Ariligimdaki en guclu kovan cok saldirgan

İyi gunler ariligimda 47 kovana sahibim aralarimda en güçlüsü suan 16 17 cerceve bu sene cok saldirgan yandaki kovanlara bakarkende o kovandan saldirilar basliyor. Gecen sene koloni cok sakindi bu sene anlayamadim kapagini acmaya gelmiyor. Neler yapabilirim de sakinlesir bilemedim yardimlarinizi bekliyorum

Taaa geçen haftaya kadar aynı şey bende de vardı.
Yapacağınız şimdilik bişey yok, tabi ki dış faktörler aynı ise veya arıyı rahatsız eden şeyler yok ise.
Dün koloniye açtığımda bu kadar sakin gördüm.
Bir baktım dehşet bal geliyor.
Hatta çerçevenin birini havadan kovanın üzerine düşürdüm bütün koloni üstüme çullanır diye çok korktum ama hiçte öyle olmadı.
Bal akımı az geliyordur, yakında sizin ki de sakinleşir merak etmeyin.

Önceki haftalarda bende de aynı sorun vardı, çok hırçındı kovanlar. Geçen hafta açtığımda maşallah o kadar sakindiler ki, hayret etmiştim. Demek keyifleri yerinde olunca sakinleşiyorlar.

Kuvvetli kovanınızda açlık stresi başlamış olabilir. yani kovana verdiğiniz besleme ile meradan gelen beslemeyi topladığınızda kovan içindeki yavrulara yetmiyor olabilir. Beslemeyi arttırarak yada kovan üzerine kek koyarak tüketim durumuna bakınız. yarım kilo keki 2 günde bitiriyorlarsa meradan gıda yetersiz geliyordur, iyi bir gösterge olabilir.

Keki yemiyorlarsa başka bir sorun olabilir. Mesela siz farkında olmadan yağmacılığa davetiye açacak şekilde kovanın üstünü fazla açıyo olabilirsiniz, yada öğle sıcağında açıyo olabilirsiniz. sıcakta nektar kokusu çok çabuk yayılabilir.

Meradan hiç gıda gelmiyorsa, doyması için katlı kovana 5 kilo kek verenlere şahit oldum arılıklarda. 5 kilo kek bile bazı zamanlar. dişinin kovuğuna yetmeyebilir 20 çıta arının.

Yasin bey, nasipse arıları Karamürsel’den Yalova’ya taşımaya gidiyorum bu öğle sıcağında…

Tavsiyeniz nedir?

Allah yardımcın olsun ne diyeyim :smiley:
Ama bu havada arı taşınmayacağını siz usta arıcı olarak iyi biliyorsunuzdur :wink:
Ya sabah erkenden gün doğmadan ya da akşam bütün arılar içeri girdiğinde taşıman gerekir.

Bu hafta salı günü iş çıkışı arılığa petek eklemeye gittiğimde kat isteyen koloniye kat verme işleminde beni de fena benzettiler. Geç saatlerde saldırgan oluyorlar. Doğal olarak kalabalık koloni de saldıran da fazla oluyor.

Aynı durum bende de var.Beni arıcılıktan soğutuyorlar ;D

Benimde basima bir cok sefer geldi bunun ilk 2 sebebi 1. aclik stresinden kaynaklandigini buldum bendekilerin, kek vererek 3-4 gun icinde sakinlestiler 2.Asiri polen + yavrudan dolayi bloke olma ihtimali hissetmeleri bir kac cita alarak rahatlatabilirsiniz , bu sekilde ise yaramazsa baska bir sey aramak gerekir,