yirmi senedir kullandigim elle cevirmeli , 6 cerceve alan , tanjansiel donmeli bir aletim var.niyetim 12 cerceveli motorlu bir satrifuj almak fakat donmesi radyal yani cerceveler merkeze dik konuyor ve teorik olarak cercevenin her iki tarafini birden bosaltiyor.Bu tur aleti kullananlariniz varsa tavsiye edermisiniz.Iyi kotu yani nedir ?her iki tarafduzgun bosaliyormu?Ayrica motor hangi kapasitede olmali ? Bilgi veren olursa simdiden tesekkur ederim.
Radyal dönen makinada süzülen 80 peteği tanjansiel dönen makinada tekrar süzdük 4 kg daha bal çıktı…
Seksen petekte 4 kg fazla değil ama almış iken iyisini almakta fayda var ama parasal konuda alıcının durumu önemlidir.
+1
Fiyatları hakkında bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa daha faydalı olur…
Eksene dik (radyal) makinalarda, petekte kalan balın sağım sıcaklığı ve nektar kaynağına göre değişken olması doğaldır.
Mantığım bu tip makinalarda petek kırılmasının olmıyacağı veya minimum düzeyde olacağını söylüyor.
Eksene paralel (aksiyal) makinalarda petek gözlerinden balın savrulması daha kolay olacağından, sağım sıcaklığı ve nektar kaynağının farklı olması sebebiyle petekte kalan bal, devir ayarı tam yapılamadığında oluşan petek kırılmaları, olumsuzluk olarak algılanabilir.
Koloni sayısı düşük olan arıcıların, çoklu sağım yapabilme özelliği olan motorlu bir bal süzme makinası alması biraz gereksiz olabilir.
İki tip makinanın da kullanıcıların amacına göre tercih edilmesinde yarar var.
Galıba biraz şimardık veya arpa fazla gelmeye başladı 4 lü makina i,le 6 petek sağdığımızı biliyorum yinede gezginci büyük tabir ettiğimiz 500 ün üstündeki arıcılarda taşıma kolaylığı açısından 4 lü makina kullanıyorlar.
Ayrıca petek başına ortalama 50 gr bal için değişikliğe de gerek görmüyorum. Hem o 50 gram balı da çöpe atmıyoruz ki Onu da bizim arılar yiyor.
Dik olarak kullanılanlarda petekler daha az zarar görüyorsa daha ne isteyelim…
Bir kabarmış peteği 50 gram bala tercih eder misiniz ?
Yüzlerce kovan bal sağılacaksa, makinede tek turda koyabildiğiniz çerçeve sayısı önem kazanıyor.
Makineye çok sayıda çerçeve sığdırmanın yöntemi ise, çerçeveleri eksene dik yani radyal koymak.
Radyal sistemde, merkez kaç kuvveti ile petek gözlerinin açısı aynı düzlemde oluşmuyor. Bu yüzden makine devrinin yüksek hızlara çıkması gerekiyor.
Tek yöne çevirdikten sonra yüksek devirde diğer yöne de çevirmek gerekir.
Petek kırılması konusunda ise tam tersi, bal boşaldıkça devir artırarak süzüm yapılmazsa, özellikle taze petekleri yelpaze gibi buruşturuveriyor.
Radyal sistemde yüksek devirlerde petek kırmadan süzüm yapabilmek için, çerçeve tellerinin dikine takılması ve alt çıta ile petek arasında boşluk bırakılmaması gerekiyor. Bizde genelde alışkanlık olmuş, petek ile alt çıta arasında boşluk bırakıyoruz.
Petek kırmadan radyal süzüm yapmak için alt çıta ile peteğin birbirine bağlantılı olması gerekiyor.
Aksiyal (eksene paralel) sistem de ise, merkez kaç kuvveti ile petek gözlerinin açısı aynı düzlemde oluşuyor.
Düşük devirli çevirmede bile bal rahat bir şekilde gözlerden dışarı savruluyor.
Aksiyal sistemin en büyük dezavantajı aynı anda makineye konulabilen petek sayısı.
En kullanışlı sistem hangisi derseniz, benim şimdiye kadar gördüğüm radyal makineler çok başarılı değildi.
Motor güçlerinden midir bilmiyorum, bütün balı gözlerden boşaltacak yüksek devirlere ulaşmıyorlardı.
Şimdiye kadar gördüğüm en kullanışlı makine, 7-8 çerçeve alabilen, petekleri çıkarmadan arkasına döndürebilen aksiyal makine idi.
80 petekte fazla fark yokta 800 petek te 40 kg.X40 tl=1600 tl eder.
Benim için değer
Peki 800 kabarmış petek kaç lira Petekler deforme olacaklar…
Bir kabarmış petek şu anda inanılmaz avantaj…
Bana deselerki 5 liraya sat kabarmış peteğini… Satmam ki
Geçen yıl bine yakın şişmiş peteklerimi sattım.
Bu sezon kolonilerimin içinde kıştan çıktıkları kadar petek vardı.Depoda hiç şişmiş peteğim yoktu.
Ortalama koloni içlerinde 5/7 adet çerçeve vardı.
Ondan sonrası hep ham petek vererek geliştiler.Her koloni 4/7 arası petek şişirdiler şu ana kadar.
Bulunduğum yörede hep kabarmış petek vererek yönetimini sürdüren diğer arıcıların kolonilerinde bir fark yok benimkilerle.
Hatta benimkiler bir adım öndede diyebilirim.
Eksene paralel makinelerde peteklerin hepsinin deforme olacağı gibi bir kavram yazmak doğru değil.
Benim şişmiş petekleri satmamda ki sebeplerden biride peteklerin içlerindeki tel sayısı idi.
Yeni çerçevelere 4 tel takıyorum ve bu sayede bal süzümü esnasında kırılmaların önüne geçeceğimi umuyorum.
Radyal makineyide kullanıyoruz karşı değiliz.
Kestane balını aksiyalda ayçiçek balını radyalda sağarım açıkçası
Ben makina alacağım, o zaman görürsünüz.
Aksiyal makinede, peteği koyduğumuz bölümdeki elek kısmı dümdüz olursa, oluşan merkezkaç kuvveti peteğin üzerinde basınç oluşturuyor ve kolayca kırıyor.
Fakat elek kısmının ortası peteğe doğru göbek yapacak şekilde kavisli olursa, petek kırılmıyor.
Eleğin kavisli kısmı peteğin tam ortasına temas ediyor ve oluşan basınca karşı ters kuvvet uygulayarak kırılmayı önlüyor.
Çok arım yok ama bu yıl kendi yaptığım makinem üzerinde ufak değişikliklerle bu radyal sistemi deneyeceğim inşallah. Kısmetse paylaşımınıda yaparım buradan.