Arının sokması sırasında yaydığı koku

Malum hepimizi arı sokmuştur.
Sokma sırasında keskin bir koku yaydığınıda hissettiğimiz olmuştur.
( Veya bazen deriz ya yoğun arı saldırısına maruz kaldım.)

Şimdi arılar;
Neden bu kokuyu yayarlar?, Yada neye işararettir bu koku?

Ana arısının kokusuyla bu koku arasında bir fark var mıdır ?

Bu koku bulaşıklığı durumunda neler yapmalıyız?

gibi sorular hep kafamı meşgul etmiştir.kendime göre cevaplarım var ama ne denli doğru bilemiyorum

bu nedenle
Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlarımızın paylaşımlarını merak ediyorum .

Bu kokuya ‘‘alarm kokusu’’ (alarm feromonu) deniyor.

Kokuyu duyan işçi arılar kendi kovanlarından uzaktalarsa bu kokuyu duymazdan geliyor, ilgilenmiyorlar. Kovanlarında ya da korumaya değer buldukları bölgede duyarlarsa alarma geçiyor ve koku kaynağı olan noktaya saldırıyorlar.

Koku salımı sürdükçe alarm durumu, alarm durumu sürdükçe de saldırı sürer…

Forumda konuyla ilgili olarak yazdıklarımdan iki örnek:

[b]feromon[/b]*** İng. pheromone Adından ötürü hormon olduğu yanılgısına kapıldığımız; canlıların dış ortama salgıladıkları, aynı türdeki canlılar arasında anlamları ve etkileri olan kokulu maddeler. Arı kolonisi için sözkonusu olan feromonlardan bazıları: Arazi İşaretleme Feromonu, Alarm Feromonu, Nasonov Feromonu, Erkek Arı Feromonu...
Feromon(lar) için dikkat edeceğimiz birkaç nokta var: 1) Kokulular; 2) Tabii ki herbirinin ayrı bir kimyasal yapısı var; 3) Belli bir mesaj içeriyorlar; 4) Mesajın anlamı, ortama salınan feromon miktar ve yoğunluğuyla da değişiyordur mutlaka; 5) Sadece anaarı, sadece işçi arılara özgü olmadığı gibi sadece arılara da özgü değiller.

Cahit hocam bu kokuyu ilk saldiran arimi yapiyor yoksa ilk saldiran ari hedefe sancdikdan(sokdukdan)sonrami olur???Tesekkurler.

Nebi Bey,
Bunun ne önemi var?

Arılar kızınca, bu kokuyu (alarm kokusunu) salgılıyorlar.
Sokarken daha fazla salgılıyor olabilirler.
Arı zehirinin kendi yapısı içinde de bu koku olabilir yani arı zehiri de arıları alarma geçirir.

Tesekkurler Cahit hocam.

Arının soktuğu yere veya üstümüze koku sürsek bu kokuyu bastıramazmıyız yanımızda kolonya gibi parfüm gibi birşey bulndursak arasıra sıksak veya körükle püfletsek dahamıaz saldırırlar?

Arının parfüm,kolonya gibi kokuları sevmediğini biliyorum. Üzerinizde kokuyla arılığa gittiğinizde en çok iğneyi yiyen siz olursunuz. Bu sefer de o kokuyu tehdit algılayıp yine alarm durumuna geçecekler.

Arıyı saldırıya maruz bıraktık diyelim şehir içindeysek tası taragı toparlamakda fayda var aynı gün tatil
her iki tarafa komşulara faydalı yoksam yeriz şikayeti

Kovanın girişinden ilk duman verirken koku versek kendimizede o kokudan sürsek acaba dahamı az saldırırlar

Şevket bey,herkez arının kokuyu sevmediğini dahada hırçın yaptığını söylüyor,siz ısrarla kokudan bahsediyorsunuz.
kontrol ederken arı ezmeyin bu yeterli bence.

Şevket abi parfümünden vazgeçemiyo anlaşılan… :smiley: :smiley: :smiley:

Az kullandığımız veya değişik kullandığımız bir sözcük:

“Sancımak” = Batırmak, dürtmek.

Bir yerimize keskin bir şekilde batar gibi giren ağrı için "sancı"yı kullanırız.

Ege bölgesinde sancı yerine batar girdi der.

Eski metinlerde mızrak veya ok ucunun batmasına da sancımak denir.
Demek ki Azerbaycanda arı sokması da aynı sancımak sözcüğü ile anlatılıyor.

Kırımda da arı sokması “şaktı” denilip anlatılır.
Yani ani ve sert bir hareketle yapılan işlem; “çaktı” sözü karşılığı

Benim arılar çok saldırgan inanın yanlarından geçsen takışıyor peşinize bende kovan kapağını açmadan önce duman verip birkaçdakika bekleyip öyle açıyorum yinede saldırıyorlar maskesiz yakalasalar komaya sokarlat insanı soktukları yerden tekrar sokuyorlar.

Karniyol al Şevket abi.

**** soktukları yerden tekrar sokuyorlar.********

şevket bey,işte bütün mesele bu. :smiley:

Arıların davranışları mevsime göre floranın uyanmasına göre değişiyor.
Nektar akışı başlamış polen bol miktarda geliyor arılar harıl harıl çalışıyor her şey yolunda ise saldırganlıkları asgari düzeye iniyor.
Özellikle ilkbaharın daha geç başladığı bölgelerde nektar akımının olmaması havaların rüzgarlı ve kapalı olması arıların bir anlamda istim üstünde olması onların saldırgan olmasını artırıyor.
Bahsettiğiniz saldırganlığın mayıs ayında olmadığını göreceksiniz.
dumansız ve eldivensiz kontrol edebiliceğiz.
Nisan ayında normal bir durum.

Bizim bulunduğumuz bölge çok rüzgarlı ancak arıların ırklarıylada ilgili gibi geliyor bana biryerden birsepet arı almıştım yatırıp sepeti bakıyorum içi arı dolu osaldırmıyor amaazıları iki kat pantolonun dizinden geçiriyor :cry:

200 metre ilerde kuzenin arıları var. Biz aynı gün 15 kovan aktarıp 8-9 katı iğne yemeden atarken, kuzen 2 kovan aktarıncaya kadar 50 iğne yemiş. Arıcılık tecrübelerimiz aynı.

Peki farklı olan ne? Irk mı ? Hayır, bizim arıların kemerlerde dahi bal var, duvarların yarısı sırlı. Kuzenin arılarda damla bal yok. Kovandaki bal miktarının azalması arıda stres yapıyor,saldırganlığı tetikliyor.

2009 yılından bu yana aynı anadan arılarım var.geçen yıldan arılarım var aynı arıları maske giymeden eldivensiz dumansız kontrol ettiğimi işlem yaptığımı biliyorum.Sayfamdaki eklediğim resimler yine eldivensiz çekilen resimlerdir. şubatta saldırmayan arı nisanda saldırıyor.
Geçen yıl bu mevsimde aynı davranışları göstermişlerdi.
nektar akımı hızlansın değiştiklerini göreceksiniz.
Irkla doğrudan ilgisi yok zaman stres ve flora ile ilgisi var.
Hatta aynı bölgede coğrafi şekile göre bile değişebilir rüzgar almayan bir yerde farklı olabilir.

Vücut kokularınız ve ten kokularınız aynı mı?