balkesim sonrası kathemen alınmalımı balkesim sonrası nasılbir bakım gerekir
Sayın Mehmet205203
Balları petekli olarak aldıysanız arı mevcudu fazla olabileceği için kabarmış çerçeve verirseniz iyi olur.
Balları süzdüyseniz peteklerin tamiri ve yalamaları için ballıkta geri verin.
Daha sonrada fazla petekleri geri alırsınız.
Arının bastığı çerçeve varsa onu ballıkta bırakırsınız.
İstemi bey merhaba.
Ballığa çıkmış bir kovanım var ve kısmet olursa bundan biraz bal alabileceğim.Siftah olacak inşallah.
Ama hasat konusunda kafamda hala bir sürü soru işareti var.(Forumun ilgili konularını hatim etmeme rağmen).
Sizin Mehmet205203 bey e verdiğiniz cevapta forumdaki diğer cevaplar gibi, bir kısmı eksik kalıyo.
Benim ve sanırım Mehmet205203’inde merak ettiğimiz şu,
Ben petekli olarak bal alacağım.
Süzme makinem yok,
Kabarmış petek yok,
Yalatma yok,
Arı nüfusu diyelim fazla.
Balı aldım ileve boşaldı.
Ne yapmam lazım???
Elinizde kabarmış çerçeve varsa onlardan ballığa ( ilaveye ) verin.
Yoksa.
Kuluçkalıkta arı mevcudu çok fazla iseı başka kovanlardan yarım kabartılmış az ballı çerçevelerden, hiç yoksa bence temel petek verin.
Bir sır tarağı, birde büyük boy kova ile peteklere zarar vermeden süzebilirsiniz, eğer alacağınız çerçeveyi arı kendi örmüşse yani temel peteksiz olarak doğal çerçeveyse o şekilde tüketmekte güzel olur.
Detay??
Şahsen daha önce süzme yapmadım sizin gibi amatörüz, 3 adet kovanım var 3 adet kovan için de makine alamayacağımıza göre forumda da bahsi geçti, sır tarağı veya bıçağı ile peteklerin sırları temizlenip kovanın üstüne veya başka bir kap ters çevirip balın akmasını bekleyecez başka yolu yok
Bence bir kovan dahi olsa süzme makinasi sart.baharda o cerveler altin degerinde benim icin sirini acip beklemeylede düzgün bir süzme olmuyor.birazda bal koyuysa süzülmesine imkan yok .
Detay??
[/quote]
Çok parlak başarısı olmayan bir yöntem olarak, çerçevelerin sırlarını aldıktan sonra devir ayarlı bir matkapla kova içinde çevirerek süzebilirsiniz. Çerçeveyi matkaba bağlamak için onluk inşaat demirinden bükerek bir kasa oluşturulabilir.
En iyi çözüm, kuşkusuz makine…
Önder abi kafamda ampülü yaktın teşekkür ederim. ;D
Numan bey, dikkat etde kafanda patlamasın.
Makkapla o iş olmaz.
Hasan abi bilim için insanlık için kafamda ampül patlamış çokmu şaka bi tarafa yapılabilir bence.
eğer petekleri sıkmadan süzmek istiyorsanız ben geçen sene peteğin sırını aldıktan sonra peteği hafif yatay bir şekilde leğene koydum leğenide arabanın içine camın altına sıcağı yiyince ballar leğene iniyor nasıl bunu bir düşünün bu şekilde az peteği olan arkadaşlar süzebilir.
Bay Şahin usta dediğiniz şekilde mumlarda eriyip bala karışabilir.
200-300 tl. ye süzme makinaları var piyasada,idareten onlardan alınıp süzme işlemi yapılabilir yoksa öbür türlü süzme işleminde balın yarısı çerçevede kalıyor. Hem seneye kabartılmış petek istiyorsanız süzme makinası şart. 1 adet şişirilmiş peteği 7 tl. ye veriyorlar 20 adet alsanız 20x7=140tl. yapıyor.