ARILIK İÇİNDE KOVAN YERİ DEĞİŞTİRME/ İlginç bir yöntem, ne dersiniz?

Arılık içinde kovan yeri değiştirmek gerektiğinde kovanın yeni yerine taşınması işleminden sonra üzerine ağaç dalları vb. atarak tarlacıların eski yerlerine gitmesinin önlendiği şeklinde bir şey duydum. Bu durumda arılar kovandan çıkarken olağan dışılığı görüp kovanlarından dikkatli çıktıkları, kovanın yeni yerinin koordinatlarını hafızaya kaydettikleri gibi bir durum söz konusu olabiliyormuş. Sizce böyle bir şey gerçekten olabilir mi?

Deneyin, olmadığını görün.

Her duyduğunuza inanmayın…

Isıtma bujisi ile oksalik asit buharlaştırma tekniklerini de internet üzerinde bulabilirsiniz. Ama uygulanır mı uygulanmaz mı tartışmaya bile değmez…

Dal parçası da aynı hikaye…

Halil bey,
Ben geçen yıl ayrı günlerde üç kovan yerini değiştirdim. Çok değil kovanları 4-5 mt. taşıdım. Bunu aynı kovan taşır gibi akşam uçuş bittiğinde uçuş tahtasını kapatarak yaptım. Ve hemen taşıma işlemi bittiğinde musluğu açıp bir çam püskülünü uçuş tahtasının üzerine arıların arasından çıkabileceği şekilde koydum. Arı uçuşu olmadı hava alacakaranlıktı. Ertesi gün hiçbir olumsuzluk olmadı. İkindi gibi püskülü aldım. Diğer günlerde yine iki kovanı bu şekilde taşıdım. Bundan cesaretle halen o şekilde arıların yerini değiştirmekteyim.

Tarlacı sayısının azalmadığını nasıl anladınız ?

Başarılı olmanız güzel.

Bir kovanı 4-5 metre sağa veya sola kaydıracaksınız
tüm arılar yine oraya girecek çetin bey
gülüp gecerim ben buna
isterseniz önce kaydırmadan sayın kovandaki arıları
sonrada kaydırınca sayın bakalım
kadro tam mı
diye

Bahsedilen uygulamayı bende denedim,%100 başarılı olduğunu söyleyemem

eşit böldüğüm kovanların arasında, sayısal olarak gözle görülür kadro değişikliği yaşanıyor

Bir çok sitede bir çok bilgi var.

Blog yazmakdan da soğuduk bu sayede.

Ben okulun güçlü çiftleştirme kutularında denedim.

Akşam ağzını kapatıp yerini değiştirdikten sonra önüne arı çıkamayacak kadar ot doldurdum.

Sabah geriye dönen arılar, etrafta yayılan keçileri, ot biçen öğrencileri, yoldan geçen köylüleri kimi bulursa

zıplattı yerinden.

Geriye döndüklerinde, girecek yer bulamazlar ise o zaman anlıyorsunuz neyin ne olduğunu.

Yok kovanların arasından çekiyorsanız illaki diğer kovanlara giriyorlar ve siz hiç birşey anlamıyorsunuz.

Çok olsa, kovan önündeki ölüleri görüyorsunuz. Ama iş işten geçiyor.

Olmaz diyen arkadaşlar. Lütfen önceki iletimi tekrar okuyunuz.

Yanıt veren arkadaşların dediği gibi;
Ben arı bölmüyorum. (Kovanın tamamını 3-5-10 … -100 … mt. ileri taşıyorum.)
Geri dönen tarlacı yok. (Ben hava kararıp arılar uçuşu bittiği zaman uyguluyorum.)
Kovanın uçuş deliğini tamamen kapatmıyorum. (Bir çam püskülü veya ağaç dalı olabilir. Sadece arı kovandan uçuşa çıkarken o dalı görecek.)

Bu uygulama sonunda taşıdığım kovanda veya diğer kovanlarda hiçbir yağma, çevreye saldırı, yığılma yok. Her günkü gibi gayet sakin arılar işine bakıyor.

Bunu açıklıyorum çünkü;
Bu forumda insanlar birşeyler öğrenmek amacıyla geziyor. Hemen olmadı kestirip atmak bana göre değil. Bunu ben hala uyguluyorum ve oluyor. Aslında çok faydalı bir uygulama ve bir zaman kovanın yerini değiştirmede çok faydalı oluyor.

Zaten mesajlarda önyargılı cevap yazıldığı gayet belli oluyor.

aynen doğru zira bir arkadaşımız normal taşımayla( akşam tüm arılar kovana girdikten sonra) taşıyıp her ihtimale karşı 2-3 kovan bırakarak eski yerine 7-8 km kuş uçumu mesafeye taşıdı zorunluluktan ve o iki üc kovana arıların girdiği gözlemlenmiş ve yaşanmış bir durum dur.Fakat Çetin Erbay arkadaşımızın kide zorunluluk durumunda işçi arıların bazılarını kaybetmek anlamında olabilir belkide arılar söylemiş olduğu davranışı sergilemiş olabilirler.Hem çip takılı değilki bu hayvancağızlarda kal desen kalsa…bu km işinide arının cilvesi olarak oldum olası sevememiştim zaten… ;D ;D :-\ :-\

Çetin bey.

Uygulamayı bizde denedik.

Ben taşınan kovanın yerinde hiç bir kovan olmadığında arıların girecek yer bulamayarak etraftaki insanları

soktuğuna şahit oldum.

Ön yargılı yazıldığını ifade ettiğiniz mesaj benimse, ben tecrübemi söyledim.

Olur yönü az, olmaz yönü çok olan bir uygulama.

Bir arılıkta bir kovanın yeri değişince pek sorun olmaz.
Tarlacı olarak çıkan işe çıkan arılar eski yerlerine dönerler, kovanını bulamayınca yandaki kovanlara girerler, yüklü oldukları için kabul görürler.

Yakın yere arılıktaki arıların tamamı taşınacaksa, yapılması gereken uygulama;
Kovanların bir kaç günde azar azar taşınmasıdır.

Çünkü arazinin konumunu, dağları, tepeleri, dereleri değiştiremeyeceğimize göre bazı kayıplar olacaktır.

Her kovan taşınması arı kaybına neden olur, ama bunu en aza indirmenin yolunu bulmalıyız.

Hüseyin Bey,

Ben ortaya konuşuyorum. Lütfen üzerinize alınmayın. Çünkü mesajların hepsi olumsuzdu. :slight_smile:

Hem güpegündüz arı taşınırsa sizin dediğiniz gibi olur zaten ona itirazımız olmaz.
Biz hava kararmadan arı yeri değiştirmeyiz ve ertesi gün durum normal seyrine devam eder.

Zaman - Zemin - Gerekçe - Uygulama Sıklığı - Gözlemlenen Sonuç - Gözlemlenemeyen Sonuç…

Bende bugün araya ekstra bir sıra girmek için 1 sırayı 2-3 metre öne aldım… Hem de bal hasadında…

Sıkıntı olmadı… Olsa da çok umurumda çünkü gerekliydi… Durduk yere kovan yeri değiştirecek değiliz ya…

Ama sadece çalı - çırpıyla sıfır hata dendiği zaman şerhi direk koyarım…

Bu konu daha önce de tartışıldı…

Sadece bir yöntemdir ama kesinlikle kural değildir… Kesinlikle arı geri döner…

Daha önce farklı konularda da tartışmıştık.

Arı davranışlarıyla ilgili kesin kurallar olmaz. Çünkü arının davranış biçimi ırkına, yaşına, zamana göre büyük farklılıklar gösterir.

Aynı uygulamayı çok farklı yerlerde ve çok farklı ırklarla deneyin, birbiriyle çelişen sonuçlar görürsünüz.

Arıların yön bulma, yer bulma, kovanını bulma, arazide yolunu bulma gibi özellikleri ırklara göre çok büyük değişiklikler gösteriyor.

Bazı ırklarda kendi kovanına sadakat çok yüksek, bazıları ise işine gelen en yakın kovana girmekte bir sakınca görmüyor.

Bu yüzden anlatılan yöntemle ilgili olarak, her arkadaşımızın farklı tecrübesi ve fikri olması çok doğal.

Siz yaparsınız olur, başkası yapar olmayabilir.

Çetin Erbay arkadaşımızın, muhalif görüşlere önyargılı yaklaşıyorsunuz şeklindeki serzenişini de bununla ilgili.

Bir ülkedeki bütün arılar homojen şekle getirilmişse ve benzer bir davranış şekli gösteriyorsa, o ülkede arı davranışları ile ilgili genel bilgiler oluşturulabilir.

Fakat o ülkenin arıcıları bu bilgiyi, kargadan başka kuş yoktur ve evrensel gerçek budur şeklinde aktarırsa; hayır kargadan başka kuş da vardır diyenler doğal olarak olacaktır.

Muhsin Doğaroğlu’nun kitabını okuyan arkadaşlarımız, sık sık şöyle bir cümleye rastlamışlardır.

Hoca bir yöntemi etraflıca anlatır ve sonunda şunu söyler:

“Bu yöntem defalarca denenmiş ve başarılı olmuştur. Fakat siz önce bir kaç kovanınızda deneyip, başarılı olduktan sonra genel uygulama yapın.”

arkadaşlar ozaman 100 m kovan taşıma işlemini nasıl, nezaman ve nasıl yapmalıyız kavanları 5 km taşımamızda mümkün deyilse mevsim olarak düşünürsek sonbahardamı kışınmı ilk bahardamı yoksa 20cm 20cm cekerekmi

Sayın azat:

Taşımada ki en büyük sorun çıkan işçi arının geriye dönememesidir.

Bence yakın taşımalarda soğuk günlerde sarsmadan, salkımı bozmadan yapılan taşımadır.

En uygun taşıma taşıtla olunca erken ilkbahardadır.

Yakın taşıma için 5 km uzağa götürüp, yerini unutacak kadar kalınıp (3 hafta) son yerine koymaktır.

Çaresiz durumlarda kovanların tamanı değil zayıfları yerinde bırakıp taşıma da yapılabilir.
Sonra kalanlara da aynı uygulamayı yapıp, işlemi bir kaç kerede tamamlanabilir.

Konuyla ilgilenip, cevap yazan arkadaşların tümüne teşekkür ediyorum. Arılıkta tek başına duran bir koloninin yerinin bu yöntemle değiştirilmesi sanırım daha net fikir verebilir. Bu arada ilk hasatımı yaptım, iki koloniden 30 kg civarında bal süzdük. İki tane de petekli olarak aldık. İnsanlık için küçük ama bendeniz için büyüüük bir adım. :smiley:

Arılıkta kovan yeri değiştirmekle ilgili bütün yazılanları okudum.

Bizimde küçük bir sorunumuz olacak bu konuyla ilgili.

Çiftleştirme kutuları şu an geçici olarak kaldığımız evin çatı katında.

10-15 gün sonra evimize taşındığımızda alt katın balkonuna taşımamız gerekecek.

20- 25 tane olacak kutular o tarihte. Taşıyacağımız mesafe 100 m.

Bir sıkıntı olur mu?

Bu taşımayla ilgili tavsiyeleriniz nelerdir ?

Kutuların kışlama pozisyonuna geçiş zamanları.

Kutuları normal kovan taşır gibi yerinden kaldırın.

O gece yerlerine zayıf bir arı bırakın.

Tarlacılar ona takviye olur.

Eksileri

Tarlacılarını kaybeden kutular kuvvetli ise biraz zayıflamış olur.

Çok zayıflayanlar olursa takviye isteyebilir.

Bu kutularda kışlama için yeterli kadro ve besin kontrolleri çok önem kazanır.