Balın Köpürmesi

Ibrahim bey,yine konuyu yoldan cikarmis olacagim ama,
ben Petekli bal satmaya taraf degilim.
Ilk yillar,fazla israr üzerine bir kac arkadasa verdigim oldu…
Cünkü mum ari icin cok önemli,benim icinde Ari önemli olduguna göre,
ayrica mumun bir besin degeri olmadigi söyleniyor.

Mumun hiç bir besin değerinin olmadığını foruma ilk geldiğim günden beri biliyorum

ama müşteri öyle istiyor :-\

geçen sene yarım sırlı ballar vardı,bu balları sıyırma üsülüyle süzdüm kavanozlara koydum,

inan çoğunu ben yemek zorunda kaldım kimse almadı ;D

Toplumda oturmus bir kanaatin degismesi cok zor oluyor.

Muzaffer bey

Bu konuda çaba sarfetmediğimi düşünme lütfen,gerçekten anlatıyorum

hatta ilaç kalıntılarının yüzde 90 nı mumda kalıyor,petekli bal yememelerini söylüyorum.

süzme balı almaya ikna ettiklerimebalın beyazlayacağını kristalize olacağını peşinen söylüyorum

eğer süzme bala geçebilirsek,en azından kristalize olan balların sahte olmadığını bilen müşterilerim olacak

böylelikle ikinci bir doğruyu anlatmak için çaba harcamamış olcağım. :slight_smile:

Abi, ben fazla israr edenlere,bahcedeki Mum eritme kasasini, mum u erimis petek artiklarini gösteriyorum,
bakin yemek istediginiz sey iste bu diye.
Pek hos olmuyor ama…
baska carede kalmiyor,bazen.

Konuyu daha fazla dağıtmama adına

Şeref beyin söyledikleri bana mantıklı geldi.

Ben balmumunun insan vücuduna tamamen faydasız olduğunu düşünmüyorum. Peteğin tamamen faydasız ve gereksiz olduğu bilgisi, bal firmalarının bir propagandası olamaz mı?

Hüseyin bey

zararları belli tek tek sayılabilir

faydası nedir deseler ne diyeceğiz?

İbrahim bey, ben okuduğum hiç bir kaynakta balmumunun insan vücuduna zararlı olduğu şeklinde bir bilgi görmedim. Böyle bir kaynak varsa görmek isterim. Olayın bal sarfiyatı boyutu ayrı bir şey.

Hüseyin bey,
içeriğinde kimyasal kalıntı olma ihtimali çok yüksek. Organik üretim dışında peteklerde ciddi ilaç kalıntısı sorunu var. Petek zararsız olsa bile içeriğindeki ilaçlar zararsız değil.

Ben balmumu insan sağlığına zararlıdır yenmemesi gerekir anlamında söylemiyorum,

sanırım yanlış yorumladınız.

osman beyin söylediği gibi,insan eliyle zararlı hale getirilen balmumuna zararsız diyemeyiz.

doğal ortamlarda hiç insan eli değmemiş kolonilerin ballarını peteğiyle(mumuyla) birlikte yemenin kesinlikle bir zaranının olduğunu bende

düşünmüyorum.

Kalıntıdan dolayı petekli balı tercih etmemek ayrı bir durum. Petekli bala karşı çıkılırken, balmumunun “insan vücuduna hiçbir faydası olmayan, tamamen gereksiz bir şey” söyleminin kullanıldığına şahit oluyoruz. Benim de karşı olduğum budur. Doğal olarak gıda olarak yaratılan ve yenebilir durumdaki hiçbir şeyin insan vücuduna faydasızlığına şahsen ben inanmam.

Hüseyin bey

Aynı kelimeleri kullanmamıza rağmen neden anlaşamıyoruz,çözemedim doğrusu :slight_smile:

Geri zekalı muamelesi yapmanıza gerek yok. Konuya yorum yazan sadece siz değilsiniz; yazdığım ileti de sadece sizin yazdığınıza yönelik değil.

Tövbe tövbe.

Mum erime sıcaklığı kaç °C’dir?

HB

Halil demek istiyorsun ki mum erime sıcaklığı 65 derecedir ,vucudumuzdada bu derece sıcaklık olamayacağına göre erimez,mide asidide mi eritemiyor bunu. Doğal olanın insan sağlığına hiç mi faydası yok.

Sindirim meselesini ve sonuçta fayda/zarar konusunu salt erime sıcaklığına bağlayamayız herhalde.

Bu konuda belki yanlış düşünüyor da olabilirim. Ancak benim bakış açım şu şekilde: Elma… Kabuğuyla yenebilir durumdadır. Doğal üretilmiş, zehir kalıntısı bulunmayan elmayı yerseniz zararı yoktur; faydası vardır. Nar… Normal şartlarda kabuğu ile yenmez, ancak kabuğu da yenebilir kıvamdadır; tüketimi bazı rahatsızlıklara iyi gelir. Ceviz… Kabuğu ile yenmez, kabuğu ile yiyebilecek kadar dişleri sağlam olan varsa muhtemelen herhangi bir fayda da görmez; belki zarar görür.

Benim balın köpürmesi konusu, petekli bal tüketimine doğru gitmiş :slight_smile: Hadi hayırlısı

Bu arada balın su oranının yüksek olduğunu kesinlikle söyleyemeyiz. Çünkü balın kıvamı o kadar yoğundu ki. Kaşık kıran mübarek. Ayrıca sağımda açık bal yok denecek kadar azdı.

Aydın bey haksız sayılmazsınız kusura bakmayın konuyu dağıttık.

büyük ihtimal sizin tenekede sorun var öyle anlaşılıyor.