Arılarım çok sinirli, arı sokması konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.

s.a

her arıya gittiğimde bir yerimden sokuluyorum ya pantolonun üstünden ye çorabın üstünden ayak bileklerimden hatta bazen paçadan girip göğsüme bile ulaştıkları oluyor. anlayacağınız arılarım çok sinirli bu konuda her türlü tavsiyelerinize açığım.

Geçen sene aynı sorun bende vardı kovanların kapağını açmamla kapatmam bir oluyordu.

Bu sene çok şükür ki o sorun yok.Sanırım en büyük nedeni açlık onun için bir kaçgün güzelce besleyin sonra büyük oranda sakinleştiklerini göreceksiniz

Bencede açlık olabilir. ama bal akım zamanında da böyle sinirli iseler arnın cinsindn olabilirler. o zaman tüm sinirli arıların ana arısını değiştirmen gerekir.

açlıktan olduğunu sanmıyorum sanırım cinsinden. peki bir kovan böldüm ve karniyol ana verdim acaba o anayı alsam sonrada yapılan memelerden çıkan anaları versem diğer kovanlara olurmu ?

aynı sorun bendede var. gecen sene kuzu gibi olan arılarım mersinde kıstatıp geldikten sonra 30 gün oldu hala sakinlesmediler. bal durumlarıda güzel kovanın kapagını acar acmaz saldırıyorlar körükte haylamıyor.

gece arıları rahatsız eden bir şey vardır kirpi gibi arılar buyüzdende hırçın olabilir bu mevsim arıların en sakin mevsimi olmalı

Arıcılığa yeni başlamanın hevesiyle Dün kovanı kontrol ediyordum elime işçi eldiveni giymiştim körükte yaktığım halde ellerimden ve ayaklarımdan sotu 10-15 yerden,eller şişti davul gibi,ayak desen öylesine sabaha kadar yatamadım ağrıdan,bir baş ağrısı,halsizlik,neyse sabah doktora gittim bir inne vurdurdum,hala ellerim ve ayaklarım davul gibi :smiley: :smiley:

allah şiva versin ne diyelim.

bence arıdan degil bakandan da kaynaklanıyor geçen sene bendede vardı 2 tane ana kaybı olmustu mahallyı ayaga kaldırdılar tarlaya attım martın 15 inde 2ye boldum ana cıkarsa yaşasındıye en cık balı bu iki arıdan aldım geçensene cok serttı baka mıyordum busene daha sakin. kesin bi sıkıntı yaşatıyoruzki saldırıyolar .

Arılığın ve arıların uygun şartlarda yönetilmesi, sık sık rahatsız edilmemesi gerekir.

evet galiba yavaş yavaş öğreniyorum :slight_smile:

geçen seneyle busene çok farklı tercübe ayrıca saldıran arıyı çok fazla açıp kapayınca iyiden iyiye saldırıyor.

İki kovanla başladım arıcılığa.Sonbahar idi vakit.

İlk 6 ay arılara şurup vermekten başka bir şeyden anlamıyorum.

İlkbaharda bir arının örtü tahtasını aldım üstlerinden.Hava sıcak bunalmasınlar sıcaktan diye :-\

Kapattım kapağını örtü tahtaları olmadan.

Birkaç saat sonra gittim yanlarına kapak havalandırmasından içeriye doğru üfledim :smiley:

Arılar bir sinirlendi içerden öyle bir ses geldiki vuuu diye korktum kaçtım :frowning:

Sonra birkaç kez tekrarladım havalandırma deliğinden üflemeyi.

Muzurluk işte eğlenceli geldi bana arıların içerden vuuu sesi yapmaları ;D

Birkaç gün sıkıldıkça gittim üfledim delikten.Arılar öyle bir kızmış kiii ::slight_smile:

Arıları deli etmişim haberim yok.Kovana tık yapsam deliriyor arılar içerde.

Arıyı satan arıcı arkadaşım geldi bakım yapacağız.Artislik yapacakya bana maske giymiyor 8)

Uyardım kaç kez bak bu arı çok deli maskesiz açma.Ben 10 metre uzaktan maske ile izliyorum.

Dinlemedi yaktı körüğü maskesiz kapağı bir kaldırdı kovanda ne kadar arı varsa bir çullandı bizimkine 50 metre aşağıda dereye zor attı kendini.

Üzerinden iğneleri cımbızla temizledik dakikalarca.

O gün bugün maskesiz arı açmaz :smiley:

Sizin aksi arılarında başından böyle bir olay geçmiş olmasın :wink:

Sizden çok güzel işkence gardiyanı olur bence ;D ;D

Daha önce de anlatmıştım ilk arılarım yamyam cinsiydi :slight_smile:

Ben robot gibi maskeli eldivenli bakım yapıyordum. Arı oğul çıkmış gibi beni sarıyordu ve illaki de beni bir yerlerden şişliyordu.

Bir ara köyün emekli imamı ilgilenmeye başladı. Ben aman ha dedikçe o kendinden emin bir şekilde basit bir kelle maskesi, kısa kollu tişörtle gelip benim yamyamlara bakım yapıyordu.

Ben iğneyi yedikçe gözümden yaş geliyor ve bazen sokan arıya kalayı basıyordum. :slight_smile:

Bizim hoca ise, arada bir elinden iğneleyen arıyı sakin bir şekilde kurtarmaya uğraşıyor ve “ya mübarek” diyordu. Sokan bazı arıları iğnesini koparmadan kurtarıyordu.

Ben de, kalaylamayı bırakıp “ya mübarek” demeyi öğrendiğimde bir aşama kaydetmiş oldum.

Arı dilini öğrenmek, arının içinde sakin olmak, ona dostluğunu, arkadaşlığını, sevgini hissettirebilmek kesinlikle arının davranışını çok etkiliyor.

Arı korkuyu anlıyor ve savunma alarmını çoğaltıyor.

Bir ara arılığımın batı tarafındaki arılar çok sakinken, doğu tarafındaki arılar epey saldırganlık gösteriyordu.

Arılık civarında bir sürü köpek ve yavrusu vardı. Belediye köpekleri topladıktan sonra benim arılar aniden sakinleştiler.

O zaman anladım ki, bizim olmadığımız zamanlarda köpekler oralarda oynuyor ve arıyı taciz ediyor.

Özellikle geceleyin, kirpi, sansar vs lerin taciz ettiği arılar, gündüz aşırı saldırgan oluyor. Bu tür faktörleri de göz önünde bulundurun.

Bu günlerde sokan arıların zehir şiddeti oldukça yüksek, insanın gözünden yaş getiriyor.

Kenan bey bu günlerde epey deneyim kazandı. :smiley:

allah yardım etsin kenan beye :slight_smile: :slight_smile:

Abi sokulan bölgeye sirke yada amonyak sürmenin iyi geldiğini duydum sirkeyi denedim iyi geliyo gibi ;D

Sirkeyi bende kullanıyorum, ama sokulan bölgedeki zehir kokusunu yok etsin, tekrar arıyı hırçınlaştırmasın diye.

Amonyak bildiğim kadarıyla artık eczanelerde satılmıyor, uzun zamandır almadım, sadece duydum.

Vücut eskisi gibi değil, sokulan bölgede şişme olmuyor, artık zehire alıştık herhalde. :smiley:

Benim bahsettiğim, bu günlerdeki sokan arıların verdiği acının, etkisinin fazlalığı idi.

Çok yakması;Arıların bu mevsimde daha zengin kaynaktan beslendikleri için olabilirmi diyorum.

Ben ,parmak aralarım gibi hassas yerlerimden sokunca “yandım anamı” basıyorum.