Niğde İli Bor ilçesinde yaklaşık 13.5 dönümlük bahçemde arıcılık işine kalkıştım. Bir arkadaşımla birlikte yapacağız. Halk Eğitimin açtığı kursta tecrübeli bir veteriner hocamızdan ders aldım. Görevim gereği sabit yapacağım. Bahçemde yeni diktiğim 100 kadar meyve ağacı, çevremde yonca, mısır gibi ürünler eken çiftçiler var. Yaklaşık 1.5 km uzakta çok büyük bir elma bahçesi var.
Şimdilik 9 adet kovan aldım. 15 Nisan gibi teslim alacağım. Tercihim Anadolu arısından yana oldu. Bahçemin rakımı 1094 metre. Temel malzemelerin büyük kısmını temin ettim.
Acemi olduğum için burada çok amatörce sorularım olacak. Sizlerden destek bekliyorum.
2- Kovanların ara mesafesi için herkes farklı yorumlar okudum. Aralarındaki boşluk kaç cm olmalı?
3- 2 briket(20+20cm) üstüste koyarak üzerine 5x10 tahtaları uzatarak kovanlarımı dizsem uygun olur mu?
4- Yaklaşık 400-500 metre mesafede bahçe sulama suyu devamlı akıyor. Temizliği konusunda çok emin değilim. Ayrıca suluk yapmam daha mı iyi olur?
5- İlk defa arılık kuran ve bu işe ilk defa başlayan birine neler tavsiye edersiniz?
1- Arılığın rüzgar alan yönünü kapatman veya rüzgarı engelleyecek barikat kurman yeterlidir.
2- Kovan araları rahat çalışabileceğin kadar olması yeterlidir.
3- Yerden rutubet almayacak kadar yükseltmen yeterlidir.
4- Arılığın yakınına gölge bir yere temiz su koyman daha uygun olur.
Arı bakımı takvime bağlı bir iştir. Yapılması gerekenleri günü gününe yaptığın zaman arı gelişimi ve düzeni yolunda gider. Bu gün işim var haftaya yaparım dediğinde geç kalmış olabilirsin.
Allah kolaylık versin.
Murat ustam hoş bulduk. İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Elimde güvenilir olduğunu düşündüğüm 10 adet kabartılmış petek de var. 9 kovanım için bu petekleri nasıl kullanmam uygun olur?
Mayıs ayında koloni durumuna göre sizin anlattığınız “kör bölme” usulüne göre 4-5 kovanı bölerek mevcut sayıyı arttırmak istiyorum. Böldüğüm kovanlarda kullanmam daha mı iyi olur?
Arıcılık yapmaya başlayınca kendine göre ihtiyaçlar önüne daha güzel çıkar. Bizler şunu al bunu al dersek yanlış olur. Biz çok zaman eldiven kullanmayız sen kullanırsın. Biz yeni ana üretirken bazı malzemeler alır kullanırız sen üretmesin bunlar senin ihtiyacın değildir. Almana gerek olmaz. İse başlayınca ihtiyaçların daha iyi ortaya çıkar.
Aramıza hoşgeldin abi.
Burada en güzel ve en pratik bilgileri öğreneceğinden emin olabilirsin.
Bende memurum ama ham petek takmak için vaktim çok.
Evde çerçeveleri deler bir akşam takar geçersin.
Vaktin olmaması için en az 50-100 kovan arın olması lazım.
Konuyu bilmediğim için biraz çekiniyorum açıkçası. Bu forumdan çok güzel bilgiler öğreniyorum.
Arılar haricinde meyve ve sebze uğraşlarım da var. Onlar çok vaktimi alıyor.