Arılarımı Yeni Kovana Nasıl Almalıyım

s.a Ömrünüzün hayırlı olması dileğiyle başlamak istiyorum. Öncelikle aranıza yeni katıldığımdan dolayı çok mutluyum. Arıcılığa hobi olarak başladım 3 adet arılarıyla birlikte memleketten(Bursa) kovan satın aldım. Lakin acemiyiz ya aldığım arının petekleri çapraz olanlar var arı petekleri kendi yapmış (hazır petek değil) bunları hazırpetekle değiştirmek istiyorum sorum :1 -Nezaman değiştirmeliyim ? 2 - Bu peteklerden de yararlanabilirmiyim ? Siz değerli arıcı dostları yardımlarınızdan dolayı şimdiden çok teşekkür ediyorum.
No: Arılarım İstanbul Şile’de bulunmaktadır.

"arının petekleri çapraz olanlar var arı petekleri kendi yapmış (hazır petek değil) bunları hazırpetekle değiştirmek istiyorum " ifadelerinizden kovanlarınızda çıta bulunmadığı bulunmadığını anlıyorum. Eğer çıta varsa işiniz çok kolay.
Kovanın arkasına geçip arının çalıştığı en dipteki birinci çıtadan başlayarak sırayı bozmadan yeni kovana nakledeceksiniz.Yani kovanınızda 5 çıta arı varsa kovanınızın yarısı boştur. siz dolu taraftan, en dipten sırayla çıtaları alarak tekrar yeni yerine koyacaksınız. eski kovanda üçüncü sırada olan yeni kovanda da aynı sırada olacak.
Eskilerin iinize yarayıp yaramayacağını şahsen ben görmeden bir şey söyleyemem.Yarayabilirder yaramaya bilirde. en kötü ihtimalle eritip satarsınız.
Değiştirme işlemini gece sıcaklığının 14 derecenin altına düşmediği bir dönemde yapabilirsiniz. Dikkat gece sıcaklığı dedim.
Kolay gelsin.

Sn. Hüseyin Alpagut’un üye onayını verirken sizi tanıyalım bölümüne yazdığı Mustafakemalpaşa’lı olduğuna dair notu hafızaya kaydetmiştim.

Bakalım demiştim, neler paylaşacak hemşehrimiz.

Gelgelelim problemle karşılaşıp, böyle bir soru sormasını beklemiyordum.

O halde hemşehri kontenjanından cevap verelim kendisine.

Bu arada foruma da hoş geldiniz demek gerekiyor sanırım.

Çapraz petekler…


http://img408.imageshack.us/img408/4939/2903200898.jpg

Bu konuya benzer bir durumla karşılaşan bir ekipte olduğumdan görsel destekli anlatma imkânım var…

Yerel arı aramak adına yapılan çalışma o kadar çok ki…

Bizde o kervana katılanlardanız ve iyi de mesafe kat ettik edindiğimiz tecrübelerle…

Koloniyi kovanıyla beraber aldığımızda yüzümüz gülüyordu.


http://img710.imageshack.us/img710/2885/29032008122.jpg

Arıları yeni kovana aktaracağız ve ana yetiştirme faaliyetleri için anaç koloni yapacağız ama o ne öyle…

Hiç kılavuz petek verilmeden boş çerçeveler doldurulmuş kovana ve arıda “Z” biçiminde tutturmuş petekleri…

Hiçbir çerçeveyi tek başına çekmek mümkün değil.

Ya 10 çerçeve aynı anda ya da kovanı parçalamak…


http://img709.imageshack.us/img709/5882/29032008127.jpg

Kovanı parçalamaya başladık. Ve çerçeveleri tek tek arılara hasar vermeden petekleri de keserek ayırmaya başladık.

Kalabalıkız ama herkesin elleri ballandı sonuçta.


http://img443.imageshack.us/img443/6344/29032008128.jpg

Bizim için balı ve yavrusunun önemi de yok. Mühim olan ana ama onu da göremedik.


http://img709.imageshack.us/img709/212/29032008137.jpg

Son çerçeveleri de aldık…


http://img710.imageshack.us/img710/6121/29032008140.jpg

Alamadığımız çerçevelerden petekleri kestik.


http://img710.imageshack.us/img710/7185/29032008141.jpg

Boş çerçevelere iplerle bağladık.

Ana arıyı ancak 1 hafta sonraki kontrolde gördük ki yaşıyordu Allah’tan.

Velhasıl size kovanınızı aktarmanızı tavsiye edemeyeceğim.

Kalabalık bir ekiple ihtimamla belki ama ana arı kaybı ve bol bol işçi arı kaybını göze almalısınız.

Ancak bu peteklerle uğraşmadan nasıl o koloni oradan çıkartılır konusu ise bambaşka bir alan…

Oğul çıktığında görme şansınız var mı mesela?

s.a öncelikle Erdal ve Halil bey sizlere verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum.Özellikle Halil abi görsel anlatım benim için çok iyi oldu benim arılar aynen resimlerdeki gibi. Arılar boş çerçeveye kendileri petek örmüş şimdi bunların boşa gitmelerini istemiyorum neyapacağımıda açıkçası bilmiyorum kesip çerçevelere bağlamak güzel olmuş ama ben acemi olarak yapabilecekmiyim bilmiyorum çünkü hem acemi hemde yalnız olduğumdan biraz zor ihtimal. Arılar ortalama 5 çerçeve aklımdan geçen ön taraftan başlayarak kabartılmış çerçeve ( herhalde bir arıcı dosttan temin ederiz ) ilave etsem onlar boş çerçevelere biraz işlem yaptıktan sonra arıları bunlara silksek olurmu acaba diye düşünüyorum yada bunun daha kolay yolu varsa bilen arkadaşlardan yardım bekliyorum. Arılarıma işim dolayısıyla hafta sonu gidebiliyorum. Ustalar başlarken 3 arıyla başlayın diyorlar ama ben herhalde enzor olan yerden başladım. Katkılarından dolayı tüm arıcı dostlara teşekkür ederim.

      Sayın:hüseyin.alpagut

Arıcı olabilme adayı :Olmak çok güzel .Bende arıcı olabilmek isteyen adaylardanım. Ustalar başlarken 3 kaloni ile başla dedikleri doğru. Dört sene önce 4 kovan ile başladım. Biraz ilerledim,biraz yerimde saydım.
Her kovanım söndüğünde hatalarımı anlayıp ders çıkardım. Yine devam dedim.
Bu siteden de çok şey öğrendim.İşte bu bilği paylaşım sitesinden nazari(akademik) bilğiyi.Çevrendeki arıcı ,
Kardeşlerimizden de ameli bilğiyi aldınmı…Hem nazari hemde ameli bilği bizlere birşeyler kazandırır,diye düşünüyorum… Selamlar…Saygılar…

Sayın:hüseyin.alpagut sizin kovanında durumu böyleyse , yapılacak işleminde bu olması gerek , tabi belki uğraşmak ister , kolay olmadığı kesin,fakat biz arıcılığa gönül vermişsek üzerine gitmemiz gerek diye düşünüyorum arıcı dostundan yardım alarak petekleri o şekilde bağlarsan kolonin fazla gerilemeden işine devam eder sizde (ARICILIK) adına birşeyi başarmanın mutluluğunu yaşarsınız… kolay gelsin,

Kovanların standart ise çerçevelerde uygun ise bundan kolay hiç bir şey yok.Ama standart dışı malzemeyle arıcılık yapıyorsan bayabi zordur allah yardımcın olsun ana arıya dikkat et .

İsa bey, bundan kolay hiç bir şey yok demiş.

“Z” biçiminde arının kendi başına ördüğü petekler maalesef tek başına aktarılamaz. Daha önce bu işi yapmış, arı yönetmeyi uzun yıllardır beceren insalardan yardım almalısınız.

yakın çevremde arıcılığa merak saran bir arkadaşım bunun gibi olay yaşadı,3 kovanı vardı 1 boştu fazla merak tan olacakki arılara uzun zaman bakmamış.Benden yardım istediğinde, boş kovan, halil beyin dediği şekli almıştı,işe başladığımızda kesip aldığımız petekleri , çerçeveye sığdırma sevdasına altına üstüne bakmadan bağlamaya çalışıyordu, birde ne farkeder ,ki diyerek.oyüzden yardımcının olması her halükarda iyi
olur Sayın:hüseyin.alpagut bu yazımdan dolayı üzerinize alınmayın sizde böyle yaparsınız gibi anlam çıkmasın lütfen

  Kılavuz petek takmadan koyduğumuz çerçeveye arılar genellikle (1çerçeveye)2 petek örüyor ve diğer çerçevelerle  bağlıyorlar.      Komşunun hiç  ilğilenmediği  kovanını  açtığımda (hüseyin beyin anlattığı gibi)

petekler çift çift ve birbirlerine bağlı. Arkadaşım körüğü kullandı,peteklerin birilerini kestim,telli çerçevelerin
üstüne koyup pamuk ipliğiyle iki tarafından bağladım. Bence iplik PAMUK ipliği olmalı naylon iplik olursa
arı ipliği kesip dışarıya atamıyor. Bağladığım petekleride ballıklara bölüştüm, bu iş esnasında biraz ballar aktığı için arı daha hırcınlaşıyor acele ve çabuk haraket etmeli …Selamlar Saygılar…

Halil bey resimlerde çok anlatmış, butür durumlarda eski kovanı parçalayarak 
petekleri en az zarar ile çerçevelere bağlamak gerekiyor. Aynı sistemi 
kara kovanları bozmak isteyenlerde yararlanabilir.

s.a Ne yalan söyleyim arıcılık merakım bu sitedeki arıcı dostlar seyesinde oldu . Bu meraka sebep olanlar bizi yalnız bırakmazlar diye düşünüyorum ( Sevgilerin paylaşıldıkca çoğaldığını unutmayalım ). Yardımlarından dolayı herkeze birdaha teşekkür ediyorum. A.E.O.

Yalnız bırakılmayacağınızdan emlin olabilirsiniz.

s.a arıcı dostları bu iş çok zevkli geldi bana geçen hafta aldım oğlumu yanıma (onunda hayvanlar hakkında merakı çok) ver elini arıların yanına açtık arıyı Allah’tan fazla çapraz yapmamış petekleri tektek kesip aldım çerçevelere yanlarından bağladım koyduk yeni kovana . Bu hafta gidip kontrol ettim petekleri yapıştırmışlar bende söktüm ipleri hayırlısıyla düzeldiler. Birşeyi başarmak kadar güzel birşey yok ustalarıma burdan teşekkür ederim. (özellikle Halil abi verdiğin bilgiler çok faydalı oldu şükranlarımı sunarım.)

Hemşehri kontenjanındasınız ya…

Teşekkürler …

2 gün önce memleketimde bayram ziyareti sırasında bir hazine buldum.

Akrabamızın bahçesinde bulunan çok eski bir fenni kovana (içinde sadece boş çerçeve varmış)oğul girmiş ve 9 çerçeve arı dolu.

Bana alabilirsen al dedi benim sevinçten ağzım kulaklarıma vardı. Kovan çok eski uçuş tahtası yok yıkık dökük olduğu için yeni bir kovana ihtiyacım vardı.

Hemen aklıma akrabamıza kuş uçuşu 650 metre olan dedemin bahçesinde, onlara 3 ay önce hediye ettiğim fakat bakımsızlıktan ana arısı ölmüş, yalancılamış ve 1 çerçeveye düşmüş yüzde 90’ı erkek arı olan sağlam kovanı aldım ve 650 metre uzaktaki akrabamızın evinin bahçesine götürdüm.

İçindeki 1 çerçevelik erkek arıları uzağa silkeledim ve yeni boş kovanım olmuş oldu. Sonra eski kovandaki 9 çerçeveyi tek tek çıkarayım dedim ama meğer her 2 çerçeve arası çapraz petek yapmış arı. Yani 1 çerçeveyi çekince peteğin yarısı diğer çerçevede kalıyor.

Ben de Halil beyin yukarıda yaptığı yöntemi uyguladım ve ikiye ayrılan petekleri boş çerçevelere pamuk ipiyle sabitledim. 9 çerçeveyi 1 buçuk saatin sonunda yeni boş kovanıma aktardım. Fakat arıların neredeyse yarısı eski kovanda kaldı.

Forumda okuduğum konular aklıma geldi. Boş beyaz bir çuval serdim yeni kovanın giriş kapısına gelecek şekilde ve eski kovanda kalan arıları o çuvala silkeledim bu arada ana arıyı hala bulamamıştım. Sonra körükle arkadan duman vererek kervanı yürütmeye başladım yeni kovana doğru.

O sırada çok şükür ki çok iri ve kafkas melezine benzeyen ana arıyı buldum ve elimle incitmeden kovanın içine attım. Yeni kovanı da eski kovanın yerine yerleştirdim

Akşama doğru kapağını kapattım ve doğru dedemin kuş uçuşu 650 metre uzaktaki bahçesine eski yerine koydum. Kapağını açtım hemen.

Aklımda 2 adet soru var.

  1. Tarlacı arıların tamamı eski kovana döner mi? (Dedemin bahçesi orman gibi ağaçlarla dolu ve karanlık güneş az görüyor)

2.Daha önce içindeki anası olmayan yalancılamış koloninin tarlacı arıları kovana girdiğinde yeni koloniyle karşılaşacaklar ve yeni anayı kesme ihtimalleri var mı?

Çok ayrıntılı mı yazdım bilmiyorum eğer gereksiz bilgi verdiysem affola zira çok uzun oldu.

Malesef tarlacılar 650 metre öteye gidecekler,yarın hatta yapabilirsen bu gece bu kovanı eski yerine taşısan iyi olur

yalancılamış kolonideki arı sayısı az olduğu için anayı kestirmezler.

Malesef tarlacılar 650 metre öteye gidecekler,yarın hatta yapabilirsen bu gece bu kovanı eski yerine taşısan iyi olur

yalancılamış kolonideki arı sayısı az olduğu için anayı kestirmezler.

Peki tarlacıların hepsi gitse bile besleme yapıldığı takdirde (ki içinde neredeyse 10 kg yakın bal var) içindeki bakıcı arılar yetmez mi İbrahim bey? Yani kışı atlatamaz mıyız?

Atlatır sıkıntı olmaz ama yazık günah neden arılar telef olsunki,

o halde şu yolu takip ediniz

yarın oraya yani koloniyi aldığınız yere boş kovan koyunuz bu kovana 2 kabarmış balsız çerçeve koyunuz.

gelen arılar hiç değilse dışarda kalmasınlar.

aslında yalancılayan kovanı hiç dağıtmadan buraya koysaydınız daha iyi olurdu

zayıfta olsa ana arı kabul ettirip bir koloninizdaha olurdu.