Bal Süzme Makinesi

bursada arıcıların hizmetinde olan civan arıcılıkta arıcılık için lazım olan her şeyi bulabilirsiniz

benim kullandığım 6 lı içten petek çevirmeli manuel 9 sene önce almıştım hala aldığım gün gibi sağlam ve parlak hiç bir yerinde en ufak bir pas arıza sözkonusu olmadı tahminen 9 senede 10 tondan fazla bal süzdüm

bir çok makinede bal süzenleri gördüm 4 lü olanlar petekleri çevirmek için içinden çıkarmak gerekiyor çok zaman aşımı 4 lüden aşağısını söylemeye gerek yok 3/5 arısı olan alsın
8 li makinede süzeni gördüm petekler kazan sacına doğru yatay konulmadığı için peteklerde bal kalıyor petekler kazan sacına dikey konulduğundan merkezkaç kuvvetine ters bir şekil oluyor
tabi 8 li olup petekleri yatay konulanı olsa çok daha iyi olur ki oda çok büyük olur bi yere sığmaz

yani bana sorarsanız en ideal bal süzme kazanı 6 lı içten çevirmeli manuel olanı manuel tercihimin sebebi motora güvenipte yolda kalmamanız içindir ;)petekler bal süzme odasına doldurulmuş makine arıza yaptı manuelle devam etme imkanıda yok hem her yerde elektirikte yok ayrıca bal süzmek zevktir bana göre o zevki motora vermem :smiley:
http://www.civan.com.tr/productList.php?cID=6&MAIN_CAT=1

Genelde firma ismi vermekten çekiniyoruz ama Bursa bölgesinde çok bulunduğumdan ve gelecek planlarımızın da o bölgeye yönelik olduğundan o bölgede bilinen “Civan” firması ile çok kez alışveriş yaptık ve sürekli bir gelişim içerisinde olduklarını da gözlemledik-gözlemliyoruz.

Bal süzme makinesinde de birçok malzemesini kendileri üretiyorlar. O anlamda sıkıntı olan bölümden parça bulmanız da kolay.

Kargo ile de gönderiyorlar.

Ancak hangi makine konusu hep tartışılır.

Bizler ekip olarak 4 çerçeveli manuel ve çerçevelerin her 2 yüzünün süzülmesi için çevrilen en klasik modelini kullanıyoruz ve kesinlikle bu ürünü tavsiye ediyoruz.

Daha da büyüyen işletmeler zaman içerisinde tabi ki üst konseptlere geçerler ama hiçbir zaman unutmayınız ki ne kadar büyürseniz büyüyün o klasik 4’lü manuel makineye ihtiyaç duyarsınız.

Çünkü 3-5 koloniyi kış bakımına hazırlarken fazla petekleri alırsınız. İçlerinde de az da olsa bal vardır. Onları hemen bu makinede çevirip, aynı kolonilere besleme kabından verirsiniz ki oh oh oh olur.

Gelelim içten çevirmeli yani peteği çıkartmadan kazan içerisinde yer değiştirme sistemi ile çalışanlara.

Ahkam keseceğim ama hiç kullanmadığımdan…

Çerçevelerde biliyoruz hepimiz gözler yukarıya doğru eğimli… Çerçeve üst çıtasını bizlere klasik makineye koyarken dönme yönüne göre arkada kalacak şekilde koyuyoruz. Döndükçe üst çıta arkadan koşuyor olarak düşünelim. Bu durumda bal daha da kolay boşalıyor.

Ancak tersi olduğunda boşalma zorlanmıyor mu?

Normal şartlarda merkezkaç etkisi ile bal dışarı çıkmaktan ziyade içeri girme meyili göstermez mi gözün dibine doğru bal azaldıkça. İlk etapta akması çok doğal ama gözlerde azaldıkça sanki merkezkaç kuvveti balı dibe iter.

Bu olay içten çevirmeli makineler için sadece peteğin bir tarafı için geçerli…

Bunu test etme imkanını bulan var mı?

Çok önemli mi?

Bence değil çünkü sonuçta orada kalan bal da bizim.

İçten çevirmelilerin en büyük avantajının özellikle sıcak havalarda iyice yumuşayan peteklerin çevrilmesini gerektirmemesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yalovalı Yusuf arkadaşımız kullandığı için onun görüşlerini öğrenmek isteriz bu konuda…

Yani klasik 4 çerçeveli ile içten çevirmeli arasında tercih yapılması gerektiğinde ilk başlayanların durumunu da düşünerek bir optimum karar alınabilir.

Bu arada ilginç bir şey söyleyeyim. Benim bal süzme makinem yok. :stuck_out_tongue:

Ayrıca başka birşeyi gözardı etmemek lazım.

4 çerçevenin sır alımı süresi ile bir tur makinede sağımın süresi birbirine çok yakın.

6 çerçeve sırı alınana kadar 6 içten çevirmelide iş daha çabuk biter.

Makine çeviren işgücü boşa çıkar. Bu ne kadar ince ayrıntı derseniz, zamanı gelince anlarsınız…

Hlil bey içten döndürmeli bal süzme makinasının bildiğim kadarıyla çift yöne dönebilme özelliği var,motorlu olanın öyle olduğunu biliyorum,aksi takdirde bir yüzü süzülen peteğin öbür yüzünü döndürdüğünde merkezkaç kuvvetten dolayı geriye kapanması ve petek gözlerinin yapısından dolayı tam süzülmemesi sözkonusu.
Dörtlü mü?içten döndürmelimi sorusuna verilecek cevap,sır alma sistemine bağlı diyorum.
Bahsettiğiniz gibi sır alma süresiyle,sağım süresi aşağı yukarı,biri diğerini fazla beklemeden gerçekleşiyor.
Küçük üreticilerin hobicilerin yüksek kapasiteli makinaya gereksiz yatırım yapması bence israf olur,çok seri sır alma sistemlerinde fazla petek yüklenebilen makinaları tercih etmek tabi ki daha verimli olacaktır.

Bir yüzeyinin balı alındıktan sonra, çerçeve üstçıtası etrafında 180 derece çevrilip balı süzen makine anlaşılıyor.

Burada bir sorun var elle çevirilen makinelerde döndürme yönü dişli kutusuna bağlı olarak tek yönlüdür, yani makine dönerken kol bırakılsa boşa düşer geriye çevrilmez.

Hocam,mekanik olanın değil,motorlu olanın çift yönlü döndüğünden eminim.
Diğerinin çalışması hakkında bir yorumum yok zaten.
Ama onunda aynı özellikte olması lazım ki tam süzme yapabilsin.
Bendeki makina da,bırakınca boşa düşüyor,frenlemek istersem kolu tersine bastırdığımda fren sistemi devreye girerek yavaşlatıyor,kısa sürede de durduruyor.
Yine bir arıcı büyüğümüzde gördüğüm makinanın dişli sistemi iki yöne de dönecek şekilde kilitli.
Mekanik elle çalışan,petek çıkartmadan sağım yapan makinalarda da bu sistemde çalışacak bir mekanizma olması lazım.
Selamlar.

İçten çevirmeli derken radyal sistem mi kastediliyor?

Yoksa klasik sistemde, çıtanın arkasını çıkararak çevirmeye gerek kalmayan sistem mi kastediliyor?

Ben üç sistemin de kullanılışını gördüm ve kullandım da.

Eğer haftasonunda, Cumartesi-Pazar en fazla 15 teneke bal sağacaksanız, bal sağımını zamana yayma imkanınız da varsa, klasik dört çerçeveli elle çevirmeli makine yeter de artar bile.

Fakat Trakya gibi yoğun bal akımının olduğu yerlerdeyseniz ve 50 teneke, 80 teneke, 100 teneke… gibi hesaplar yapıyorsanız, 4 lü makine ile çalışmak ölümden beter.

Hele ki, çoklu petek süzen makinelerin de tadına varmışsanız.

Çoklu petek konulan makineler genelde radyal sistem, petekler dikine konuluyor.

12, 16, 32 gibi rakamlar tek seferde çevrilebiliyor.

Radyal sistemde peteğin komple boşalabilmesi için yüksek devirlerde çevrilmesi gerekiyor.

Yüksek devir çıtaların telleme biçimini önemli hale getiriyor. Özellikle gevşek 3 sıra tel takılmış taze petekler akordion gibi oluveriyor.

Dikine 5 sıra takılmış, ya da enine 4-5 sıra sıkı tel takılmış peteklerde sıkıntı yaşanmıyor.

Bu makinelerin motor ve kumanda paneli kalitesi çok önemli. İstenilen düşük ya da hızlı devirle çalıştırılabilmesi gerekiyor. Bazıları hızın panelden kademeli yapılmasına izin veriyor. Yani 1. vites, 2. vites, 3. vites gibi. Ama gaz ayarı yok. Bunlar kullanışsız. Devir hızını istediğiniz gibi ayarladığınız makineler daha kullanışlı.

Gelelim, peteği dışarı çıkararak arkasını çevirmeye gerek kalmadan kullanılan manuel ya da motorlu makinelere.

Ben ilk modelini 4-5 sene önce İstanbul’da Adem Erdem abimizde görmüştüm. Kendi imalatı bir sistemdi.

7 çıta alıyor, çıtaları çıkararak çevirmeye gerek kalmıyor.

4 çıtalı sistemle karşılaştırıldığında kesinlikle aynı zaman diliminde 3 misli fazla iş yapılıyor.

Dediğim gibi, 5-10 teneke bal süzüleceği durumlarda bu çok önemli olmayabilir.

Fakat Trakya benzeri bal sağımlarımda bu çok önemli hale geliyor.

Özellikle bal sağımı dönemlerinde Adem Abinin ekibinde olmaya büyük özen gösteriyoruz.

Ben o dönemde videosunu da yayınlamıştım. Fakat youtube yasaklı olduğu için doğrudan buraya çakamadım.

Aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

http://ktunnel.com/index.php/1010110A/1725b7dc6da342d1d46ff8ebff3476eddc5936e22e5b8c2389f2c2942f266efbc4b6fd4cd95e22b717561

Murat bey,bahsedilen model çıtayı çıkarmadan,çift yönlü süzme yababilen makina.

Tabi ki her ürün modeli ,işgücünü azaltmak ve zamandan tasarruf etmek için üretiliyor.

Arıcılığa bulaşan herkes(buna bende dahil),en kullanışlı ve kaliteli malzemeyle çalışmak istiyor.

Ekonomik olarak pahalı ve fonksiyonu çok olan ürünü alma imkanına sahip olabiliriz ama, sadece kapasitesini tam kullanmadığımız bir ürüne para ödemiş oluruz.

Radyal süzme yapabilen makinalar koloni sayısına ,nektarı fazla,akıcılığı yüksek olan (çam veya ayçiçeği gibi)bal sağımında,çok seri sır alma sistemi ve imkanı olanlar için verimli olabilir.

Kestane gibi nektarı yoğun ballarda merkeze paralel (aksiyal) süzüm yapan makinalar daha verimli olur kanaatindeyim.

Sonuç itibariyle seçilen model,kullanım amacına yönelik olmalı,konforu yüksek,pahalı bir tır satın alıp,şehir içi nakliye yapmaya kalkmamalıyız diye düşünüyorum.

Selamlar.

Radyal sistemin ismini biliyorduk, merkeze paralel olanın aksiyal olduğunu bilmiyordum, öğrenmiş oldum sağolasınız.

Kesinlikle merkeze paralel (aksiyal) süzüm yapan, klasik makinalar bence de daha verimli. Düşük devirde de bal sağımı yapabiliyorlar.

Radyal, peteklerin merkeze dikine konduğu sistemler çok yüksek devirler gerektiriyor.

Yukarıda linkini verdiğim görüntüdeki makine ve civanın yeni üretimlerinden olan motorlu süzme makinesi, klasik aksiyal süzüm yapan makinelerin kullanışlı bir örneği.

Peteğin arkasını çevirmek için çıkarmaya gerek kalmıyor, basit bir hareketle peteğin tersi döndürülüyor.

Yukarıdaki mesajda da belirttim, 7 çıtalık bu makine, 4 çıtalık olana göre aynı zaman diliminde ortalama 3 kat daha fazla iş yapıyor.

Toplam bal süzme işini en fazla 5-6 saatte bitirenler için çok önemli bir fark değil.

Ama 100 kasa bal yığılmışsa ve süzülmeyi bekliyorsa aradaki zaman farkı çok önemli hale geliyor.

[b]6 lı manuel makinalarının çift yönlü dönüş özelliği olduğunu belirtmemişim
çift yönlü dönen makinalarda boşa dönme olayı yok çerçeveler döndükçe kol her zaman dönüyor yani fren sistemi yokta diyebiliriz tabi bu durumda çerçevelerin dönüş yönününde her zaman çerçeve ince tarafına doğru dönüş yönüne yapmak mümkün
gerçi bu durum her zaman tartışılıyor bizler doğrusunun Halil Bilen’in tarifi gibi alt çerçeve kaçacak üst çerçeve kovalayacak yönde olması gerektiğini savunsakta bazı kişiler farketmiyor ne tarafa çevirirsen çevir her türlü bal çıkıyor diyorlar
ee bizde o zaman bildiğini yap demenin daha faydalı olduğu sürecine varıyoruz tabiiki her türlü bal çıkıyor ama en doğrusu kabul edilen tekniği yapmak en mantıklısı değilmi ???
durumun görsel olarak daha iyi anlaşılacağını belirtmek için aradım taradım 6 lı makine ile bal süzümü videosu hiç göremedim bari kendim yükleyeyim dedim ve bu videoyu bugün yükledim
tabi makineyi sorunsuz kullanmak gerekiyorsa her malzemede standart olmalı videoda görünen bal sağımındaki çerçeveler gelişigüzel hep başka arıcılardan alınan farklı ölçülerde çerçeveler olduğunda biraz sorun oluyor
benim kendi çerçevelerimde böyle aksaklıklar olmaz :wink:
sır açma zamanı ile makine süzme zamanı arasında tabiiki makineci avantaj sağlar ben zaten ortak çalışmalarda makineci olurum :Dama baktımki iş bayağı bir aksıyor o zaman mecburi alıyorum elime sır tarağını bir yandan sır açıp bir yandanda makineye geçince avantaj dezavantaja dönüyor >:(
gerçi bu iş kişilerde bitiyor ben makineye geçsem sırcıyı beklerim makineyi başkasına verip sır açmaya geçsem makineyi beklerim :stuck_out_tongue:

Birisi “eksene dik”

Diğeri “eksenel” olabilirmi?

Hacam niye olmasın,sizi mi kıracağız.
Radyal ve aksiyal terimlerini eksene dik ve paralel dönen fan tiplerini tanımlamada kullanıyoruz.
Sağım makinalarında da buna benzerlik olduğu için o terimi kullandım.
Aslında işin özü belli,merkezkaç kuvvet uygulayarak,petekleri eksene dik veya paralel döndüren makinalar desek daha sade bir tanımlama olur sanırım.
Saygılar.

Süzme işini bitirdiniz.Makina içinde kalan artıkları nasıl ve neyle temizliyorsunuz.Merak ettim.Esen kalın.

Sıcak suyla.

Malzeme paslanmaz olduğu için,yıkadıktan sonra süzülüp kurumasını bekliyor ve bir dahaki kullanınma kadar örtüp bir kenara çekiyoruz.

Tabi arada süzüm yapacak isek son petekler süzülüp iş bittikten sonra.

Demek sıcağı sıcağına sıcak suyu basacaksınız.Hani mum benzeri kalıntılar yapışıp kalırda.Teşekkür ederim.

Sayın hatkobi:

Bal süzme makinesinin musluğunu kapatıp, Sıcak suyu biraz fazla doldurun, bal süzüyormuş gibi kolu çevirin, hem sepet hemde kazan iç yüzeyi temizlenir.

İş bitip makineyi kaldırırken dişli kutusunu ve alttaki bilyayı yağlarsanız koruma amaçlı iyi olur.

Çok teşekkürler.Hiçolmazsa kalıntı kalmaz.Dişli ve bilya herhalde greslenecek az miktarda.Kolay gelsin.

Bilya nerede ? Göremedim. Düşürdük mü yoksa…

Tamburun merkezindeki milin oturduğu yatak(yuva) içersinde,tek bir bilye tanesi var,bahsedilen odur.

Gresli olduğu için yapışıktır dikkatli ararsanız farkedeceksiniz.

Teşekkür ederim. Kazan içine düşmüş, buldum. İyiki hatırlattınız.

FORMA GÖNDERİLEN GÖRÜNTÜLERİN  DAHA DİKKATLİ OLMASI GEREKLİ  (GÖRÜNTÜNÜN BİRİNDE BAL SAĞIMI YAPILIYOR SIR TARAĞIYLA BAL YENİLİYOR. BAL SAĞIM YERİ ONA KEZA İNSANIN BAL YİYESİ GELMEZ)