Az arıların birleşmesi nasıl yapılmalı.

bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan faydalanmak istiyorum.

Bunun için birkaç yol var. Birazda sizin yaratıcılığınız ile ilgili.

Eğer çerçeve sayısı 8 i geçmiyorsa kovanın bir tarafına kendi çerçevelerini çek. Diğer tarafına da eklemek istediğiniz diğer çerçeveleri koyunuz. Ortası boş kalsın. Bu araya gazete kağıtlerını bir çerçeveye sarıp koyabilirsiniz. Bu arada esans kullanabilirsiniz.

Eğer Çerçeve sayısı 8 ve üzeri ise kalacak olan kovan çerçeveleri altta kalsın. Üzerine gazete kağıdını koyup ballık koyarak diğer çerçeveleride ballığa koyun ve üzerini kapatın. Bir kaç gün sonra baktığınızda arınız birleşmiş olacaktır.

Fakat bu işin riskleride yok değildir. Örneğin;

1. Arılardan biri hastalıklı ise, diğerine de bulaşacaktır.
  2. Varoa mücadelesi bir arıda yapılmamışsa, diğerine de bulaşacaktır.
  3. Gazete kağıtları mümkün olduğunca 2-3 kat olmalı. Aksi halde arı hemen gazeteyi kemirip, birbirlerine gireceklerdir.

Ana kural ana arısı olmayan kovan yerinden kaldırılmaz.

Çünkü onda tarlacı birey çoktur. Yeni yerinden alırsnaız diğer kovanlara girmek isterler ki mevsim uygun değilse öldürülürler.

Mevsim uygun ise hastalıkları o kovana taşıyabilirler.

Anasız koloni mutlaka hastalık kontrolünden geçirilmeli. Hasta kolonilerde hastalık tanımlanmalı.

Hasta koloniler asla birleştirilmez. Not alınır. o arıya tüm arılıta işler bitince bakılır.

Tercihen birbirlerine yakın güçte kovanlar birleştirilir.

Buna imkan yok. Örnegin 8 çercece anasız kalmış bir arıya 3 çerceveli bir ana arılı koloni birleşecek.

Bu durumda ana arıyı kafese almak gerekir. birleşme tamamlanınca ana salınır.

Birleşecek kolonilerden özelikle anasız olanda ana memesi hazırlığı var ise bu memeler kesilmeli. Yani yüksük kontrolü şart.

Eger mevsim itibari ile bal özü akımı zayıf, arı hırçınlık ve yağmacılık gösteriyor ise araya sinek teli konulabilir.

Ancak sinek telini kendimiz geri alacağımız için arılığa bir daha gidip gelmek gerekir.

Sıcak bölgelerde yaz aylarında arıların bir kısmını geçici bir süre üst katta hapsediyorsak mutlaka yemlik ile su verilmeli.

Ancak gün içinde anasız koloni tespit ettiğimde onu hemen birleştirmem.

Çünkü kontrolde ana kaybının sebebini anlamak için eey kurcalıyoruz ve arı strese giriyor.

Bu yüzden mümkünse bu işi akşam üzerine en az 4 saat sonraya bırakırım.

Birleştirme öncesinde, anasız koloniye fazlaca duman veriyorum ki arılar biraz bal yesin.

Onun üzerine getireceğim analı koloniyede aynı işlemi yapıyorum.

Ben her zaman mısır unu kullanıyorum. Eğer çok yogun bir kıtlık yok ise işe yarıyor.

İki koloniyide güzelce mısır ununa buluyoruz. Ardından kızgın ateştee…:slight_smile: off balık çekti canım…

İki koloniyi mısır ununa buluyoruz. Ve birleştiriyoruz.

Ortalık çok kıt ise birleştirmeyi akşam üzeri yapıp kovana biraz şerbet vermekte arıları sakinleştiriyor.

Bir arkadaşımız bu forumda “arıcılıkta okumak bana ne kazandıracak” diye bir soru sormuştu. Yanlış hatırlamıyor isem konu başlığı tam olarak bu idi. Eğer hala forumda ise bence bu 2 mesajdan ders almalı. Kendini bilen birisi için alınabilecek çok ders var yukarıda. Ben kendi namıma üstüme düşen dersi çıkardım.

Hüseyin bey o kadar güzel anlattı ki konuyu, bu kadar sade ve düzgün yanlıca eğitimli birisi anlatabilirdi. Ben kendi namıma kendisine teşekkür ediyorum.

Hepinize iyi çalışmalar.

teşekkür ederim arkadaşlar not defterime bu bilgileride yazacağım.

geçen yaz bende üç kovan birleştirmiştim tecrübeli arkadaşımla beraber. başarılı olmuştu.

Hüseyin Bey bu konu hakkında vermiş olduğunuz bilgi için çok teşekkür ederim. Acemi bir arıcı olarak kendime düşen dersi fazlasıyla aldım.