Aynı merada çalışan koloniler ve bal aroma farkı

Bu sene mayıs ayının ortalarında arkadaşın arılarını ormana taşıdık. Orman gülü, kestane ve ıhlamurdan sonra ballar alındı koloniler geri getirildi. Ballar süzüldükten sonra 1 kavanoz hediye balımı aldım :slight_smile:

Geçen gün arıyı bıraktığımız aynı ormanda sabit arıcılık yapan birisinden, bal ticaretiyle uğraşan başka bir arkadaşımla bal almaya gittik. 1 teneke bal aldık.

Sabit arıcıdan aldığımız bal daha keskin, boğazı müthiş derecede yakıyor.

Aynı yerde bala çalıştırdığı arılardan bal alan arkadaşın balı ise çiçek balı ile kestane balı karışımı gibi çok keskinlik ve boğaz yakma yok.

Bu duruma anlam veremedim.

Aynı florada çalışan koloniler ve iki farklı aroma ve lezzette bal.

Sizce bunun sebebi nedir?

Akasya açık.

2 farklı koloni.

Bir tanesi o esnada 6 çerçeve diğeri 16…

Yazayım mı daha?

HB

Ormana çıkarken kolonideki mevcut bal durumu nedir? kendi üretim kestane balını (geçen yılki bal) işyerine getirmiştim ofak bir kavanozda duruyordu. başka bir arkadaş da kestane balı getirdi 1 kavanoz, aklıma geldi hemen kendi kavanozumu da çıkarttım ve arkadaşlara tattırdım,
aralarındaki farkı sordum, arkadaşın dediği,
ne farkı, rengi dışında herhangi bir benzerliği yok.

ikisi de kestane balı diye satılıyor. İkisi de aynı dağdan maksimum 4-5 km mesafe vardır arada.
Birisinde kapağı açınca kestane kokusu odaya yayılıyor, diğerinde ise sen kokuyu benzetmeye çalışıyosun.

Halil abi gittiğimiz bölgede akasya yok. 6 çerçeve ile 16 çerçeve meselesini anlayamadım :frowning:

Osman Bey kolonilerde bal yok denecek kadar azdı.

kovanlarda hiç bal yoksa halil beyin dediği gibidir.

Peki bu fark arı ırkları ile ilgili olabilir mi?

Aynı güçteki iki arı için
Arı hangi ırktan olursa olsun nektar buldu mu.
Şeçme gibi bir lüksü yok.
Ama az ama çok bir şekilde getirir.

Dil uzunluğu ile alakalı bir durumda olabilir.

Bu Florayla ilgili bir durum diye düsünüyorum,nasil oldugunu tam olarak bilmiyorum ama bazen yanyana duran kovanlardan alinan petekler süzülürken bazilarinda renk farki oldugunu, bende fark ettim.

Farklı polen oluyor da
niye farklı nektar olmasın.

İşte bu dediğimi anladığınızda zaten arıcılık tecrübesi artacak.

Konu akasya değil ki.

HB

Kovandaki arının gücü, arı güçlü oldumu nektar akımında hangi ağaç yada çiceğin nektarı fazla ise  zamana göre örneğin kekik, kestane yada çam balı gibi o nektarı balı getirir.

6 çerçeve arı gücü oranında nektarı alacakta yavruya verecekte stokta yapacak derken başka bir nektar açar böylece karışım olur… ama 16 çerçeve buldum mu yapıştırır ne varsa :smiley: çok fazla karışım olmaz … tahminim böyle

Arinin gücü,bal üretimini etkiliyor, bunu yetiskin Ari gücü diye düzeltmem lazim.
ayni zamanda baldaki su oraninida,buna kalitesinide diye biliriz.fakat ayni yerde farkli nitelikte bal
söz konusu olunca,is degisiyor.
Selamlar.

bende bu konuya bir örnek vereyim.
güçlü kovanlar erkenden kasayı dolduruyorlar oluyor tatlı bal.
zayıflar kestaneye kalıyorlar oluyor kestane karışık bal aynı florada olmasına rağmen.

Ama biz Kestaneye cicek acarken gidiyoruz ve Bal katlarini gitmeden önce aliyoruz.

İşin ilginç tarafı biz katlı arıları oraya götürdüğümüzde ormanda arının gidebileceği başka çiçek türleri yok denecek düzeyde. Orman baştan başa orman gülü ve kestane ile dolu. Oraya katlı kovanları götürdüğümüzde sabit arıcıların arıları da ortalama 15 çerçeve oluyor.

aynı çiçekten farklı lezzette bal olsa ne kadar farklı olabilirki.
bence farkedemeyeceğimiz kadar az olur oda yoğunluk farkından olur.
karadenizde orman gülü ve kestane balı oluyor diye düşünüyoruz biz genelde ama biraz daha dikkat edersek doğaya taflan,çalıçileği,böğürtlen gibi bahar boyunca açan çiçekler görebiliriz ormanda.

Bazi dar alanlarda ,flora bildigimizin üstünde zengin olabiliyor, benim Bu sene kestaneye gittigim yer,önce gittigim yerden sadece 9 km. uzakti.Bal da bariz fark oldu.

Mevsimsel farklarda oluyor bölgesel farklarda.Yanyana iki kololoni iki ayrı renkden polen taşıyabiliyor.