Değerli arkadaşlar dün gece Ankara'dan arıcı bir arkadaşım aradı. Arılığına arıların saldırmasında dolayı
giremediğini, çok sıkıntılı olduğunu söyledi. Neden olabilecek şeyleri sordum hiç birinin olmadığı söyledi. Özetle
arıları Ankara’ya giderken Çamlıdere yaylasında, hava genelde kapalı, nektar akışı çok iyi imiş, bilinen herhangi bir
olumsuz durum yokmuş, arılara rahatsızlık verecek sebep yokmuş. Anlattıklarına göre arılığına yanaşmaya fırsat
vermiyormuş arılar. Bu durumu izah edecek bir fikri yahut tecrübesi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Arkadaşım dört gözle cevap bekliyor. Kolay gelsin…
esem48
Haziran 16, 2011, 6:56öö
2
kendisi arılıkta yokken olan olumsuz hareketler olabilir .İnşaat makinalarının veya araçların yaptığı sesler,otlayan keçi sürüleri veya arıcılığa merak salmış bazı kisilerin kovan kapağını açmaları belki de
yayala dediğine göre inşaat makinalarını yok sayabiliriz
Arılığı evinin yakınındaymış. Onun için her an kontrol şansları varmış. Bahsettiğiniz şeyleri tek tek sordum
böyle bir durumun olmdığını ısrarla söyledi. Bir sebep var ama ne? Teşekkür ederim.
MeErCi
Haziran 16, 2011, 7:16öö
4
Pazartesi günü izinliydik. İlk kez açık bir havada yavru uçuşu görecektik. Arılığa gittik erkenden.
Hava güzeldi. 2 gün yağmurdan sonra ilk kez açmıştı.
Öğlen vakti yavru uçuşu başladı. Hiç bu kadar büyük uçuş görmemiştik. Her yer arıydı.
Arılığın yanına yaklaşmadan 15-20 m uzaktan izliyorduk ki arı saldırmaya başladı.
Hava durumu onlarında canını sıkıyor olabilir mi? 2 yağmur bir güneş?
OGUZ50
Haziran 16, 2011, 5:13ös
5
hava şartlarının olumsuz olması yeterli bal akımının gelmemesi arının disarı cıkamaması stres yapmış olabilir
egehan
Haziran 16, 2011, 5:50ös
6
Bugünlerde arı ne yapacağını şaşırdı…
Yusuf abi de bugün telefonda diyor, Almanya gibi olduk, yağış ortalamaları alt üst diye…
Diyorsunuz ki nektar akışının olması, polenin gelmesi pekte önemli değil! Önemli olan havaların uygun
olmaması. Arının hırçınlığı bu sebeptendir! Olabilir. Yani arkadaşım hala arıların saldırmasından muzdarip. Neyse
sebebini bulur inşallah. Gerçi sebebini bulsa da yediği iğneler yanına kâr kalacak!
egehan
Haziran 17, 2011, 6:01öö
8
Bizim arılıkta da 1 haftadır istikrarsız havalardan etkilendiklerini düşündüğümüz bir hırçınlık var.
Dün tam sakinleştiler, patır patır çuvalların üstüne dökülüyorlarken, yine bir gümbürtü ve yine peşimizde dolaşan tacizciler…
Mesele tarafımca anlaşılmıştır. Tek suçlu hava!
H.DINER
Haziran 17, 2011, 6:06öö
10
Hava şartları bu şekilde giderse tekrar oğul eğilimi görülebilirmi?
Peki olumsuz hava şartlarından dolayı arı oğul düzenine geçermi? Başım da bu şekil de adlandırmaya
çalıştığım, lakin tam olarak emin değilim. Arılar sıkışık değil yerleri masait, fakat düzen oğul düzeni. Anlam
veremedim.
egehan
Haziran 17, 2011, 6:17öö
12
Özellikle yağışın artması ile doğanın polen canlılığını devam ettireceği hesabını biz yapabiliyoruz değil mi?
Arılar bizden çok daha iyi yapabiliyorlar…
O halde, hem uçuş azlığı sebebiyle bal stoku istenen düzeye ulaşamıyor hatta gelen bal tam teşvik miktarına uygun…
Üstelik polenlenme de sürüyor…
Uçuş azlığı sebebiyle tarlacı kaybı da az.
Eeeee…
Haydi biz bölünelim bari, böyle mevsimi bir daha nerede bulacağız. derler mi / diyorlar…
20 arı hazırlamıştım bala…
2 tane de yedek…
Sıkıntısız gidiyorlardı…
Dün yedeklerden birini devreye soktum ki koloninin biri yumurtlatmış memelere yüzlerce…
Kusura kalmasın, bozkırda devam edecek…
2 koloni kaldı kontrol edilecek, sıkıntılı idi onlarda…
Eğer sıkıntı varsa son yedekte devreye girer…
Tıkır tıkır giderken bu yağmurlar düzeni tekrardan bozdu.
O yüzden mutlaka bala yönlendirdiklerinizi kontrol ediniz.
H.DINER
Haziran 17, 2011, 6:25öö
13
Yani Halil Bey hafta sonu kat indir kaldır yapacağız demekki.
Anladım, şimdi tam olarak adlandırabiliyorum. Teşekkürler sayın Bilen. Kolay gelsin.
MeErCi
Haziran 17, 2011, 7:17öö
15
Yaptığımız kontrollerde bazı kolonilerin meme dikmeye başladığını içine süt doldurduklarını görüyoruz.
Havalar açmazsa yine kontrol etmek gerekecek her koloniyi.
murattt
Haziran 17, 2011, 7:31öö
16
Bende arıcılıkta yeniyim henüz 2 sene oldu ama şunu çok iyi öğrendim hava şartları açlıktan daha önemli sayılır hırçınlık yönünden.Birde dumansız kesinlikle yanaşmıyacaksın bunu öğrendim.
selamlar dün hava kapalıydı arılar cok kızgındı ama kapıdağ yolculuğu var diye baktım hepsinin kuluckalık ballık larına ondört gün oldu iki sefer baktım hic meme yok bundan sonrada olmaz heralde yolculuk ertelendi sabah 6.30 da benim hic görmediğim kadar yağmur yağdı bir bucuk saat sürdü cok yağmur cok
Bahsetmiş olduğum arkadaşın arıların sebepsiz yere saldırgan olmasının nedeni zannımca arı balı yani yeni
başlayan nektar akışını kıskanıyor. Nerden anladım? Cumartesi günü katlı kovanlar da ana gözü kontrolü yapayım
dedim. Arı kapak açtırmıyor. Bir saldırgan, bir saldırgan ellerimden abartmayayım 50 iğne topladım. Bizim buralarda
böğürtlen yeni açtı. Arılar böğürtlenden nektar getiriyor az da olsa, bu senenin en saldırgan günü nektarın az da
olsa başladığı gün oldu. Tahminim arı nektarı kıskanıyor! Benim tesbiti, düşüncem bu yönde.
murat_e
Haziran 20, 2011, 7:20öö
19
Arı nektarı falan kıskanmıyor . Arınızın melezliğiyle alakalı.
Sayın Murat_e arılarım bir gündemi melezleşti? Nasıl bu kanıya vardınız çok merak ediyorum. Bir anlatsanız da
bizde öğrensek bahsettiğiniz alakayı! Bekliyorum açıklamalarınızı. Selamlarımla.