arıların saldırganlığı

dostlar arkadaşlar s.a. benim arılar bu sene çok saldırgan oldular geçen sene öyle bir problemim yoktu bu sene kovanlara yaklaşınca anında saldırıyorlar anaları var balları bol miktarda var kovan kontrolü yaparken kapağı (örtü tahtasını) açtığımda kovandaki arıların yarıya yakını tepemde bir anlam veremedim 2008 ilkbaharında öyle bir problem yaşamadım arı aynı arı cinsi aynı anası aynı yer olarak 8 km mesafeye çiçeklerin bol olduğu yere taşıdım yeni yerlerine getireli bir ay oldu çiçeğide bol arıların yavru yapması polen ve bal getirmeside iyi bir anlam veremedim arkadaşlar bu konu ile ilgili bilgisi olan önerisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler

ustam ana arıdan kaynaklanabiliyor ana arılar çiftleşmede 1den çok erkek arı ile çiftleşiyor ve çiftleştiği bütün erkek arıların döllerini döl yatağına alıyor burdan sırası ile bitesiye kadar kullanıyor ana arının ömrüde buna bağlıdır yani ana arıdaki dölden olabilir diye düşünüyorum ben tabi başka bilimsel nedenleride vardır benden daha iyi bilen de vardır

Yazdığım ileti tarafımdan silindi.
Çok özür dilerim, yıllar sonra bir iletiye cevap yazmak
cevap yazılınca atladık üstüne :slight_smile:
Valla ne desek ki…
Yaşlandık mı ne. :smiley:

cevaplar cok hizli gelmis 4 sene sonra :slight_smile:

:slight_smile:

Gülünüz gülünüz
çünkü gülünmeyi hak ettik. :smiley:

Valla bende gülmedim degil ama olur böyle seyler normaldir.soruyu soran arkadasda enson 2011 de aktif olmus . :slight_smile:

Gülme forumdaşına
gelir başına :wink:

ben de çok gülmüştüm aylar önce bir forumdaşıma hem de benzeri olay yüzünden,
bak geldi başıma
şimdi bana gülecekler. :slight_smile:

Ahmet abi gelecekse böyle seyler gelsin basima raziyim vallahi.azcik güldük yoksa mahkeme duvarina döndük su almanyanin sogugunda donacaz burda.

Bu tür olaylar bir hafta daha sürebilir. :slight_smile:
Rahatsızlık yaratan olaylara neden olduğumuz için hoşgörün.

Forumda yeni konu başlıkları ve yeni düzenlemeler var… Bu nedenle bazı konular, geçici olarak da olsa, öne çıkıyor.

Sırası ile değil, rastgele…

Ana arının ömrünün spermlerle alakası yoktur.

Sperm biter ama ömür bitmez.

Saygı değer dostlar, madem zamanı geçeli çok olmuş, öyleyse konuyu günçelleyelim.
30,31 Mart 2013 günü yaptığım kontrollerde arı aşırı dereçede saldırgandı.
Böyle olayı bundan 6 yıl öncesi birde Antalyada yaşamıştım.
Hava şartlarından dolayı bakamadık, bazı kovanların mevcutları baya arttı,
bundan kaynaklanabilirmi?
Bilgisi olanlardan, yardımlarını bekliyoruz.

Bu hafta bende açamadım sadece ballı çerçeveler vardı onları zor verebildim.Arıları hiç bu kadar saldırgan görmemiştim.
mevsimle alakalı olabilir

**Bu kurutulmuş portakal kabukları işe yarıyor sanki.Körüğün içine atıp yakınca hoş bir koku salıyor, kokunun etkisiyle biraz daha sakinler bu sezon.

Benim gözlemlerimdede, saldırganlığı tetikleyen etmenlerin başında nektar akışı geliyor, dış faktörler ve arıcı hataları dışında oluşan.

Nektar geldiğinde arı aldırmıyor körüğe bile gerek olmuyor, bakıyor kendi işine, gözü açsa, körük bile nafile geldiği günler oluyor.

Birgün önce sakin olan arıların ertesi gün farklı davranışlar sergilediğini gözlemledim bu mevsimde, buda dediğim gibi arının stoğunu koruma güdüsüyle ilintili galiba.

İletiye 4 sene sonra verilen cevap, bu kadar aceleye ne gerek vardı.
Kovanların gereginden fazla kurcalanması da hırçınlığa sebep.

Hakan hocam bende son uygulamalarda bolca,

portakal ve mandalina kabuğu koyuyorum

ama benim arılara etkisi olmuyor. :smiley: :smiley: :smiley:

Hakan Hocam arıların bu dönemde sakin olmalarının portakal kabukları ile ilgisi yok.Mevsimsel bir olay.Arılar ilkbaharda daha sakin oluyorlar.Benim de bir tane çok hırçın bir arım var.Şu an körüksüz kontrol etsen edilecek yani.
Portakal kabukları ile bir de yazın ve bal sağımından sonra deneyin bakalım yine sakin olacaklar mı? :-\

Ana arı degişimide bu dönemde hırçınlık nedeni olabilir.

Portakal kabuğunu değil yakmak arının burnuna soksan nektar - polen kıtlığı olduğunda ve hava sert lodos olduğunda nafile.