arkadaşlar kolonimin birtanesinde zaten ikitane var 9.ve 7. çıtamın üzerinde dalak çıkmış arılarım, üstte 4 çerçevem var ve tam çekilmiş değil bunu koloni neden yapıyor ham petekmi vermeliyim? benim okuduğum kadarıyla üstten aşağıya asması lazım değilmi dalağı? alt katta bir sıkışıklıkmı var yoksa? alttan yeni çıtamı almam lazım ? dalak yaptırtmamam gerektiğini biliyorum ama acemilikten oluyor herhalde. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
ana katla üst kat arasındakı çıta(ramka) boşluklarına dikkat et ,eğer boşluk fazla olursa bu tür davranışlar izlenebilir.tavsiye edilen boşluk.1-1.5 cm dir …
saygılar iyi çalışmalar…
http://img541.imageshack.us/img541/1447/img3392j.jpg
Bu görüntü sanırım sizin bahsettiğiniz durum değil.
Bu durum uygunsuz ilave yüksekliği sonucu aradaki boşluğun fazla olmasından kaynaklanıyor.
http://img295.imageshack.us/img295/8008/80019816.jpg
Bu sizin bahsettiğiniz durum olmalı.
4 çerçeve var ilavede ama arıları yukarıya doğru dalak örüyorlar.
Bu durum zaman zaman görülüyor ve mevcut çerçeveleriniz kabartılmamışsa tüm boşluğa kılavuz petek doldurmaya gerek yok.
Sebebi ise arıların bu tür boşlukları sevmemesinden kaynaklanıyor.
yardımlarınız için teşekkürler saygılarımla.
Aynı durum şuan benim kovanlardan birisinde var tek katlı 10 çıta doldugu için 5-6 cıtanın üzerine 5-6 cm yüksekliğinde gayet düzgün dalak örüp şişirmiş Hemen kat attım onlara dokunmadım…2 gun sonra baktım halen o cerceve uzerındekı kendı yaptıgı dalaklara çalışıyor…
Ayrıca kolonlarımdan 2 tanesi de cerceve konulmadığından kendileri dalak yapmıs cevceve büyüklügünde onlara cerceveye yerlestirip geri koydum onlara da kat attım…
Bu 2 konuyla ilgili fikir ve önerilerinizi merak ediyorum bekiyorum…
Birinci olan durum için çerçeve üzerindeki petekleri el demiri ile kazıyın. Arı bilmez yukarıda petek var bunu bırakalım demez. İkinciyi doğru yapmışsınız eğer çercevey egüzel gene takabildiyseniz iyi olur. Eğer iyi takmadıysanız bir tarafa doğru eğilip gitmiştir. Sonra çerçeveler petekler birbirine girmiş halde kalır.
Halil abi, fotoğraflar görünmüyor.
Yukarıdan aşağıya dalak örmüşler hem de 3 adet tabak kadar. Üst kattan kuluçkanın içine doğru .
Benim için de aynısı geçerli mi? Yani çıtalar arası mesafe
Fotoğrafların yüklendiği siteler kapandığı yada ücretli olduğu için fotoğraflar görünmüyor.
Onur bey kuluçkalıkta on çerçeveden az mı çerçeve var?
Yok abi.
Benim 8’lik kuluçka olan kovan bu değil.
Lakin şimdi aklıma geliyor. Bu kovanın katları arası boşluk var hafif. Malum kovan eski.
Bu etkili olabilir mi?
Çerçevelerin arasında belirli bir mesafeden fazla boşluk varsa araya petek örerler.
Çapraz dalak bölüme birşeyler yazdım. Oraya bakabilirsiniz.
Teşekkürler