Elektronik sigaralara benzer bir sistemle, sıvı oxalik buharı düşünen yada deneyen oldu mu?
Elektronik sigaralarda belirli karışımlar buharlaştırılabildiğine göre, belirli bir oranla sıvı oxalik de olabilir diye düşünüyorum… Becerebilirsem ilkbahara böyle bir şeyi denerim…Ama bu konuda ki görüşleri de bilmek iyi olur düşüncesi ile fikirlerinize ihtiyacım var…
Isıtarak buharlaştırmaya göre, özellikle arıcı sağlığı acısından daha risksiz düşüncesindeyim…
Sıvılar her derecede buharlaşır ama buharlaşma hızı sıcaklıkla doğru orantılıdır.
Bizim yaptığımız oksalik asit buharlaştırması şok darbesi yapacak şekilde ani oluyor.
Yavaş buharlaştırma da varraoyı etkilemekten çok, uzun süreli olduğundan arılar üzerindeki etkiyi incelemek gerekir.
Murat hocam. bahsettiğim sistemde de buharlaşma hızlı oluyor. Sanırım elektronik sigara ile benzetmeyi yanlış yaptım. Düşündüğüm şey ultrasonik buharlaştırıcı, Nebulizatör yada soğuk buhar veren sistemler…Daha çok nemlendirici türü yerlerde kullanılıyor.
Su ile çalışmasında problem yok ancak içine başka maddeler karıştırıldığında, oxalik asit vb… çalışırmı bilmiyorum, araştırıyorum.
Bende merak ettim sonuçları bekliyorum. Takipteyim
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
belki şöyle olabilir
mesela belirli bir oranda oksalik asiti şurup içine katıp bunu nebulizatörün haznesine konulabilinir
böylece bu hava hortumunun sonundaki maske kısmı çıkarılıp
kovan giriş deliğine verilebilir
ama bunun için öncüllerden biri elektirik akımı olmalı
benim bildiğim nebulizatörler 220v ile çalışıyor
bunun akülüsü olurmu bilmem
sabit arıcılar için denenebilir
hatta bende vardı arkadaşa vermiştim çocuğu için işi bittiyse bi isteyim bakiyım belki deneriz
çocuklar büyüdü şimdi arılara nebu, veriyoruz cık cık cık
Epey önce, bunun küçük bir modelini aliex. abiden almıştım. USB ile çalışan, ancak bozuldu ve attım. O zaman böyle bir düşünce gelmemişti aklıma. Yani 5 volt ile çalışan var. Araştırıyorum…
Tedariki biraz uzun sürer ama denemeye değer…
Atomizer veya nebulizatör buharlaştırma yapmaz. yani ortaya çıkan şey gerçek buhar olmaz. oksalik asitin suyla karıştırılarak veya sıvılaştırılarak bu şekilde verilmesi buhardan farklı etkiye sebep olabilir.
Oksalik asitin ısıtılmak suretiyle kovana verilmesinde karşılaşılan en büyük handikap, buharın izlediği yol boyunca hızlıca soğuyarak kristalleşmesidir. hatta sık sık buharlaştırma aparatının çıkışını tıkamasıdır.
Nebulizatör veya atomizerde muhtemelen böyle bir sorun olmayacaktır. Ancak ortaya çıkan şey gerçek buhar değildir. Ben daha önce su uçurma hususunda ufak bir araştırma yapmıştım. nebulizatör veya atomizer suyu çok küçük partiküller halinde havaya saçıyor. ama buharlaştırmıyor.
Ancak oksalik asitin seyreltilerek arıların üzerine damlatılması da pek farklı bir yöntem değil. neticede buharlaşıtırmadan yapılan bir uygulama. bu bakımdan nebulizatör veya atomizer; belkide hiç bir yan etkisi olmayan, hatta ideal bir yöntem bile olabilir. tabi makineye zarar vermezse…
Sulandırılmış olarak yapılandan farkı yok üstten yapılınca aynı etkiyi gösterebilir ama içinde şeker olmayınca arılar yalama ve temizlik davranışı yaparlar mı?
% 3 oksalik asit dihidrati püskürtme yöntemiyle veriyorum 3 yildir şeker katmadan hazırlayıp uyguluyorum dikkat ettim hiç temizleme davranışı olmuyor üzerlerinde kendiliğinden kuruyor…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://www.youtube.com/watch?v=sMeD6pmPj7o ben daha nasıl yaparım derken , konuyu tek düşünen ben olamazdım tabii ki…Birileri yapmış…