H.BİLEN’ in: Murat hocam anlatsın dediği ballığın 10-1=9 da tutulması nedir?
“Son katta 10 çerçeve yerine 9 çerçeve bulunduracağız.”
Bunun sebebi: çıtaların aralarını açıp çıtaların bal alanını genişletmek mi acaba?
::)Bunu ben tam anlamadım.
H.BİLEN’ in: Murat hocam anlatsın dediği ballığın 10-1=9 da tutulması nedir?
“Son katta 10 çerçeve yerine 9 çerçeve bulunduracağız.”
Bunun sebebi: çıtaların aralarını açıp çıtaların bal alanını genişletmek mi acaba?
::)Bunu ben tam anlamadım.
Petek göz yüksekliğinin artması ve bu sayede çerçeve başına düşen bal miktarının artması…
İlave olarak,
derin örülmüş peteklere ana arının yumurta atamaması…
Güzel soru …ben de merak etmiştim bunu: peki çerçeve dizilişleri nasıl olacak…kulaklar yapışık olmayıp aralıklı mı olacak? o zaman araya dalak örme olur mu? yoksa kulaklar bitişik , en son ve başta boşluk mu bırakılacak?
Mantıklı?
Önder BOSTANCI
« : Bugün, 11:15:40 » Alıntı Yap
Petek göz yüksekliğinin artması ve bu sayede çerçeve başına düşen bal miktarının artması…
Sizce uygulama nın faydası varmı varsa neye faydısı olur.
Bal akımı varsa bal depolanırken 1 çerçevedeki bal kadar diğer çerçevelere dağıtılmış olur.
araya dalak örmezler mi?
Çerçeveler arasında bırakılan boşluk 2 mm civarında olacağı için dalak örmez.
Teşekkürler İstemi bey
Bence, süzme makinası olmayanlar için ideal bir uygulama değil.
Çünkü kuluçkalıktaki çerçevelerle değiştirmede sorun yaşanıyor.
Çok kabartılmış çerçeveler, petekli tüketileçekse pek sorun olmaz, üstelik fazla kilo basar.
Süzülüp tekrardan arıya verileçekse çokta hoş olmuyor.
Kenarına koyaçağınız ham peteğin o tarafa genlen yüzü fazla kabartılmıyor.
Çerçeveler arasında bozukluğa neden oluyor, kısaçası göz zevkimi bozuyor.
konuyu aritmetik olarak da getiren olursa sevinirim.
9 çıtalı balın toplam hacmi, 10 çıtalı balın aynı boşluktaki toplam hacminden nasıl büyük oluyor?
Hüseyin bey merhaba
Herhalde bir yanlış anlama söz konusu.
10 çerçevelik balın toplam hacmi 9 çerçevedeki balın toplam hacmine eşit.
10 çerçeve balın kilosu 9 çerçeve balın kilosuna eşit
Ballığa 10 çerçeve yerine 9 çerçeve eşit aralıklarla konduğunda petek gözlerinin derinliği fazla oluyor ve derin gözlere ana yumurta atamıyor. Böylelikle az çerçeve ile bal depolaması daha fazla, yavru çıkarılmadığı için daha temiz görünümlü petekler ve ana izgarasınada gerek olmama gibi avantajları var
Matematiksel olarak anlamak zor.
Aslına bakarsanız mantık olarak arılara daha az petek ördürmeye, buna ayıracakları zamanı ve enerjiyi bala ayırmaları temeline dayanıyor uygulama anlatılanlardan anladığım kadarıyla.
Ancak 10 çerçevede kısa petek gözleri örerken, 9 çerçevede de derin petek gözleri örüyor arı aslında…
Ama arıcılıkta 2+2=4 olmadığını kabul ettiğimize göre, hocaların tecrübelerine dayalı olarak, daha yararlı bir durum vardır diye kabul edip uygulamaya geçilebilir.
Bunu herkez bir adet katlı kovanında deneyebilir,avantajını dezavantajını uygulamalı olarak görmek eniyisi,ben bir kovanımda deneme amaçlı yaptım bakalım sonuç ne olacak.
Bal her ne şekilde süzülürse süzülsün bıçakla fazlalık traşlanacağından süzülen petekler kuluçkalıktada kullanılabilir…
Hatta normal uygulamada yeterince kabartılmayan kısımların sırrı tarakla almak gerekiyor ama bu uygulamada petekler normalden fazla kabartıldığından bıçakla çerçevenin tamamı traşlandığından tarak kullanmayada gerek kalmıyor
Arı bal zamanı bala gider.
Eğer kovanda petek örme yeteneğinde olan arılar varsa (12-18 günlükler) bu arılar zaten bala çalışmazlar. 21 gün kovan içinde yapılacak işleri yaparlar.
Kovan içinde bulunan arılar: petek gözleri temizliği, arı sütü üretimi, petek örme gibi görevlerde bulunurlar. Bu arılar tarlacı arı olmaları için 21 gün doldurmaları gerekir.
21 günlükten büyük arılar dışarıdan nektar ve polen getirirler.
Tarlacı olmuş arılar arı sütü üretmezler, petekte örmezler.
Buradan çıkan sonuç şudur; bal zamanı da petek ördürebilir. Arılar bala çalışsın petek örmekle uğraşmasın düşüncesi bence yanlıştır.
Arılar bal zamanı polene çalışmasın, nektar getirsin yaklaşımı doğrudur.