arlarım yerleşim yeri içerisinde olduğu için bal hasatında sıkıntı yaşıyorum. tacrübesizliğim nedeni ile arların bakımını yaparkende genelde arıları kızdırıyorum ve saldırganlaşıyorlar. bende bal hasatında arı kaçıran kullanmak istiyorum. ballık ile kuluçkalık arasında şu an ızgara var. arı kaçıranı kendim yapacağım. arı kaçıranı koyduktan sonra bekleme süresi ve genel kullanımı hakkında bilgi vere bilecek olan var sa sevinirim.
Sabah erken saatlerde yapılan bal hasadında hiç sorun olmuyor.tarlacılar kovanı terk ediyor içerdeki yavrularda saldırmıyor. sizde rahat rahat işnizi yapıyorsunuz. rahat rahat derken tabi bu rahatlık sınırsız değil. bir an önce almanız gereken çıtaları alarak kovanı tekrar kapatmalısınız.
sayın Yunus Kantar ( Putuci ) safranlı balkaya lar dan değilim soyadı benzerliği…yalovalıyım ama yalova da arıcılık faaliyeti sürdürmüyorum.
Pazar günü arılık ziyaretlerim olacak yalovada…
daha önceden arı kaçıran ile ilgili internette yazılar okumuştum. sizin sitenizede baktım. internette bir video var. yanlış hatılamıyorsam murat çakır abimizin. orada kendi yaptığı arı kaçıranı gösteriyor. sizin sitenizdeki ise hazır bir arı kaçıran bunu türkiyede bulmak mümkün mü bilemiyorum ? teşekkürler
arı kaçıran bal hasatında büyük kolaylık sağlayan bir aparat. ballıktaki arıları boşaltmaya yarıyor. sizde ballıktaki balları kolaylıkla ala biliyor sunuz
kovan konatrollerimi sabah erken saatlerde yapmaya çalışıyordum ama bunu hiç düşünmemiştim. iyi bir çözüm olabilir ama yan komşum 70 yaşlarında ve alerjizi var işi riskede etmek istemiyorum. bir kere arı soktu acile götürmek zorunda kaldık. ama yinede iyi yöntem. teşekkürler hocam
Konu hakkında pek bilgi veren çıkmamış. Fazla kullanılan bir şey değil heralde. Ama bende kullanmak istiyorum. Bulursam 5 tane alıp deneyeceğim. Bir tane vardı. Kayboldu. Arı kaçıran kullanımı ile ilgili şu bilgilere sahibim.
1- Akşama yakın konulup, sabah balları almak yararlı. Çünkü;Katı serinleten arı kalmayacağından ballar sıcakta akabilir. Ancak arılar zaten gölgelikte ise ertesi gün akşama yakın ballar alınabilir.
2- Arı kaçıranı uygulamak zordur. Önce kat, yada katlar kaldırılacak, Kuluçkalığın üst ortalarında, arı kaçıranın denk geleceği yerdeki petekler kazınacak, arı kaçıran mesela bir konrpalk’ın ortasına önceden yerleştirilmiş olarak hazır iken kuluçkalığın üstüne konulacak, arı kesinlikler geçemeyecek. Kontrplakın üstüne 1 cm lik çıta dolanılsa gayet iyi olur. Katın çıtalarının altının kontrplağa ve arı kaçıran çıkışı deliğinin üstüne oturması önlenmiş olur.
3- Gece ananın yanına ( kuluçkalığa) inen arılar geri çıkamayacak.
4- Katta az çok yavru varsa, anada katta olabilir. Bu durum az ihtimalde olsa dikkate alınmalıdır. Kat önceden kontrol edilmelidir.
5- Ballar yinede çabuk alınıp kapalı yere konulmalıdır.Yağmacılığa karşı bal kokusu yayılmasın.
6- Arı sayısı sonbahara doğru azalmaktadır. Arı kaçıran sonrası arılar kuluçkalığa sığar diye düşünüyorum. Ancak bal temmuzda falan alınacaksa kuluçkalığa arılar sığmayabilir.
Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar arı kaçıranla bal nasıl alınıyor paylaşırsa yararlı olur değilmi arkadaşlar
Ben onu kullandim hala elimde var ama onun icin yogun bal akimi olmasi lazim sistem söyle isliyor 2 kat ari ana ari izgarasini koydunuz 3 kati koydunuz kat komple doldu sirlandi sagim yapacaginiz zaman 3 cü katla 2 ci katin arasina aksamdan koyuyorsunuz 4 deligi var ari sabaha kadar asagi geciyor ama yukari gecemiyor ballikdaki arilar komple asagi gecince balligi komple alip sagima götürebiliyorsun yardimci olmusumdur insallah tabiki türkiyedeki gibi yarisi yavru izgara yok bu sekilde onu kullanamazsiniz
Forumdan okuduğum kadarıyla resim yüklemeye çalıştım oldu mu bilmiyorum fakat resim yüklenmese de ben yazayım.
2.5 TL’ye aldığım arıkaçıranı ana arı ızgarası büyüklüğünde kestiğim mukavvanın ortasına yapıştırdım. Mukavvanın orta kısmında açtığım delikten plastik arı kaçıranın küçük kanallarını takip eden arı aşağıya kuluçkalığa iniyor ve bir daha yukarı çıkamıyor. Tabi bunu forumdan okuduğum gibi 1 gün öncesinden ana arı ızgarasını alıp onun yerine bunu koydum. Ertesi günü yani bugünü merakla bekledim. Ballıkta hiç arı kalmayacak ve ben çerçeveleri rahat rahat alacam sonra tekrar arı kaçıranı alıp yerine ana arı ızgarasını koyacam. Fakat bir yerde hata yapmışım daha doğrusu yanılmışım. 1 günde arı birleştirmede kullanılan gazeteyi delen arıların 1 günde kalın mukavvayı resimdeki yerden delip ballığa çıkabileceklerini tahmin etmemiştim. Olsun yine de çok ama çok az arı vardı rahat gördüm işimi. Burdan çıkardığım sonuç arı kaçıranı bir daha tahta üzerine monte edecem. Benim gibi az kovanı olan yeni başlayan arıcılara tavsiye ederim.
[/quote]