Valla ayçiçekler açalı dünya batsa umursamıyolar.
Müthiş bir telaşla girip çıkıyolar kovanlara.
15 gün önce çok aşırı yaklaşınca kovana girişteki bekçilerden biri yaklaşıp soruyodu( hayırdır birader birisinemi baktın falan) ;D
Geçen hafta Susurluk ilçesinde idim,Deli Fahrettin’in mekanında değişik arıcı arkadaşlar vardı.Sohbet sırasında H.E.M.müdürlüğü görevini yürüten arkadaşımız arıların sakinliği konusunda;
ana arı çiftleşmeye çıktığında değişik erkek arılarla çiftleşir,erkek arıların bazılarının genlerinde sertlik bazılarında uysallık genleri bulunur,örneğin bir yıl sert erkek arının yumurtalarını yumurtlar,gelecek yıl da uysal olanın yumurtalarını yumurtlar,demişti.Devamla hani deriz ya “yahu bu arılar geçen yıl çok sertti bu yıl ne oldu bunlara hepsi kuzuya döndü.”
Olayın bundan ibaret olsuğunu bunu bilimsel bir arıcılık dergisinde okuduğunu belirtti.
…
Arılıkta son günlerde kovanların önünde pek duramıyordum,saldırıyorlar yiyecek azaldı ,birkaç zayıf bölmeyi ovaya (Çatıya) koydum çiçektozu ve bal akımı iyi.Maskesiz bakım yap.
(Mehmet hocam gerçekten maskesiz bakım yaptı)
Ana arının çiftleşme konusunu bende şu sıra Enver beyin kitabında okuyorum, orda da aynı şeyden bahsediyordu ana arı farklı erkeklerle çiftleşeceği gibi çiftleşen erkek oranında kovanda farklı özelliklere sahip işçi arılar olabilir yazıyordu. Vel hasıl 1 elin 5 parmağı aynı değil.
Arıların sakinliği genetik (ırkdan) olabilir.
Çevre şartlarından kaynaklanabilir nektar düzeni, gürültüsüz ve rüzgarsız ortamlar.
Kolonideki ana kaybı, hastalık vs. gibi olumsuzluk yoksa da sakinlik olabilir.
Arıcının çalışma sitiliyle de alakalı olabilir.
Arıcı gayet sakin bir sekilde arıya bakarsa, aldığı çerçeveleri koloninin düzenini bozmadan yer değiştirirse, arıları rahatsız edebilecek kokular sürünmezse arılar sakin olabilir.
Arıların hırçın ya da uysal oluşlarıyla ilgili olarak ana arının çiftleştiği erkek arıların genetik özelliklerinin önemli bir rolü olduğu biliniyor.Ancak aynı kovandaki arıların dış faktörlerin etkisi dışında(koloniyi savunma pozisyonu almaya zorlayan)huy değiştirdiğine tanık olmuşuzdur.Yazılı bir kaynak yok elimde,ancak arıcılık kursunda hocamız şöyle anlatmıştı:“Ana arı birden çok erkek arıyla çiftleştiğinde spermler birbirine karışmaz adeta tabakalar halinde bölüm bölüm depolanır.Yumurtaların döllenmesi de dönem içinde sırasıyla;bir erkeğe ait spermler tükenince bir diğerininki devreye girecek şekilde kullanılır.Bu durum kolonideki arıların renk ve davranışlarında farklılık oluşturabilir.”
Enver bey in kitabından alıntırdır. Şuan okuduğum konular
Ana arı ilk çiftleşme uçuşundan sonra , 10 dakikalık başka bir çiftleşme uçuşuna çıkabilir. Aynı çiftleşme uçuşunda birkaç kere çiftleşir. Ana arı ortalama 6-8 erkek arıyla çiftleşir, 12-18 arıylada çiftleşen ana arı vardır.
merhaba arkadaşlar abiler hırçınlık saakinlik demişsiniz hiç gözünüzle ananın yumurta yumurtlama anını gördünüzmü dağlı gördü bu da ne demek oluyor tereyağından kıl çeker gibi çalışırsan ana arıyı yumurtlarken görürsün lütfen yumuşak olalım hasadınız bol olsun