Bedri Kılıç Arılığı

Meslekler temel işlemler vardır: önce basit olan çerçeveye petek takmayı öğrensin, daha gelişmişi olan plastik petek ve çerçeve işine girer herhalde.

Kabartılmış petek satılıyor. Ancak hastalık riski olduğunu söyleyenler var. Bu sebepten tedirgin oldum. Güvenilir bulabilirsem almak istiyorum.

Kabartılmış petek satın alıp arılara vermek teknik arıcılığın konusu değildir…

Kabartılmış petek satın alıp kovana koymak her türlü kötülüklere davetiyedir.

Bekir bende memurum .

Benim hem Eriklide bahçem var hem Burgaz da.

Ve bir de arılar ile uğraşıyorum.

Petek takmayı boş ver.

Ballık ruset ve çerçeveleri kendim yapıyorum.

Arıcılık bir aşktır memur da olsanız boş zaman bulmaya çalışırsınız.

Bir çok kişi gibi o devirleri bende geçirdim.

Petek takmak o kadar sorun değildir evde akşam otururken 40 - 50 petek takabilirsiniz.

İşleri gözde büyütmeyiniz.

Çerçeve tellemek petekten daçok zaman alıyor

Arılığımı yapma başladım. Öncelik üstün kapanması mı olmalı yoksa yan ve arka tarafların mı?

Öncelik hakim ruzgarlardan korumak olmalı.

15 Nisan gibi kovanlarıma kavuşacağım. 7-8 Çıtalı olacaklar. Kafamda olan bazı düşünceler var sizce mahsurları var mıdır? Şunu yapma hatalı işlem olur dediğiniz var mıdır?

• Kovanlarım 10 çıtalı hale gelinceye kadar 1/1 besleme yapmayı düşünüyorum.
  • En iyi gelişen kovanlardan 4 tanesi bölerek(kör bölme veya benzeri) toplam 13 kovana ulaşmayı hedefliyorum.
  • 10 çıtalı hale gelen kovanlarıma kat atarak bal akımına güçlü girmeyi hedefliyorum.
  • Böldüğüm arılara beslemeye devam ederek mümkün olduğunca güçlü hale getirmek istiyorum. Ancak bunlardan bal alma gibi bir hedefim yok.
  • Bahçemin 1 dönüme yakın kısmına faselya tohumu attım. Elimde kalan tohumlarıda peyder pey atarak toplamda 4 dönüm civarı faselyaya kavuşmayı istiyorum.
  • Tarlamın geri kalan kısmına(4-5 dönüm civarı) 5kg kadar kara buğday tohumu serperek arılarıma faydalı bir iş yapmak istiyorum.

Görüşlerinizi bekliyorum.

Gayet güzel hedefler, bir sıkıntı gözükmüyor…
Bölme işlemini hazır ana ile mi yapacaksınız yoksa kendilerine mi yaptıracaksınız ?
eğer hazır ana ile yaparsanız ve mevsim de güzel geçer ise ağustos eylül gibi böldüklerinizden de bir miktar bal alabilirsiniz.
bölmeleri yaparken kovan güçlerini düşürmeden yapmanızı tavsiye ederim.
eğer arılarınız iyi gelişirse sezon sonu hazır ana ile diğer kovanlarınızı da bölebilir istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz.

başarılar dilerim…

• Maliyet açısından kendisine yaptırmayı düşünüyordum. Ancak melezleme durumu endişeye düşürdü.
  • Eğer gerçek Anadolu bulabilirsem hazır ana alabilirim.
  • Kovan güçlerini düşürmekten kastınız nedir? Bu konuda hangi hususa dikkat etmeliyim?

Siz Kaç kovan ile başlayarak 13 kovan hedefinize ulaşmaya çalışacaksınız ? ona göre bişeyler yazalım

9 Kovan ile başladım. Bir kısmını bal almak, bir kısmını ise mevcudumu arttırmak için kullanmak istiyorum.

benim tavsiyem şimdi hiç bölme yapmayın, hasat sonrası hazır ana ara ile 9 konavı 18 güçlü kovan olarak kışa sokabilirsiniz.
illa bölücem diyorsanız sadece bir kovanı 2.katı doldurduktan sonra ki buda yaklaşık mayıs ortasına dekgelir
ozaman 3 er çerçeve şeklinde 6 ya bölebilirsiniz diğerleri de bala gider.

başka bir yöntem de şu olabilir kovan güçlerini bozmadan dediğim konu, güçlü giden kovanlardan 2. katlar dolmaya başlayınca devşirme usulu çerçeveler alarak istediğiniz sayıda bölme yapabilirsiniz ,

yöntem ve yapılacak eylem o kadar çok ki

9 Kovanı 18 kovana çıkardığımız zaman kendi analarını üretirler mi? Yoksa hazır ana almamız daha mı iyi olur?
İlk dediğiniz yöntem çok daha mantıklı geliyor.

bu yöntem Hazır ana ile olmalı

Hocam ben geçen yıl 4 kovanla başladım. Bunlardan 2 tanesi tam dolu 10 ar çerçeve olunca Mayıs ortalarına doğru 2 şer çerçeve olarak böldüm. Aldığım hazır anaları verdim. Mevsim çok kötü gitmesine rağmen sonbaharda hepsi iyi bir kovan oldu ve bahara kayıpsız çıktılar. Şimdi 10 boş kovan daha aldım. Ana arı siparişlerini verdim. İnşallah Mayıs başında her kovandan 2 şer çerçeve vererek yeni kovanları analandiracagim. Güçlü kovanlardan yeni bölmelere takviye yapıp hepsini bal akımına yetiştirmeyi hedefliyorum.

Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

9 Kovan Anadolu arısı yanına 1-2 adet kafkas kovanı alsam sıkıntı yaşar mıyım? Sırf Anadolu ile çalışmak istiyordum. Ancak yakın bir arkadaşta kafkas var deneme olarak onu da koymak mantıklı mı?

Benim Belfast ve Kafkas yanyana. Hatta birkaç da karniyol denemek istiyorum. Irk çok önemli değil diye biliyorum, ama denemekten de zarar gelmez.

Mi A2 Lite cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bahçemde yaklaşık 1 dönüm alana arı otu atmıştım. 10 gün kadar oldu henüz çimlenme yok. Acaba normal midir?