Ağustos 15 ten sonra kovanların içi kararmaya başladı ay sonuna doğru çıtaların üstü , Örtü bezinin altı çıtaların yan tarafı ; kısacası bi dolu alan asfaltla kaplanmaya başladı ;
Neler oluyor arılar niye zift taşıma gereği duydular?
Nasıl geçilir bunun önüne kovanlar simsiyah oldu ; Ayrıca en yakın asfaltada km lerce mesafe var( 3-5 km)
Ben bu renk değişikliğini farkettiğimde hemen bal hasadına gittim hızlı bir şekilde
Propolismi topluyorlar acaba arılar
reçineli ağaç kaynaklarının zayıf olduğu yerlerde arıların asfalt, zift, macun, boya gibi koyu kıvamlı malzemeleri kovana propolis niyetine taşıma alışkanlığı var.
Forumun arama menüsünü kullanırsanız, başka arkadaşlarımızın da bu konuyla ilgili sıkıntı yaşadıklarını görürsünüz.
Beyazkovan forumda bir arıcı uygulamasını anlatmıştı. Arılığa reçine koyarak onu taşımalarını böylece asfalta gitmemelerini sağlıyormuş.
Teşekkürler verdiğiniz bilgi için , yazdığın linke de baktım anlaşıldı yani
Etrafta çok fazla ağacın olmadığı(reçineli) doğru ,
İşte kovanları asfaltla rezil ettiler
Ama bu yıl geçti ilerki yıllarda bu etrafa reçineli malzeme koyma konusunda çalışacam
İçanadolu şartalarında arı sakızı en çok kavak ağacının açılmamış filiz uçlarından olabiliyor.
Arı sakızının cinsinin belirlenmesi zordur ama çok özel kaynağa gidilince belli de olabilir.
Örnek:Arı sakızındaki bileşim içinde asfalt varsa petrol ürünü kokusu duyulabilir.
Bundan yıllar önceydi benden yaşlı bir arkadaşım şehirde oturuyordu ve 2 koloni arı almıştş ve bunları yeni asfalt dökülmüş bir yola yakın yere koymuştu. Bir ara beraber kontrol için kovanları açtığımızda içi kapkara propolis ile doluydu ve asfalt kokuyordu. Sizinkilerde böyle ise asfalttan propolis yapmışlardır. Asfalt kullanılmıyan propolislerde böyle bir siyahlık yoktur ve orijinal propolis kokarlar. ???
Arılar, Propolis ihtiyacını karşılamak için Propolis malzemesi bulamadıklarında yapışkan olan maddeleri değerlendiriyorlar. Bu da asfalt toplamalarına neden oluyor olabilir. Ancak arılar Propolisi genellikle ilkbahar aylarında mı toplarlar. Propolis tuzaklar çerçevelerin üzerine mi konuluyor. kullanılmış kovanları inceledim çatlak olan her kısmı propolis yapmışlar. Bir de çerçeveleri yapıştırırken propolis kulanmışlar. Eğer Kavak ve söğüt ağacından propolis alacaksa arılar bahar aylarında propolis tuzakları konmalı mı?
Bizim komşu köyde görmüştüm aynı renkte propolisi. Arılığa çok yakın mesafede hayvan gübreliği vardı, arılarda çok rağbet ediyorlardı ama; benimki sadece bir tahmin !!!
Yakınında gübrelik var dediğim arılığın 80-100 metre ilerisinde tek tük ardıç ağaçları görünmeye başlıyor, biraz daha uzaklardaysa epeyce var. Şimdi belli oldu, siyah propolisin sebebi.
Benimde bu konuda bir sorum olacak: Bu siyah (ardıç) propolisinin renginden başka formu da diğer propolislerden farklı galiba. Nasıl tarif edeceğimi bilemiyorum ama, en basiti; bizim bildiğimiz propolis sakız formunda dersek, siyah propolis biraz daha gevşek veya ne bileyim parçalı gibi, pürüzlü gibi sanki. Bu normal mi?