Hayırlı akşamlar yarın 6 çita olan arılarıma şerbet vereceğim 1 bardak su 1 bardak şeker olarak hazırladım birkaç damla limon suyu ve bir tatlı kaşığı bal ekledim.
Sorum şu bende bir yarım kabarmış petek var bunu versem bir de ham petek versem uygun olur mu. Yarım kabarmışı 2 ye ham peteği 7 ye vermeyi düşünüyorum toplamda 8 çitaya tamamlamış olacağım
7-8 gün bir daha gidemeyeceğim arıların yanına
Sizin öneriniz ne olurdu.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba arkadaşlar
1 kovan 6 çita arı almıştım 6 gün önce 7. Çitayı ham petek olarak vermiştim.
Yarın tekrar arıların yanına gideceğim. Bugün açıklanan tam kapanma tedbirleri nedeniyle yaklaşık 19 gün arıların yanına gidemeyeceğim
Nasıl bir yol izlemeliyim. İki çita ham petek versem yeterli olur mu. Arılar sıkışıp oğula gitmesin istemiyorum
Merhabalar
ilk arıcılık deneyim ve ilk kovanımdan 18 kg (maşallah) süzme bal aldım.
sorum şu bal sağımından sonra (ağustosun10 u) varrova için çubuğa emdirilmiş formik asit uygulaması yaptım. kovanda ballı çitalar vardı. bu mevsimde arıları daraltmaya başladım. bazı çitalarda bal mevcut.
formik asit uyulaması yapalı 1 ayı geçti bu balları tüketebilirmiyim. sağlık açısından bir sakıncası olur mu.
Bal sağımından sonra iki kovanımdan birisi varrova nedeniyle söndü. Nerdeyse arıdan çok varrova vardı kovanlarda. Nektar akım döneminde ilaç kullanmadım (formik asit vb.) portakal kabuğu nane kekik kullandım ama pek fayda etmedi. Arıcılık ta en büyük sorun varrova onu anladım. Arıya her türlü sıkıntı. Çoğalmasına hastalıklara vs.
uzun uğraşlar sonucunda (formik asit ve vicks) iki kovanımdan birini kurtardım. hala son kontrolümde bir arının üstünde varrova gördüm. mücadeleye devam.
yavru işinin kesilmesinden sonra da oksalik asit uygulayacağım.
Merhabalar uzun bir aradan sonra,
iki kovanımdan birini son baharda formik mücadelesi sırasında maalesef kaybettim. Arılar fazla doz kullanımı sonrası kovanı mı terk etti yada öldüler mi tam bilmiyorum. tahminim ilki olabilir çünkü kovan içinde yoğun bir arı ölümü yoktu. Şuanda tek kovan ile devam ediyorum. İlk kış sezonunu tek kovan ile çıkardık gibi, şimdilik sorun görünmüyor kovanımda. bundan sonra neler yapılacağı hakkında çok bir fikrim yok.
kovanın şuanki konumunu değiştirmem gerkli 200-300 metre kadar, uzağa taşı (5-6 km) geri getir imkanım yok. ne zaman ve nasıl yapmalıyım. Ve şerbetlemeye yavaş yavaş ne zaman başlamalıyım.
Kovanda yaşlı arılarınız dönen çok olabilir ama daha tam olarak dışarıya çıkışlar çok olmadığından kovan yeri değiştirme sorun olmaz.
Yer değiştirmeye akşam geç saatte yapınız, ertesi günü veya günler kapalı olursa hele birde daha uzun süre olursa daha iyi olur, meteorolojiyi takip ederseniz iyi olur.
Kovan sönmesine başka neden arayınız. formik asit etkisiyle kovanı terk eden arılar yakın yere oğul gibi konar, sonra yeniden kovana dönerdi.
Ankara için besleme daha erken ama kovanda gıda yoksa belki kek veya fondan şeker verilebilir.
Hava durumuna göre 1 veya 2 hafta sonra çok az koyu ılık şerbet verip besleme yapılabilir, ilk beslemeden sonra yani arıları uyandırdıktan sonra çok az şerbeti ara, ara vermek gerekir.
Arının salkımda olması demek havanın soğuk olması demektir.
Salkımdaki arılar yakın taşımalarda sarsmadan taşınabilir, yani salkım dağıtılmaz.
Gündüzleri arıların az, az çıktıkları günlerin akşamında da arı taşınabilir, ertesi sabah arılar dışarıya çıkınca ayrı bir yerde olduklarını bilmeliler.
Bu taşıma anında ertesi günlerin arı dışarıya çıkmayacak gibi hava olursa daha iyi olur.
Çıktıktan sonra kovana dönüşlerin daha çok olması için, uçma deliği civarına bir kaç ağaç dalı da konulabilir ki arılar yer değişikliğini bilsinler.
Selamlar Öncelikle arıcılık gentr ailesinin ramazan bayramını kutlarım.
Arkadaşlar yalancıya giden bir kovan arım vardı yaklaşık 4 çitayı basıyordu. 30-40 metre uzağa silkeledim geri yerine gelen arılara başka kovandan günlüklü larvalı çita verdim. bu işlemi 16 Nisan da yapmıştım
ana memesi yaptılar. bu mevsimde erkek arı olur mu ne zaman çifleşir. . yer ankara
Birleştirmek daha sağlıklı olurdu, yüksek ihtimal oradaki arıların çoğunluğu tarlacı sınıfına geçmiştir, diğer kovanlarda bu işçiler bal ve polen toplamada daha verimli olurdu, uygun koşullar oluştuğunda tekrardan, (erkek arılar oldukça arttığında) birleştirdiğin kolonilerden bölme anlardın…
Kolonilerinde erkek mevcudu nasıl özellikle bu erkek arilar uçuşa çıkıyorsa ciftlesir uygun hava koşulları olduğunda…