeve numarasına takılmayın.

ayrıca 2 ve 9 a neden takıldınız anlamadım bu numaralar açık yavrulu

halil abi katı atarken yukarı kapalı yavrulu 2 çerçeve çekmiş

Ameliyat.

Fazlalığı kesiveriyoruz anında.

Nasılsa yeni alacağım arılarda uygunsuz çerçeve çıkar.

Uygularız mutlaka.

Çerçeveyi elimize aldık silkeledik arısını,kulakda ise problem kestik testere ile yerine koydok.

Derinlikte ise silkeledik arıyı,çerçeveleri sıkışırdık kapağı kapattık çerçeveyi uygun hale getirdik,çiçektozlu ballı ise duvara değilse i k i dokuza yerleştirdik,illaki aynı kovana koymaya gerek yok takviye isteyen kovanda olabilir.

Beğenilmeyen çerçeve ise bal hasadından sonra yada kışın değerlendirilir.

Sait Bey
Arıcılık konusunda ne biliyorsam, bu forum sayesinde öğrendim. Ancak daha alınacak çok yol olduğunun farkındayım. Değerli bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.

Forumun bir başka güzelliği de burada. Herhangi bir konuda farklı görüş, tecrübe ve önerilerden faydalanmak… Değerini bilen için büyük bir nimet.
Mustafa bey değerli bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.

kovan ve çıta değişimlerinde artık çıkmak üzere olan yada az yavrulu çıtalar kata konularak proplem çözilebilir ancak içi bal dolu olan yada polen dolu olan çıtaları ziyan etmeden nasıl halledebiliriz?

halil abi polen çıtaların yavrulu alanlara konularak tüketilmesini söylüyor ancak bu durumda ana arı tekrar bu polenli çıtalara yavru atarsa bunu nasıl çözeriz?

Ben polenli çerçeveler için dedim…

Hem uymayan hem de polenli çerçeve işi bizi bozar. :smiley:

Araya ana arı ızgarası koyularak çözün.

o tamam da yumurtlama kuluçkalıkta olunca nasıl yapacağız? bal ve polen çıtaları katta olduğunda da arı bunu tüketebilirmi bilemiyorum

ızgara kuluçkalık ile kat arasına konuluyor biliyorum . kuluçkalık arasındaki çıtalar içinde ızgara kullanılabiliyormu ?

sayın akkan arılar balı nerde olursa olsun tüketir hele birde nektar kıtlığı vasa

problem tek çerçevedeyse her seferinde uğraşmaktansa bir sefer poleni feda edersiniz olur biter