selamunaleyküm;
Arılarım şu an 5 çerçevede, 2 ve 3. çerçevelerde kapalı yavru var ve çıkanlara bal basılmış…
6. çerçeve kabarmış boş çerçeve ve diğerleri temel petek durumunda…
1 hafta içinde 3 kg 1/1 şerbet vermeme rağmen hiç petek kabartma işlemi yok, ayrıca çıkanlara bal basıldığı için ana, yavru atacak yer bulamıyor gibi görünüyor… kabarmış hazır çerçeveyi tamamen içgüdüsel olarak 2 ve 3. çerçevelerin arasına koydum (ananın yavru atması için)
Bu durumu değerlendirirseniz pazar günü tekrar arılığa gideceğim…
**Arlarınız 5 çerçeve ise, 1 ve 5 numara duvar yani ballı çerçevelerdir.Ham petek eklemek gerektiğinde,Bunu 4 ile 5 numaranın arasına yani duvar çerçevesinin içine koyun.Kovandaki fazla ham petekli çerçeveleri de çıkarın, Onları ham petekli çerçeveler kabartılıp, içerisine yavru atıldığında birer , birer ekleyin.
Yavrulu iki çervenein arasına ham veya kabarmış petek koymak iyi bir fikir değil.
Hiç değilse yavruluların bitişiğine koyunuz.
Arılarınız beş çerçeveyi basmıyor olabilir kovanda kaç çerçeve olduğu önemli değil kaç çerçeve arı olduğu önemlidir.
Şurubu azar azar verin haftada bir kontrol etmiyorsanız.
Bu günlerde çok şerbet yerine yeterince şerbet verilmesi daha doğru.
Son on gün şurubu kestim sadece bölmelere destek olarak veriyorum.
Hayır geç değil
Arıları sıkışık çalıştırmak verimli olur.
Arılarını dört çerçeveyi tam basıyorsa dört çerçeve çalıştırın
yeni peteği istedikçe verin
Gözlemleyebilirsiniz onlar petek istedikçe verirsiniz.
Azar azar şerbet vermekle toplu şerbet vermek arasındaki farkı biraz açarsanız bilgilenmiş olurum…
Birde ben, Konya şekerin hazır arı yemini kullanıyorum (şerbeti kendim hazırlamıyorum)
sorum ise; anaya yumurta atması için yer açmak adına ne yapabilirim?, bu arılar her yere koyduğum şerbeti basıyor ayrıca petekte kabartmıyor:) napıcağımı şaşırdım
Sayın Pekyürek; sizi yakalamışken bir sorum daha olucak
Söylemeyi unuttum, ben 2 yavrulunun arasına kabarmış koymkla kalmayıp, petek kabartsın diye 2. çerçeveyede temel petek koydum:) Pazar günü için bana bir eylem planı verirseniz çok sevinirim
Hiç şaşırmayın
1+1 şurubu kendiniz hazırlayın günlük olabilir iki gün arayla olabilir tüketmişse yeniden verebilirsiniz.
taze olması iyi olur
gereğinden fazla şurubu arılar tüketmez ise ekşime meydana gelir
iştahsız tüketirler.
Veya fazla olması durumunda hızlıca petek gözlerine depolarlar
merak etmeyin anaya yumurtlamak için yer açarlar
siz arıyı sıkışık çalıştırın
arının çerçeveye basma durumuna göre yavrulunun yanlarına verebilirsiniz asla ortasına değil.
Sayın Pekyürek;
Dediğiniz gibi arıyı sıkıştırıp boş temel petekleri aldım. İki yavrulunun arasına kabarmış koyduğumu söylediğimde “yanlış yapmışsın” dediniz ya; bugün baktığımda iki tarafınada silme günlük yavru yapmış… Ellemedim:) Yinemi yanlış yaptım? Yinede alıp kapalı yavruluların yanınamı koymalıydım?
4-5 çerçeve gücündeki bir arıya, varsa öncelikle kabarmış petek verilmeli. Yoksa temel petek verilir. Temel petek de verilse kabarmış petek de verilse duvar çerçevesinde yavru yoksa sondan bir içe konulmalı.
Özellikle kuluçka alanı iki ham/kabarmış petekle bölündüğünde bu durum görülüyor.
Sayın Özer;
Kuluçka bölümünü pek böldüm sayılmaz, 2 kapalı yavrulunun arasına kabarmış petek koydum 2 gün sonra kontrol ettiğimde kabarmışta silme günlük yavru gördüm…
Şimdi yinede bu günlük yavrulu kabarmışı, kapalı yavruluların arasından alıp, yanlarınamı koymalıyım???