Modern arıcılığın en önemli aletlerinden birisidir. Merkezkaç kuvvetiyle petek üzerindeki balların savrulması esasına göre çalışır. Özellikle süzme bal yapmak isteyen arıcılar için çok gereklidir. Petekli baldan geleneksel yöntemlerle süzme bal yapılması balın kalitesini belirgin ölçüde düşürür. Ama bal süzme makinesi ile bu sakınca bertaraf edilmiş olur.
Bal süzme makinası paslanmaz çelikten yapılmış, ortasında bir dişli düzeneği, bu düzeneği çevirmeye yarayan bir kolu ve petekleri koymaya yarayan kafes şeklinde haznelerden oluşan bir kazandır.
Kol yardımıyla hızlı bir şekilde çevrilen haznelerdeki peteklerin içindeki bal, merkezkaç kuvvetinin etkisiyle yerlerinden savrulur ve kazanın dibine birikir.
Bal süzme makinesinin de çok çeşitleri bulunmaktadır. İhtiyaca göre 3, 4 hatta 40 çerçeve alacak şekilde yapılmış olanları vardır. Kovan sayısı çok olan profesyonel arıcılar için elektrikle çalışanları da yapılmıştır.
Bal süzme makinesi alırken ihtiyacımıza en iyi cevap verecek olanı tercih edilmelidir. Kovan sayısını artırmayı düşünenler muhakkak fazla sayıda çerçeve alan tipleri tercih etmelidir.
İyi bir bal süzme makinesi muhakkak paslanmaz çelikten yapılmalıdır. Çerçeve konulacak yerler sağlam ve çerçevenin konulmasını kolaylaştıracak şekilde olmalıdır.
Dişli düzeneğin kalitesi de bal süzme makinesinin verimliliğini etkileyen faktörlerdendir.
değerli arıcı kardeşlerim ben bal süzme makinası imal ediyorum .sizlerle paylaşmak istediğim bazı konular var. öncelikle temizlik bu konu çok önemli bal üretiminde kullanılan makina ve edevatların öylelerini görüyorumki artık bal yememeye yemin edeceğim ilgilerinize saygılarımla.
özcan bey sayfanıza ulaşamıyorum kovan kilitlerini merak ettim ayrıca şu imal ettiğiniz ürünlerin fiyatlarını bir yazsanız,fotoğraflarını koysanız ve forum üyelerine indirim yapsanız bence daha faydalı olursunuz.Ayrıca bal eritme ve dinlendirme kazanıda yapıyormusunuz.
Değerli arıcı kardeşlerim. sizlere toptan fiyatına parakende malzeme vermek isterim ancak kargo parası sizlere çok ağır gelir bir körük için bir mahmuz için değmez. bal süzme makinası dinlendirme kazanları saf krom eldemiri tarak sır bıçağı VS… imalatımız var artık sağlıksız aletlerle bal üretmeyi bırakın nerden alırsanız alın ama her şeyi usulüne uygun yapın saygılar özcan
GÜNGÖRLER ARICILIK 0452 233 66 29
Değerli kardeşlerim;şu bal süzme makinasını kullanmayı,bakım ve korumada nelere dikkat edileceğini paylaşsak iyi olacak.Paslanma olmaması için nelere dikkat edilacek.Paslanma emareleri varsa ne gibi zararı var.Süzme yeri sıcaklığı ne kadar olmalı.Vesaire.Hepinize sağlıklı ve bereketli çalışmalar dilerim.
Bal süzme makinesi alınırken ilk düşünülen insan sağlığı olmalı:
Bu yüzden bal süzme makinesinin gövdesi paslanmaz saç olmalı.
Paslanmaz saç değişik alaşım oranlarına veya kristal yapılarına göre adlandırılır.
Bal süzme makinesi için en uygun saç 304 veya 316 serisi paslanmaz saçlar olmalı gıda tüzüğüne en uygun bunlardır, eğer 430 veya 440 serisi paslanmaz saçtansa pek uygun değildir. Yüzeyine oksitlenen bir malzemenin oksidi değince kalıcı olur.
bunları nasıl anlarız:
300 serisi paslanmaz saçlar daha mat renkli olur mağnetik değildir.
Önce sacın üzerinde bir yerde baskı olarak numarası ve diğer özelliklerini yazan etiket vardır çıkmaz şekilde boya ile yazılıdır.
Eğer bunu bulamadınız kesilen tarafta kalmışsa elinize bir mıknatıs alın yaklaştırın mıknatısı tutmaz.
400 serisi paslanmazlar ayna gibi parlak olur bu bizi görünüş olarak aldatır.yine etiketi bunda da arayın.
buna mıknatıs yapışır.
Eğer temiz kullanılırsa almakta sakınca pek yok ama iki sacın arasında fiyat farkı var. ucuzu pahalıya almayın.
Saf krom lafı işin aldatmacası saf krom kullanılmaz.
Son zamanlarda işçilik kolay olması ve ucuz olması bakımından kazanın tabanını alüminyumdan sıvama olarak yapıyorlar buna da dikkat edin almayın.
İçinde ki sepette paslanmamalı
Sepete petek yan konulursa : petek dayama eleği temizlik açısından paslanmaz veya plastik olmalı kolay çıkarılmalı, arkasında peteğin kırılmaması için destek sacı veya çubuğu olmalı.
Sepet yalpalı dönmemeli.
Çevirme kolu boşa bırakılınca kol aşağıya düşmeli , geri dönmemeli.
Çevirme anında balın dışarıya atılmasını önlemek için üzerinde kapakta bulmalı.
Bal süzme makinesi alınırken aklınızda bulunması gerekenleri yazdım.
Sayın Murat Bey;
Çok güzel ve aydınlatıcı bilgiler verdiniz.Teşekkür ederiz.Ancak,ben elden 4.lü manual çınko süzme makinası almıştım.Hiç kullanmadım.Kovanım az.Kendi ihtiyacımız için.İç tarafta ek yerinde hafif pas var gibi.Sıfır metalik zımpara ile zımparalayıp,spray boya atacağım.Bal süzersem hemen boşaltıp temizliyeceğim.İlerde belki yenisini alırım.Bu konuda aydınlatıcı görüşünüzü rica ediyorum.
Petek sırlarını fazla olmadığı için tarakla açabilirmiyim.Boş petekleri kovanlara vereyimmi.Temizlesinler.Elimde kabarmış petek bulunsun.Tabiiki süzmede hava sıcak olacak herhalükarda.Sağlıkla.
ARKADAŞLAR BAL SÜZME MAKİNESİ İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLERE İHTİYAÇ VAR ANLAŞILAN, BENİM DE KONUYA KATKIM OLSUN
MEVZUATTAKİ DURUMA GÖRE GIDA İŞLERİNDE KULLANILACAK EKİPMANLAR PASLANMAZ ÖZELLİKTE KROM İÇEREN ÇELİKLERDEN İMAL EDİLMELİDİR.PIYASADA 304 KALİTE KROM SAC ADI İLE SATILIR.BİLMEYENLER MİKNATISIN YAPIŞMAMASI DENEMESİ İLE AYIRT EDEBİLİRLER.EN MAKBÜLÜ; MAKİNEDEKİ ELEMANLARIN TAMAMINA YAKINININ 304 KROM MALZEMEDEN YAPILMIŞ OLMASIDIR. BU FİYATI BİRAZ ARTTIRIR AMA PROFESYONEL VE UZUN VADELİ ÇALIŞMAK İSTEYENLER İÇİN EN UYGUN OLANIDIR.
BAL SÜZME MAKİNELERİNDE DİĞER BİR KONU İSE İMAL EDİLDİKLERİ TEKNOLOJİLERİDİR.
PİYASADA SATILAN MAKİNELERİN BİR ÇOĞUNDA PETEK KIRMA(DEFORMASYON),GÖZENEK DİBİNDE BAL BIRAKMA,20 SANTİGRAT DERECENİN ALTINDAKİ SICAKLIK KOŞULLARINDA PERFORMANS AZALMASI GİBİ SAKINCALARI OLMAKTADIR.
ARKADAŞLAR BU SORUNLARI YAŞATMAYAN TÜM GİDA ŞARTNAMELERİNE UYGUN İLERİ TEKNOLOJİ OTOMATİK BAL SÜZME MAKİNESİ GELİŞTİRDİM. BU MAKİNE PROFESYONEL ARICILAR VE 50 KOLONİDEN FAZLA BAL ÜRETİM KOLONİSİ BULUNAN VE UZUN VADELİ ÇALIŞMAK İSTEYENLER İÇİN UYGUN.2011 YILINDA ÜRETİP PİYASAYA VERİLECEKTİR.FİYATI DA MALİYETE %25 MARJ KAR İLAVESİ İLE OLUŞACAK.
SEKTÖRE HAYIRLI OLMASI DİLEĞİMLE.
SEKTÖRE HAYIRLI OLMASI DİLEĞİMLE.
Petek sırları en güzel bıcakla alınır.
olmayınca mecburen tarak olacak ama tarak petek gözlerini parçalar.
Süzülen petekler kovana verilip temizlettilir ve bozulan petek gözleri onarttırılır, buna “yalattırma” denir.
ilk baharda kullanmak üzere hazır petek olarak saklanır.
Eğer yalattırma yapılmadan saklanırsa; baharda ballıklara konulunca kolayca sararlar.
çok sıcak ortamda süzme olmaz petekler parçalanır, soğukta da balın tamamı çıkmaz.
Değerli Dostlar, bal süzme makinesi almak istiyorum. ancak sitelerde araştırma yaptım. ne fiyatları ve nede kaliteleri hakkında bilgi bulamadım. Umarım bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olur. 2’li veya 3’lü fiyatları ve nerden alabileceğim hakkında yardımcı olursanız sevinirim. selamlar
slm ARKADAŞLAR !
BİR ARICILIK SİTESİNDE İTHAL ÇOK KALİTELİ BAL SÜZME MAKİNALARI VAR. TELEFONLA DA İLETİŞİME GEÇTİM SPARİŞİN YAKLAŞIK 15, 20 GÜN GECİKEBİLECEĞİNDEN BAHSETMİŞTİ. DOĞAL OLARAK ALAMADIM; SPARİŞTEKİ GECİKMEDEN DOLAYI.
SİZLERİN BİLDİĞİ EVLADİYELİK KALİTELİ ÜRETİM YAPABİLEN MARKA VE YERLİ ÜRÜNLER VAR MI?
YOKSA İTALYAN ÜRÜNÜ HEMMEN SPERİŞ ETMELİMİYİM. ÜRÜN 6 ÇERÇEVELİ 9 LU VE DAHA FAZLALARIDA VAR AMA PROFESYÖNELE GEÇİŞ YAPAMAMIŞ BİRİ İÇİN 6 LI ÇOK BİLE.
NE DERSİNİZ VAR MI BİLDİĞİNİZ ÇOK KALİTELİ YERLİ MARKALAR ?