Arılarım neden çok sakin

Sayın Bekir ALTINOK demiş ki: Ben de “Arılarım neden çok sakin” diye bir konu açmak istedim. Alay konusu olur diye açmadım.

Arılar ne zaman sakin oluyor onu düşünmeliyiz.

Sakinlik durumunu tedavi etmeye gerek yok.
Zaten sinirli olması bir hastalık da değil ki tedavi olsun.

Evet arılar hangi durumlarda daha sakin olurlar…?

devam edelim kapıdağda kapak acamadım dün ayciceğine geldim istersen sağım yap cok sakin oldular

Valla ayçiçekler açalı dünya batsa umursamıyolar.
Müthiş bir telaşla girip çıkıyolar kovanlara.
15 gün önce çok aşırı yaklaşınca kovana girişteki bekçilerden biri yaklaşıp soruyodu( hayırdır birader birisinemi baktın falan) ;D

Geçen hafta Susurluk ilçesinde idim,Deli Fahrettin’in mekanında değişik arıcı arkadaşlar vardı.Sohbet sırasında H.E.M.müdürlüğü görevini yürüten arkadaşımız arıların sakinliği konusunda;
ana arı çiftleşmeye çıktığında değişik erkek arılarla çiftleşir,erkek arıların bazılarının genlerinde sertlik bazılarında uysallık genleri bulunur,örneğin bir yıl sert erkek arının yumurtalarını yumurtlar,gelecek yıl da uysal olanın yumurtalarını yumurtlar,demişti.Devamla hani deriz ya “yahu bu arılar geçen yıl çok sertti bu yıl ne oldu bunlara hepsi kuzuya döndü.”
Olayın bundan ibaret olsuğunu bunu bilimsel bir arıcılık dergisinde okuduğunu belirtti.

Arılıkta son günlerde kovanların önünde pek duramıyordum,saldırıyorlar yiyecek azaldı ,birkaç zayıf bölmeyi ovaya (Çatıya) koydum çiçektozu ve bal akımı iyi.Maskesiz bakım yap.
(Mehmet hocam gerçekten maskesiz bakım yaptı)

Arıda besin ,dışarıda nektar,kolonide sağlık olduğu sürece sakindir arılar.

Sakin olmasını normal şartlarda istemiyorum artık :slight_smile:

Bu konuya benzer konu açılmış zaten forumda. :wink:

Ana arının çiftleşme konusunu bende şu sıra Enver beyin kitabında okuyorum, orda da aynı şeyden bahsediyordu ana arı farklı erkeklerle çiftleşeceği gibi çiftleşen erkek oranında kovanda farklı özelliklere sahip işçi arılar olabilir yazıyordu. Vel hasıl 1 elin 5 parmağı aynı değil. :slight_smile:

Arıların sakinliği genetik (ırkdan) olabilir.
Çevre şartlarından kaynaklanabilir nektar düzeni, gürültüsüz ve rüzgarsız ortamlar.
Kolonideki ana kaybı, hastalık vs. gibi olumsuzluk yoksa da sakinlik olabilir.
Arıcının çalışma sitiliyle de alakalı olabilir.
Arıcı gayet sakin bir sekilde arıya bakarsa, aldığı çerçeveleri koloninin düzenini bozmadan yer değiştirirse, arıları rahatsız edebilecek kokular sürünmezse arılar sakin olabilir.

Komşunun 5 adet kovanı var,benim arılığa yakın olduğu için bakımınıda ben yapıyorum,

bir kovanı var evlere şenlik daha kapağı açar açmaz sokmak için açık yer arıyor 2 çift çoraptan bile sokuyor,

bu kovan bu sene oğul verdi yaşlı ananın olduğu kovan ilk oğul hala aynı sertlik devam ediyor,

genç analı kovanı ise(oğul veren ana kovan) gayet sakin,bundan şu anlaşılıyor çiftleştiği erkeklere göre hırçınlığı değişebiliyor demekki.

Erkekler çok etkili…

Bir bulsam o sert kovanın nerede, kimde olduğunu… :stuck_out_tongue:

Oğullar dahil bütün kovanlarım sakin.

Aynı arılarda 1 ay kadar önce şöyle bir olay yaşadım:

Körük yakmadım, birinci kovanın arıları tepemde dolanıyordu.

İkinci kovanı açtım, elimi uzatırken arılardan vuv diye ses çıktı, dünyanın arısı aniden tepeme bindi.

Aynı 20 kovan ve oğullar şimdi kuzu gibi.

Yani niye sakin olduklarını bilsem, hep öyle kalsalar keşke.

Nektar yok ama su önünden ve arkasından akıyor. Su terapisi.

http://img545.imageshack.us/img545/8485/3rw8.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/1706/pdzv.jpg

Şerbet 2 hafta önceki şerbet, (1,4 şeker-1 su). Petek kabartsın diye verdim ama bir gram farketmedi. Demek ki onun da sonu varmış.

Bende şu an bir tane mevcut…

Arılığa 50 m kala karşılıyor, ayrılırken 100 m uğurlama töreni yapıyorlar.

Hangi kovanı açarsam açayım hep tepemdeler…

Bu arılık bizden sorulur der gibi.

Aynı arı evin bahçesindeyken hiç bir hırçınlık yoktu…

İçersinde maskesiz dolaşırdım…

Şimdi polen toplarken bile eldiven takmak mecburiyetinde kaldım…

Gözden çıkarılacak gibi bir koloni de değil…

Çoğu yer sıfır çekerken, bu koloni ballığı olduğu gibi doldurdu…:slight_smile:

Arıların hırçın ya da uysal oluşlarıyla ilgili olarak ana arının çiftleştiği erkek arıların genetik özelliklerinin önemli bir rolü olduğu biliniyor.Ancak aynı kovandaki arıların dış faktörlerin etkisi dışında(koloniyi savunma pozisyonu almaya zorlayan)huy değiştirdiğine tanık olmuşuzdur.Yazılı bir kaynak yok elimde,ancak arıcılık kursunda hocamız şöyle anlatmıştı:“Ana arı birden çok erkek arıyla çiftleştiğinde spermler birbirine karışmaz adeta tabakalar halinde bölüm bölüm depolanır.Yumurtaların döllenmesi de dönem içinde sırasıyla;bir erkeğe ait spermler tükenince bir diğerininki devreye girecek şekilde kullanılır.Bu durum kolonideki arıların renk ve davranışlarında farklılık oluşturabilir.”

Arılıktaki bir kaç kovan harici oldukca sakin sayılabilecek arılara sahibiz.

Salı günü gece 26 kovanı Çamlıdere’ye naklettik.

Bizim sakin arılar gitmiş yerine saldırgan arılar gelmiş.

İnşallah geçici bir durumdur.

Yerleşim yerinden 4-5 km uzak ama sonuçta yayla olduğu için piknik yapmaya gelen olabilir.

Eğer bu saldırganlıkları devam ederse çok şikayet alırız.

Yeni bölgeye alışsınlar, normale döner.

Erkeklerin kovana sertlik konusunda etkisi nedir?

Mevcut erkeklerin sertliğe etkisi olup olmadığını bilmiyorum.

Ama ana arının çiftleştiği erkeklerin özellikleri önemli…

Anaarılar çiftleşme uçuşuna çıktıklarında kaç adet erkek arıyla çiftleşebiliyorlar.? :o

Enver bey in kitabından alıntırdır. Şuan okuduğum konular :slight_smile:
Ana arı ilk çiftleşme uçuşundan sonra , 10 dakikalık başka bir çiftleşme uçuşuna çıkabilir. Aynı çiftleşme uçuşunda birkaç kere çiftleşir. Ana arı ortalama 6-8 erkek arıyla çiftleşir, 12-18 arıylada çiftleşen ana arı vardır.

merhaba arkadaşlar abiler hırçınlık saakinlik demişsiniz hiç gözünüzle ananın yumurta yumurtlama anını gördünüzmü dağlı gördü bu da ne demek oluyor tereyağından kıl çeker gibi çalışırsan ana arıyı yumurtlarken görürsün lütfen yumuşak olalım hasadınız bol olsun