bir kolonim çok saldırgan

arılığımda 1 kovanım benimde öyle …sıkıntısı var yok değil …
rahat çalışamassın geleni geçeni koşturur …
ben karıştırırken 300 metreden ahhh sesleri duyuyorum …sonra beni buluyorlar alerjin yoksa ilaçtır diyorum insanlara :slight_smile:
neyse ki sorun yok.
ama diyeceğim arılığın koruyucusu belki o arı …neden öyle bir sebebi illaki vardır…muhtemelen iyidir de…niçin arıdan korkarıs?sokar diye değilmi ee o da normal demekki…
her 5 kovan arasında olmalı diye düşünüyorum bu ırkı…

O saldırgan kovanı en baş kısma yerleştirmelisiniz ki gelene hoş geldin desin.
Bakım ve kontrollerde o kovanı sona bırakın.Her işiniz bittikten sonra onunla ilgilenin ve arılıktan arkanıza bakmadan kaçın.Ben öyle yapıyorum.Arabaya kadar eskortluk ediyorlar,bazen bir ikisi araba içinde dahi mücadeleye devam edebiliyor…

demekki aynı cins :slight_smile:
belirtiler aynı…

Bende de hırçın bir kovan vardı, sonra o hırçınlık kayboldu.

bende,de bir kolani var saldırğan ama bal getirisi ve kışlaması süper ve çok çalışkanlar :slight_smile:

Bence hircin diye iyi olan kolonilerinizden vaz gecmeyin,
*mutlaka bilenler ve kullananlar vardir…
bilmeyenler icin yazmak isterim,
Arilar Karanfil yagi kokusundan hoslanmiyor
Söyle islatip hafifce ogusturdugumuz bir mendile veya bez parcasina
bir kac damla karanfil yagi damlatip ogusturuyorsun ,ellerinizi yüzünüze sürebilirsiniz
Mendili bir plastik kutuya yada posete koydugunuzda uzun süre kullanabilirsiniz
Yag “Nelken oel” diye türkiyede bazi marketlerde satiliyor.
Ben Romanyali Aricilikta yapan bir Papaz arkadastan ögrendim. Insallah ise yarar…
denerseniz lütfen paylasin
Slml.

en kısa sürede deneyicem teşekkürler

bence hiç vakit kaybetmeden o kovanın anasını öldürün erkek gözlerinin tümünü ve arsa ana gözlerini de bozarak çerveleri diger kovanlarınıza dağıtın , o koloniye ana bile verseniz kabul etmez verilen anayı öldürüp atarlar , dağıtın gitsin.

Her arılıkta bir kaç tane sert arı olmalı bence.
Sigorta gibi de düşünülebilir, öğretmen gibi de…
Arıya nasıl davranılacağını veya nasıl davranılmayacağını en iyi onlar öğretir, lüzumsuzları arılıktan onlar uzak tutar.

Şöyle okkalı kahve gibi hafif köpürmeli…

Hocam Ana kabul etmez Ari olurmu , Bu ne cins Bir sey böyle.?
Slml.

pozantı da kılıç arısı yüzünden arıcılığı bırakmış kişiler var , bu öyle bir arı karniyole hiç benzemiyor ,muhtemelen sohbetini yaptığımız cinste o , selamlar.

Çetin Bey, sizin arılarınız karniol mu?

En güzeli baharda öldürüp yeni ana vermektir. Bal sağımı esnasında yağmacılığa teşvik olayı olma ihtimali çok yüksek. >:(

hepsi melez , bizde saf arı olmaz anayı her seferinde elle vermedikçe .

2012 doğumlu iki hazır ana arı almıştık(ana arilarin ikisi de boyalı takip imkanı kolay) birinin kovanı zamanla acayip hırçınlasti, diğeri tam ziddi olabildiğince sakin…

2012 gelişme ve bal verimleri hemen hemen aynı oldu.

2013 sakin kovan bal veriminde biraz öne geçti bal hasadindan sonra sert kovanda bariz bir gerileme yaşandı, mevcut neredeyse yarıya indi (not: ogul verme falan olmadı sadece mevcutta gerileme yaşandı).

2014 gelişme bakımından sakin kovan gene önde götürdü bayrağı…
Hırçın aridan gözümüz iyice korktu kontrollerde en sona bırakmaya başladık, bir gün kulağımdan ertesi gün boynumdan sokunca hastaneyi boyadım :slight_smile:

Bir süre hırçın arıyi kontrol etmedik, ilk kontrolde oğula kaçmış olduğunu farkettik
Yaklaşık on çıtalik arı bi kaç çıta kalmıştı
Fazla Çıtalari diğer kovanlara dağıtıp yeni ana arının çıkmasını bekledik.

Yeni ana arı çıktıktan bir zaman sonra kovan sakin bir kovana dönüştü hırçınliktan eser kalmadi.
Diğer sakin kovandaki 2012 doğumlu ana arı 3. kışina girdi bakalım bahar ola Hayrola. …

Tabiiki iki kovana bakarak genelleme yapmak doğru olmayabilir ancak ben genede bir kısım dersler çıkardım kendime…

1 hırçın kovan daima iyi bal yapar fikri benim arılar için geçerli değil.
2 her arilikta bir hırçın kovan olmalıdır fikrini artık benimsemiyorum.
3 eğer ariliginizda arısı çok sert bir kovaniniz varsa, ana arisına güle güle demenin zamanı gelmiştir.

Selamlar saygılar.

Sayın tunca,huylu huyundan vazgeçmez,saldırmaya halleri yoktur

onun için sakin gibi görünüyorlar,baharda yavru zamanı kendilerini bir toparlasınlar

sen ozaman bak bakalım ne kadar sakin olduklarına,300 metreden seni

gördüklerinde taarruz borazanını çalacaklar.

bu cins muğla arısı olabilirmi? Bal akım dönemi yavru çok basıyor.

Önder beyin dediklerine katılıyorum, arı dediğin arı gibi sert, yiğit gibi
mert olmalı, çokta layt arıya bakmayın her gelen kovanın kapağını açmaya
kalkar sonra, her arılıkta bir kaç yiğit bekçi olmalı, arıcı açısından iyidir.

Arı mı köpek mi belli değil. Daha yaklaşırken saldırıyor.Dayim getirdi bir kovan o yüzden bir önlem de alamıyorum.başka kovanlara bakarken saldırıyor öbür arilari da topluyor başımıza.