S.a cümleten hayırlı bayramlar.
ben bursa inegöldeyim. burda aycicegi yeni toplandı. 2 gun once bal almak icin kovanların üst katına baktım hayal kırıklıgı yaşadım:) yani gecen seneyle alakası yok. 2-3 çıtada yavru ve bal var. cok kısır. acaba bu tarihten sonra bal olurmu. bursada yasayan arıcı abilerimden cvb bekliyorum.
sayın enesseydatopal.
Bende bir inegöllü olarak bu tarihten sonra arının stok yapabileceği kadar fazla nektar akımı olacağını düşünmüyorum.
Ancak kendi tüketimlerini karşılayacak kadar nektar geliyor şuanda bizim bölgede.
Ayçiçeğinin bittiğini söylüyorsun.
Bu arada kovanların inegölün neresinde
arı yukarı yavru attıysa aşağıda yer kalmamış olabilir kuluçkalıkta bal olabilir bir bak sen.
Ben bu konuda böyle düşünmüyorum,katta yavru faaliyeti varsa kuluçkalıktada bir o kadar yavru faaliyeti vardır,
dolayısıyla bütün çerçeveler yarıya kadar ballı ve yavruludur.hasat zor görünüyor bu durumda,
seneye daha dikkatli olursanız bal alabilirsiniz.
Benim 7 cerceveli kovanimdan 1ve 7 numarali tam sirlanmis balı alsam.kalsa 5 cerceve yaptigim bu is dogrumudur.
Bal akımı devam ediyorsa, çerçevelerin üzerinde bal yapabilecek çoklukta arı varsa, varroa probleminiz eşiği aşmadıysa, kemer ballarınız iyiyse doğrudur.
Eğer ballar nem değeri bakımından almaya uygun ve yeterince sırlandıysa alınsa iyi olur.
Varoa ilaci bal hasadindan hemen sonrami uygun olur.yoksa eylul sonunumu bekllemeliyim.
Kovanda kalan çerçeveler arıyla tıkabasa dolu olmalı…
Yeterli besin nasıl olsa bulunur.
Varroa mücadelesine hasat yapılır-yapılmaz başlanmalı!
Varroa mücadelesi mecbur hasattan sonra yapılır.
Erken mücadele her zaman avantajlıdır.
Kışın yine tekrar uygulama yapılabilir.
Eylül sonunu beklemeden girişimde bulunmak iyidir. Sonra tekrar ilaçlama yaparak başarı oranınız artar.