Merhabalar, ismim Semih, Osmaniye’de yaşıyorum. Çocukluğumdan sonra arıcılıkla uğraşmadım.
Komşumdan 12 çerçeve (6 çerçevelik 2 kovan) arı almak için geçen yıldan ücret ödedim. Alet edevat ve kovan da aldım. Mesafe yakın olduğu için 8 km. mesafeye arılık hazırladım. Ancak satıcı 10 Nisanı bekle diyor. Ben de beklemem, hava iyi olduğu gün alır giderim diyorum.
Osmaniye gibi bir yerde 10 Nisanda 6 çerçeve olan arı kötü bir koloniymiş gibi geliyor bana. O tarihte burada açmayan çiçek kalmaz ki. O tarihten sonra arıyı ilerletmek, bal almak gibi bir imkanım az kalıyor sanki. O tarihte arıyı alıp taa sonbaharda püreni mi bekleyeceğim, ya da basra olur da biraz çam balı alırım diye mi bekleyeceğim. Hiç içime sinmedi 10 Nisan işi. Çok da anlamıyorum açıkçası. Konuyu bilenlerden fikir alabilir miyim?
Semih bey başta arilari getireceğiniz tarihi, ödemeyi yaparken kararlastirmadinizmi?
Osmaniye icin soyluyorum şu an 6 cercevelik iyi bir koloni Nisan 10 da rahat katta olur.
Şimdinin arili çerçeve fiyati Mart ayının arili cerceve fiyati Nisan ayının arılı cerceve fiyati ister istemez farkli olur…
Pazarliginiz nasil oldu bilmiyorum fakat ne kadar erken getirirseniz o kadar kârınıza olur…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Önemli olan başta anlaşmanız ne ise odur.
Ama eğer verirse bir iki hafta sonra alırsanız sizin karınıza.
Çünkü Cüneyt abinin dediği gibi şu anki 6 çerçeve nisana çoktan kata çıkar.
Eğer adamın verme imkanı varsa bir iki hafta sonra stoğu iyi olan iki adet 6 çerçeveli arıyı alın.
Ama aldığınız çerçeve değil arı olsun, yani dolu dolu 6 çerçeve arı olsun boşa para vermiş olursunuz.
Haziran ayında arı almak istediğimi söyledim. Bana “Bu mevsimde arı alınmaz, Mart ayında alacaksın. 6 çerçeve olarak satıyoruz genelde, bu yıl çerçeve fiyatı 50 lira, gelecek sezon ne olur bilemeyiz” dedi. Bende 600 lira verdim. “Ben gelecek yıl fiyatı falan anlamam, 2 kovan arımı Mart ayında alırım. 7-8 çerçeve verirsen farkı yeni fiyattan öderim” dedim.
Cüneyt ve Yasin bey, cevabınız için teşekkür ederim. Ben 2 haftaya kadar anormal bir hava durumu olmazsa alırım o arıları.
merhaba Semih bey, arıları erken almanız elbette faydanıza olacaktır. yapılan anlaşma da sizin talebinize uygun görünüyor. ancak tatlı dille, kalp kırmadan, iki tarafın da kabul ettiği şekilde alabilirseniz çok daha iyi olur. sonuçta komşunuzla yüz yüze bakacaksınız. ilerleyen zamanlarda fikir alışverişi de yapabileceğiniz bir arıcı hem.
hayırlı ve bereketli olmasını dilerim.
Arıyı alma zamanı olarak düşünceniz doğru ama arıyı komşudan almayı düşünmeniz sizi sıkıntıya düşüreceğe benziyor.
Dönülmez yola girmişsiniz. tatlı dille çıkış aramalısınız.
İtiraz teziniz şu olabilir " Bana 0 ana mı vereceksiniz?" Eğer eski ana arılı kovan veriyorsa onu kabul etmeyiniz.
Murat bey sıfır ana zamanını beklemek istemiyorum. Eğer 10 Nisanda ısrar ederse söylediğiniz gibi yapmaya çalışırım. Ben pek anlamıyorum, o da yılların arıcısı ama anlamıyor. Ayda bir ücret karşılığı adam çağırıp bakım yaptırıyor. İki gün önce kovanı açtı, petek istiyor gibi ama ben veremem şimdi, adamı çağırayım da baksın dedi.
Yoldan geçerken arada “amca, arılara tek tek elbise diktirdim, sen hala bekle diyorsun” diye çağırıyorum. Amca da “yav bekle, sen çok acele ediyorsun. Arıyı götüreceğin yer yüksek” diyor. Geçip gidiyorum.
Tekrar merhaba,
Maalesef satıcı, havalar iyice ısınmadan kovan kapağı açamayacağını, dolayısıyla arıyı teslim edemeyeceğini söylüyor. Ancak bir kovanı, 1 Nisan günü, kovanı açmadan ısrarla aldım. Acemi gözüyle ve sadece üstten bakışla durumunu bildiğim 8 çerçeve dolduran bir kovanı yaylaya götürüp bıraktım. Dört gün sonra hava açtığı için yağmursuz zamana denk getirip 1.5/1 500 ml. kadar şerbet hazırladım. İçine yarım çay kaşığı vitamin ekleyip yaylaya gittim. Bu arada kayıtlı arıcı olmadığım için Cumartesi günü kaçak gitmek zorunda kaldım. Yolda kontrol vardı ama durdurmadılar.
Oraya gittiğimde, arılar 50 metreden geçen herkese kudurmuş gibi saldırıyordu. Nasıl yapacaksın göreyim diye maskesiz gelen arıcı amcayı kovana yaklaşmadan 6 yerinden soktular. Kovanda yavru var ama bir damla bal yoktu. Oldukça da rutubetliydi. Şerbeti verdikten 1 saat sonra kedi gibi oldular. Açlıktan delirmişler. Şerbeti buzluk poşeti ile çıtaların üstüne verdim. Çok kurcalamadan kapattım. Salı günü yağmur görünmediği için tekrar gidip kovan değişimi ve kontrol yapacağım. Çünkü satıcı kovanını istiyor. Günlük yumurta görürsem bölme de yapmak aklımdan geçiyor. Satıcı ikişer çerçeve olarak dörde böl dedi ama benim aklıma yatmadı. Üç çerçeve günlük yumurtalı çerçeve olacak mı bakalım, onu bile bilmiyoruz.
Bir kovan arı ile de olsa aranıza katıldım. Herkese hayırlı sezonlar dilerim.
Semih bey rahat rahat eğer osmaniye merkezse, merkezden kastım yaylayla sıcaklık farkı cok değilse vede ari yoğunluğu iyiyse rahat 8 cercevenin en az 6 sında yavru vardir, daha fazlasıda olabilir ariyi sıkışık çalıştırıp calistirmamasina bağlı olarak. Yarım litreyle ariyi kandırma her seferinde ver 1,5 - 2 litre…
Sonuçta bölmede kullanacaksın bu ariyi.
1 -2 çerçeveyle anayi al başka kovana koy. geriye kalani yoğun besle, oluşan memelerden ilk kapananlari boz, bozulacak memeden kastım 4 - 5 .gün gibi kontrole gidebilirsen kapalıları boz açıklara dokunma. sonrakilerde de 2 çerçeve 2 meme kalacak şekilde taksim et, analar doğmaya yakın 2 şer cerceveden 3 bölme yap. Ana kaybi yasan olursa tekrar birlestirir yoluna devam edersin. Ama bunlar zayif bölmeler olduğu için sıkı besleme gerektirir.
2. Koloninide getirince bunlara kapali takviyesi yaparak adam edersin yeni bölmelerini…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Teşekkür ederim, aynen yazdığınız gibi yapacağım. Artı, analı kovanı uzaklaştırıp, anasız bıraktığımı yerinde tutacağım.
Arıyı bıraktığım yer ile merkez arasında 300 metre rakım farkı var, mesafe 8 km. Portakallar merkezde çiçek açtı, yaylalıkta da açmak üzere. İlk satın aldığım zamanlar yanımda derece götürüp sıcaklık farklarını not almıştım. Yaz sıcağında 4-5 derece sıcaklık farkı oluyor. Yani adı yaylalık, kendisi değil.
Sevgili semih işine karışmak gibi olmazsa, benim nacizane görüşüm şöyle.
Şu anki kovanın uçuş deliğinin önüne bie sopa koy.
Daha sonra kovanı biraz yana çek diğer boş kovanda yanına koy.
Kovanlar sopanın sağına ve solunda olsun. Yanı kovanın eski uçuş deliğinin saği solu.
Amaç tarlacilarin her iki kovana eşit dağılsın…
Mümün bey cevabınız için teşekkür ederim. Anayı 1-2 çerçeve ile ayıracağız. Tarlacıları yine de bölüştürelim mi? Yoksa analı bölme, çerçevedeki yavrularla başının çaresine baksın, bana kaliteli yeni analar lazım mı diyelim? Bu yıl bal almasam da olur, onu da belirteyim.
Semih tarlacısı olmayan kovan polen taşırmı sence.
Serbeti sen verecende.
Değeride anasız. Oda çalışmayacak. Anasız oldugu için.
Sen bir daha düşün.
Anasız kovanın çalışmasının bozulacağını bilmiyordum. Siz yazınca biraz da araştırdım. Yazdığınız gibi, kovanları ortalayacağım.