bu sene bir tanıdığımdan aldığım kolonim kapak açtırmıyor desem yeridir. saldırganlıklarının yanı sıra son derece süratli gelişiyor, temel peteği iki gün içerisinde kabartıp tamamen yumurtayı atıyor. ancak yeni vermiş olduğum çerçeveyi kontrol edip ikinci bir çerçeveye bakmaya fırsat kalmadan yoğun bir saldırıya geçiyorlar, bu koloni için önerilerinizi bekliyorum. saygılarımla.
arıyı baskı altında tutun ve arıyı bölerek zayıflatın yanlız ana için günlük yumurtayı o arıdan değil daha sakin , uysal ve güzel bal ve polen yapan arıdan seçin
Benimde hızlı gelişen (bol yavrulu) kolonilerim saldırgandı, nektar akışının artması ile normale döndü. Bazen körüksüz bile açtığım oluyor…
abi benimde bir kovan çok hemde çok saldırgan 10 çerçeve idi anasını 2 çerçeve ile aldım ( boş )başka bir kovana koydum 3 çerçevesini bölüm yaptım 2 çerçevesini zayıf kovana takviye verdim kovanda kalan 3 çerçeve arı hala çok aşırı saldırgan fakat diğerleri sanki uyuyor gibi tıs yok sebebini bir türlü çözemedim arı desen hepsi aynı arı anlamadım gitti
benim kovanımın biride saldırgandı anasının kafasını kopardım sakin kovandan günlük yumurtalı çerçeve verdim
sıradaki operasyon saldırgan kovandan çıkan oğul için
Herkes hırçınlıktan bahsetmiş ama arının ırkından bahseden yok. Arınız halk arasında kılıç arı denen anadolu arısı melezi olabilir. Ben de şans eseri dediğiniz gibi hırçın 2 kovan arıyla çalıştım. Kolonileri bölüp anasını değiştirebilirsiniz.
1 yıl sonra kısa ve öz cevaplar…
Özür dileriz Mustafa bey sık giremiyoruz.
Taner bey Mustafa kim ?
Çok özür dilerim yanlış yazmışım. Kusura bakmayın.
Benimde aynı şekilde hırcın bi kolonim var bu koloniyi 3 defa 5 çıta halide bölmeme rahmen yinede diğer kovanlarımdan daha fazla gelişti yani anası çok iyi yumurta atıyor .Bu arımı ben evimin karşısında oğul olarak buldum bu yüzden ana arının ırkını bilemiyorum ama benim tahminim yığılca ırkı.Seneye inşallah bu ananın yumurtalarından ana arı üretip 2 kovan daha yapmayı planlıyorum.
Geçen yıl kafkas kırması arılarım oldukça sakindi. Kışın sönünce Anadolu ırkı ile çalışmaya başladım ve bu arılar gerçekten çok saldırgan, bence genlerinde var, anayı değiştirmek lazım.
sayın mustafa cubuk,
merhabalar,benimde arılarım çok saldırgandı
kapağı acar acmaz üzerime hücum ediyorlardı
bir gün üst kapağı kapatamadım o derece bir
saldırganlık çalıların içine kaçtım ,hava kararmasına
yakın kapağı kapatabildim,sakin bir ırkın ana arısını
verdim,5 kovan arım vardı 5te bölme yaptım 10 kovan oldular
fakat arılar kendilerini bir türlü toplayamadılar 7 kovanım
zayıf olduğu için eşşek arılarının saldırılarına maruz kaldılar
acemilik te var arılar uzaktaydı sık sık gidip ilgilenemediğimden
söndüler,kaçtılar vs kaldı 3 kovan arım,ekim sonu sağım yaptım yine
yemeklik balımı aldım allah bereket versin nede olsa kendi
ürettiğim bal çok hoşuma gitti ilk defa bal sağımı yaptığım için herhalde,bunları
neden anlatıyorum,senin yerinde olsam o arıların analarını hiç
değiştirmezdim,saldırgan ancak hem kendilerini koruyabiliyorlar,
hemde çok verimliler,bi arkadaşım 5 kovan anadolu ırkı arı verdi (zekat), en
saldırganlarından fırtına gibiler ama analarını değiştirmem asla,
çünki hem yavru,hem bal, her yönden anadolu ırkı diğer ırklara
nazaran daha üstünler, bu olaylar tecrübelerimle sabittir.
yinede sen bilirsin,bende bir tecrübe edeyim dersen.saygılar.
ibrahim abiye katılıyorum bende bu sene bir kovan arıdan kuluckalık hariç 16-17 cerceve bal aldık ful dolu bir sekılde ve aynı zamanda benim buldıgım 2 oğul verdi gidenleri bilmiyoruz tabi ve bu arımızda asırı derecede saldırgan bundan bende biraz yakınıyorum ama verimi mevcudu calısması mükemmel bence.
Bal yapsa soktuğu yerden gül biter.
yeterki bal yapsın diyosun adem abi hee
Ağzına bal çalınca hiçbir şeyin kalmaz
Sakin olsun 10 kilo yerine 5 kilo balı olsun yeter.
doğru diyosun adem abi hasttan sonra saldırganlıkları ne akılda kalmıyo ama numan abinin dediği de doğru heleki benim gibi yeni başlayanlar icin baldan öte insan daha cok bakmak gözlemlemek istiyor tabi saldırgan olunca bunlar mümkün olmuyo malesef.
Bütün arılıklarda vardır bu en saldırgan arıdan bir tane ne kadar verimli olursa olsun, kellesi vurulsun.
Diğer arıları da etkiler arı kontrollerinde.
Saldırgan olmadan da verimli olan arılar var.
Kapak kapattırmayan arı… Adamı sinir eder arıcılıktan soğutur hele yakınlardan insan veya hayvan geçiyorsa onları bile öper… Başınıza iş açar
Eğer kapağı açtığınızda dışarı taşan, siz körük sıktıkça arkasını dönüp direnen, sonrada kapağı kapattırmayan arılarınız varsa arılıkta bir
su dolu sprey kutusu bulundurun çok işinize yarayacaktır.