Bende ilk defa denedim gerçekmiş çok rahat bulunuyor .ve yavaş davrandigim iiçin hic arı saldırma dı
Bu konu basligi altinda bazi yanlis kanaatlerin savunuldugu kanaatindeyim
*Yavrusuz ve Anasiz koloniyi ,Anali Koloniyle birlestirmenin etkin bir yoluda Kovanin ucus deligini kücülterek
anasiz Koloniyi bir kac metre ileriye silkmektir. bu uygulama icin Kovanlarin yan yana olmalari lazim.
*Özer bey,gecen süre icinde Varoa yla ilgili fikrinizin degistigini düsünüyorum.
*Yakaladiginiz Ogulun bu sene olmazsa seneye gözü yolda olacaktir.
*Ana Ariyi dogru cerceve üzerinde ararsak kolay buluruz, ayrica günlük yumurtalari gördü isek illa Anayi görmemiz gerekmez.
*Körügü,Dumani, sadece kendimizi korumak icin kullanmiyoruz, ayni zamanda ve daha fazla Kolonideki Arilarimizi korumak icin kullaniyoruz.
Selamlar.
Slm abicim ben bana olan kısmı cevaplayayım.
*varroa için varostop ve rumalit-va kullandım.(şimdilik) tam deneyim kazanınca oksalit asit kullanmayı düşünüyorum :-)))
*yakaladığım oğul gözü yolda değilmiş topraktaymış .:-)) ruhuna el fatiha . ölüm sebebi anlaşılamadı yiyeceği vardı fakat kışın salkım yer değiştirmemiş .balsız çerçeveler arasında ölü bulundu.
*bazı uygulamalar yaşanarak ogreniliyor .
Yorum için teşekkürler .sizde sağolun
Maşallah
Bir de benim arıları dumansız açıp ana kontrolü yapmanızı öneririm. Nasıl kaçacak yer aradığınızı görmek isterim.
Aynı dert bendede vardı acımadım 3 boldum .benim basım ağrıya na kadar onların agrisin
en profesyonel arıcı bile dumansız ve maskesiz açmamalı. mümkünse eldiven. arılar ehil hayvan değildir. en azından bunu öğre.ndim
Geçen sene bendede aynı durum vardı. Değiştirdim analarını bu sene dumansız bile açsam ançak 3-4 tane dolanıyor etrafımda… Sonra kovana geri dönüyor… Ama bu seneki analar geçen senekiler kadar iyi bal ve polen yapmadılar. Orasıda bir gerçek.
Alpay Bey, Affiniza siginarak, Kovani terke zorlaniyor demek isterim.
Ana ari nin kovani gönüllü terk ettigini düsünmüyorum.
Selamlar.
Sayın Emre ÖZDEMİR:
Bir kovanın bal üretimini yalnızca ana arıya bağlamayınız.
Murat hocanın dediğine örnek olarak, 6 çerçeve arıyı bal akımı döneminde ana üretimi için anasız bıraktık sonuç olarak 5 çerçeve bal ve bir sürü meme aldık 20 gün de
Anası yeni çıkmış 3-4gün oldu ama çıkan yeni anayı hiç görmedim çiftleşmesini ne kadar süre beklemek gerekiyor
başka kovandan koparıp çerçeveye tutturdugum memeden çıktı bu ana ,kovanda ana yada meme yoktu bu işlemi yaptıgımda, çıkan anayı öldürmüş olabilirlermi? memeyi verdigimde ana çıkmak üzereydi 1gün içinde çıktıgını sanıyorum ben verdikten sonra
7çerçeve civarında şimdi bu koloni anası yok gibi geliyor bana kovanı açtıgımda saldırgan davranıyorlar yani, anası olan koloniler çok sakin buna bakarak
oğul olarak yakaladıgım 3 çerçevelik bir kolonim var anası yumurta atmaya başladı 2-3gün oldu
bu koloniyle birleştirmeyi düşünüyorum günlük 1 çerçeve arısıyla eklesem şerbet püskürterek sakıncalı olurmu acaba
hazır ana veremiyorum günlüklü çerçeve versem uzun iş ne yapacagımı şaşırdım.
Bundan başka iki koloni daha var gazete yöntemiyle birleştirmek için işlemi uyguladım(2kat gazete koydum 3-5 yerinden deldim) ama gazeteye elleyen yok bugun 2.günleri
birleştirilen analı kolonininde anası daha çiftleşmemiş gazeteyi alıp koku sıksam tehlikelimi olur
yoksa acele etmeyimmi birleşme için erkenmi daha
yardımcı olursanız ona göre hareket edecegim
Ortalama olarak yeni doğmuş ana arı 10 gün civarında yumurtaya başlar, bu süre 20 güne kadar uzayabilir.
Günlük ana arı küçük olduğundan görmek zordur.
Anası olmadığı düşündüğünüz kovana diğer kovandan alacağınız günlük yumurtalı bir adet deneme çerçevesi verip bir kaç gün sonra bakınız.
Ana arısı olmayan kovandaki arılar kapak açılınca arka tarflarını kaldırıp hızla kanat çırparlar, sanki kızgın gibi.
Hocam Anası olmadıgını düşündügüm kovanda arılar örtü bezine kovanın boş olan kısmına salkım-yığılma yapıyorlar kovanda hiçbir çalışma yok ham petek vermiştim belkide 10 gün oldu onunda üstünde arılar yıgılma yapıyor ve bir göz bile kabartılmadı o çerçevede
kapalı çıkan yavrular bitmek üzere bu işin sonu yalancılamaya gidecek gibi sanki
bu kovanda bir ali cengiz oyunu döndü yumurtlayan anası oğul olarak çıktı
meme yaptılar 2 meme bıraktım memeler açılmaya yakın kontrol ettiğimde eski anası gibi büyük bir ana vardı bende anası çıkmış diye memeleri kopardım
birkaç gün sonra tekrar kontrolde ana kayboldu memeleride koparmış bulundum kovan anasız memesiz kaldı vesselam
o yüzden birleştirmek en iyisi galiba diye düşündüm
yarın yumurtalı bir çerçeve veriyim dediğiniz gibi
Ana arısız kalan bir kovanda 2 anaarının çıktığını gördüm.Anaların biri kanatsız diğeri günsüzdü.Arılar o anaları imha ettiler.Dikkatimi çeken diğer memelerin bozulmamış olmasıydı.Şimdi o bozulmayan memeden çıkan sağlam ana arı yumurta atıyor.İşi gantiye alana kadar meme bozmamak lazım,zaten çıkan anaarı diğer memeleri kendi bozuyor.Sizin ana arı çiftleşme uçuşundan dönememiş.
Birleştirme yaptıgım koloniler aynı kovanın arısıydı 2 meme bırakmıştım biri çıkmış diğerini bozmamıştı bozulmayan memeyi koparıp aldım
diğer kovana verdim çiftleşmeden dönmüş bugun kontrol ettim anayı gördüm .biraz aceleci davranmışım ben, az kalsın anası olan koloniyi birleştirecekmişim sonuç ne olurdu Allah bilir.
Birleştirdigim kolonilerde bir memeyi gözden kaçırmışım oğul çıkmış hemen, bozmamış tek olan memeyi oğula gidecegine memeyi bozsaya
benim arılar oğul meraklısı sanıyorum . Bozmadıgı memede dolu olsaymış bari ben bozdum içi boştu.
Kovanlar düzene girmeye başladı(Ana arı bakımından).
Birleştirme yaptıgım kaldı onlarda sağ salim birleşseler anasıda çiftleşip gelse tamam ;D
Geriye bir tas tadımlık bal almak kalıyor
Arılar nasıl olsa yaparlar, sonucu düşünmeyin.
Altı çerçeve ruşetlerde olan arıları on çerçeveye tamamlayıp kestaneye götürmeyi düşünüyorum.
Beş adet sepet arıları sıkıştı hatta biri oğul attı diğerleri oğul hazırlığında bu sepetleri başka yere alıp onların yerine bu altı çerçevelileri koysam
sepetleri silkelesem ne gibi bir problem olur dikkat etmek gereken çan alıcı bir durum var mı ?
Abi sen en iyisi söyle yap.
Bir bos kuluçkalığ koy. İçine kabarık petek koy. Kapak yerine bir sunta koy. Sunta sepet in altına göre kes. Sepeti yerleştir.
Sepette sıkışan ana alt kata kuluçkalığa inecektir. Anayi alt katta görünce ana izgarasi koy. Sepet in kara kovan balı ni alırsın. Afiyet olsun.
Mümün kara kovan Balı ye neyapıçan arıları çoğaltacaksın demek istiyorsun.