Bal Tahlili

Arkadaşlar istanbul içinde bildiğiniz ve tanıdığınız bal tahlili yapan yeri biliyor musunuz? Paylaşırsanız çok memnun olurum.

http://penvet.gov.tr/

Toprağı doğru dürüst tahlil ettiremiyoruz.Öncalikli tahliller için seyyar laboratuvarlar gündeme gelebilir.Memlekette neler seyyar değilki.Teşekkürler.

değerli dedemiz… toprak tahlilleride yapılıyor. her yerde olmasada. seyyar olanı olurmu bilmiyorum ama ben egede çiftçilere konuşunca net olarak tahllili yaptırabildiklerini biliyorum. seyyar olması çiftçiye bir ek maliyet getirmeyecekse faydalı olur herkes ister. ama pek çogumuz toprak tahliline bütçe ayıramıyor ki… ayrıca tahlile gelecek aracın yakıtını elemanın yövmiyesini sigarasını düşününce… çiftçi uzak durur bence.
( tapu dairesinde da yada diğer ölçümlerde gelen ekibin maliyetini siz karşılıyorsunuz. böyle olursa yaptırmaz kimse. )

benim hayalim seyyar suni tohumlama idi bal arısında…ispanyada var videolarını bulmuştım bir ara . suni tohumlama ekipmanları küçük araca sığar yani. bilmiyorum toprak tahlili ekipmanları nasıl…

Değerli kardeşim Çalışkan;bu dede işi iyi maya tuttu.Bu güzellik ve içten samimiyet başka yerde olmaz.Sağol.Benim asıl tahlil konum arı ile ilgiliydi.Sıkıntı yanında israf o kadar çokki,saymak bir kitap konusu.Teşekkürler.

haklı olduğunuzu herkez biliyor…ilk yorumunuz birdaha okudum … arıcılık ile ilgli tahliller hemen yapılabilcek basit tahliller olmadıgını biliyorum çünkü bir ürünü yolladığınızda ellerine geçmesinin ardından15 gün sonra alabiliyorsunuz sonuçları. o yüzden seyyar olması da zor gibi görünüyor bana.dün bir tez inceledim naftalin kalıntısı üzerine bir çalışmaydı… çok fazla örnek yoktu ama epey uzun süre sürmüş tahlilleri

Teşekkurler hocam. Birde TUBİTAK marmara araştırma merkezide varmış gebze tarafında ordan da yaptırabilirim. Duruma göre yapacağım inşallah.

Emin değilim ama Halkalı gıda gümrüğünde de analiz yapıyorlar.

Fuardan bal tahliliyle alakalı Bir ünüversitenin fiyat bilgilerini aldım.

Bizim balımızla alakalı tüketiçiyi bilgilendirecek hangi tahlilleri yaptırmamız gerekli.

Samsun Canik Başarı Üniversitesi bu konuda oldukça ileri düzey bir laboratuvar kurdu diye biliyorum. Hatta bir gazetede piyasada satılan ballar üzerinde yaptıkları tahlillerden bahsediyorlardı. Ama kaynağı ama hatırlayamıyorum.

Tüketici bilgilendirmek için tahlile ne gerek var?

fuardaki üniversite 36 saatte yapıyormuş paket tahlıller bıle hazırlamıslar

Halil bey buradaki dostlari ve sizi tenzih ederim ben gercekten iyi bir bal severim bu baldan anlarim anlamina gelmez ama bu gune kadar balimda seker var balimda ilac kalintisi olabilir vb menfi yorumda bulunan saticiya rastlamadim (hangi uretim dalinda var oda ayri )bunlar arasinda ureticilerde vardi hatta bir ureticiden aldigim bal full yavrulu petekti ve ben buna sonradan uyandim hulasaikelam uzatmanin anlami yok ama bilincli tuketicilr bu gidisle bunlari belgeli olarak isteyecekler gibi geliyor. yada benim gibi kendi balini uretmenin pesine dusecek:) karakovan 50 tl oo ucuzmus 5 kilover yerine bu neden ucuz daha mantikli gorunuyor tuketici olarak dusundugumde …bence bu mantelite isi zora sokar belki uretici adina ama kaliteyi artirir diye dusunuyorum .
paket tahlillerde hazirlandigina gore bi sekilde biz avrupa birligine giremesekte avrupa birligi :slight_smile:

Selamlar
İllerde İl Laboratuvar Müdürlükleri yapıyor. Çok detaylı istersen zannediyorum Tarım Bakanlığının 2 laboratuvarı , 2 Üviveriste ve Balparmak laboratuvarı yapıyor.

ilaç kalıntısı için (biraz da aradığınız ilaca bağlı ama) Ankaraya gitmesi lazım.
şeker polen analizi filan, il kontroller yapıyor.
Hastalık analizi samsun veya ankara veteriner araştırmaya

ilaç kalıntısı özel tahlillerde çok pahalıya gelir.
illede yaptırmak isten arkadaş, ilgili ilçe müdürlüğüne uğrasın 2015 için ilaç analizini benim ballardan yapın desin.
her ilçe müdürlüğü her sene bir arıcıdan rastgele numune alıp kalıntı analizine gönderiyor.

hastalık zararlı analizleri ücretsizdir. il ilçe müdürlükleriyle (kovansönmesi vb. durumlar yaşandığında) irtibata geçerseniz sizin adınıza alıp analize gönderir. Ama AYÇ çıkarsa bütün bölge karantinaya alınır, ona göre zamanlamaya dikkat edilmeli.

Ben bu şekilde biliyorum. Değişmişse bilen arkadaşlar düzeltsin.

Toprak analizlerini, bu yıla kadar il tarım müd. laboratuarı ücretsiz yapıyordu. hatta toprak numunesi almak için çiftçinin ayağına giden mühendis arkadaşlar vardı programlı olarak. Ne mi oldu, tarladan kovuldular… ben toprağımı biliyom sen niye geldin şimdi? diye :slight_smile:
maalesef öyle

Bu da benim hasat ettiğim ballara ait veriler. Yer Yozgat/Çandır/Büyükkışla Köyü. Rakım 1350 m. Arazi Dağlık.
Prolin 690,
Fruktoz 40.55,
Glikoz 29.85,
Ph 3.88,
Nem 15.94,
Diastaz 16.9,
Elektriksel İletkenlik 0.318
Nasıl bir bal yediğimi çok merak ettiģimden yaptırdım. Beş kovandan bal hasat etmiştim. Köyümüze ait bir veri elde etme isteği de baskındı.

Nerde yaptırdınız vede fiyatınıda yazarmısınız.

Bence bal tahlilinde en önemli aranması gereken varroa ilaçlarının etken maddeleridir. Bir yıl boyunca tarafımızdan ilaca maruz kalan petekler ve yıllarca ilaç etken maddelerini içine hapsetmiş hazır petekler… Söylenecek çok şey var ama bizim insanımız sadece şunu takip ediyor:

• Arıya hiç şeker veriyor musunuz?

veriyoruz dediğinizden artık ağzınızla kuş tutsanız nafile? Yok efendim biz kat atınca vermiyoruz. Arı kuluçkalık ta iken verilen şurubun bal ile ilgilisi olmuyor. Ne deseniz boş adam arıcı değilse şeker mevzusunu duyduğunda; artık onun gözünde siz şekerli bal üreten bir arıcısınız.

Hangi zaman aralığında şeker vermeniz gerektiğini,

İyi ifade ettiğinizde çoğu müşteri ne anlatmak istediğinizi anlıyor.

Evet şeker veriyoruz dediğinizde,

müşteri şeker karışımı bal yaptığınızı zannetmekte haklı.

Şeker veriyoruz dediğinizde her şey bitiyor yabancılar için sizi tanıyanlar için bu geçerli değil.

Hele ki Arılardan Arıcılıktan bahsettiğiniz kişiler için bu hiç geçerli değil.

Çayına iki küp şeker atan bir diklemeye kutu kola devirenlerin Baldaki şekeri irdelemesi anlamsız.