Bir kolonim söndü, acaba yağmalandığı için mi?

Geçen pazar günü bir kolonimde hiç haraket olmadığını gördüm. Açıp baktığımda tüm arıların ölmüş olduğunu gözlemledim. Ölümler şu şekildeydi;
bazı arılar petek gözlerine girmiş ve orada ölmüşler,
bazı arılar çıtaların üst taraflarında el kadar grup olmuşlar ve oldukları gibi ölmüşler. (salkım şeklinde)
kapalı yavruların üstlerinde hiç arı grupları yoktu.
kovandaki peteklerde hiç bal kalmamıştı.
1 ay öncesinde bu kovanı açtığımda arı mevcudunun çok az olduğunu, 1-2 çerçeveyi ancak doldurduklarını görmüştüm. Ana arısınıda görmüştüm.

Şimdi büyük üstatlardan bu ölümün nedeni yağma mı? yoksa başka bir nedenden mi olduğunu öğrenmek isterim.

İlk etapta açlık gibi görünüyor…Hiç mi besleme yapmadınız? Geçmiş olsun

1 ay önce açtığımda çok fazla miktarda ballı çerçeve vardı. Şöyle düşündüm; ana arının yumurtlayacağı yeri kalmamış diye düşünerek bir adet boş kabartılmış çerçeve de ilave ettim. Çıtaların üzerine sadece polenden yaptığım keki koydum. Ancak şöyle bir şey daha yaptım, evde çıtalardan akan ballar vardı. Bu balları bir kaseye koyup arılıktaki bu kovanın yanına bırakmıştım.

Sait Bey,
Ben bu iletinize bir arıcı olarak yanıt vermem…

Moderatör olduğum için vereceğim yanıtı ise umarım hiçbir alınganlık göstermeden okursunuz:

Forumumuzda ben büyük ustayım diye böbürlenen bir üyemiz var mı?
Bu durumda, her üyemiz bildiklerini paylaşmakta çekimser davranmaz mı?
Bildiklerini paylaşacak olsa bile ‘‘yanlış anlaşılmasın, büyük üstatlardan değilim ama’’ diye söze başlamak gereği duymaz mı?
Sadece belli bir arkadaşımızdan gelecek olan yanıtı merak ediyorsanız, o da doğru değil… Forum, herkesin fikrini içtenlikle söyleyebildiği bir ortam olmalı.

Sait Bey,
Bu iletiyi sizin ‘‘büyük üstatlar’’ nitelemeniz üzerine yazmış olsam da sözüm tüm üyelere… :slight_smile:
Sevgiler, Selamlar…

Son cümlenizden yağma olduğu anlaşılıyor…saygılar

Sait abi öncelikle geçmiş olsun.
Arı zayıf olması ve sizinde yanına bal koyarak zaten bölgede nektar başlamadığı için yağmaya davetiye çıkarmanız ilk akla gelen ölüm sebebi görünüyor.
Fakat daha başka sebeplerde olabilir.
Örneğin varroa, açlık, çeşitli hastalıklar vs.

Geçmiş olsun dileklerini iletenlere veya kalbinden geçirenlere teşekkür ediyorum.

Ben arıcılık işinde daha yeniyim. 1 yıldır bu işi öğrenmeye çalışıyorum. Bana göre forma fikir beyan edenler BÜYÜK ÜSTATLAR’dır. Formu inceledikçe her konuda yeni bilmediğim bir şeyleri öğreniyorum.
Bu duruma benzer ölümler gören arkadaşların fikirleri önemlidir. Ben hata mı yaptım, yada başka bir neden olabilir mi?

Sayın Serhat GÖKMEN
Varoa olacağını sanmıyorum. ABVarC ilacı çıtaların üzerindeydi. Sonbaharda koymuştum. Benim düşüncem, yağmalandığı yönünde. Çünkü 1 ay önce 5-6 çerçevede bal dolu idi. Hiç kalmamış. Verdiğim keki de çok az yemişler. Ölen arılar hücrelere girmişler ve orada kalmışlar.

Yanlış hatırlamıyorsam Halil hoca söylemişti “arılıkta güçsüz koloni barındırmayın” ana sebep budur. Bal çok 1-2 çerçeve arı var bunun onlarca nedeni olabilir tahminim kışa girerken yeterli bakımı yapamamışsınız.

Varroa konusunu dikkatlice tekrar gözden geçirseniz iyi olur.

Kullanacağınız ilaçların hiç birisinin üzerinde sonbaharda koyun gelecek yılda varroaya etki eder diye bi açıklama yok.

Tam aksine varroanın, verdiğiniz etken maddeye karşı savunma mekanizması üretmesi konusunda yardım etmişsiniz ve buda bölgenizdeki diğer arıcıların mücadele başarılarını etkiliyor maalesef. Lütfen biraz dikkat.

Sonbaharda varoa mücadelesini yapmıştım. Hala ilacın bir kısmı tüketilmemişti.
Varoa olduğunu nasıl tesbit edeceğim konusunda yardımcı olabilirmisiniz. Kovandaki tüm çıtaları aldım. Arıların bazıları hala hücreler içinde duruyor. Bazıları petek yüzlerinde duruyor.

Arkadaş kovanın yanına kase ile bal koyarak arıları yağma yapmaya davet etmiş. >:( Kovanda bal çok mevcut az olunca koruma olayını yapamıyan arılar ,kovanda yiyecek kalmayınca açlıktan ölmüşler.
Eğer varroa dan ölselerdi petek gözlerinde ve kümede olmazlardı,kovan alt tablasına düşer ve öyle kalırlardı! ???

Sayın tırpan, ben varroadan öldüler diye birşey demiyorum.

ama hala siz sonbaharda ilaçladım diyosunuz. Ben anlatamadım galiba o ilaç bitince varroalar ölecek diye bişey yok, varroa mücadelesinde, öyle ilacı koy bisene sonra ilaç bitince varroa biter gibi bi yargıya nereden varıyosunuz. Öyle bi ilaç olsaydı keşke koyardık sonbaharda oooh, ne uğraşacağız oksalik asit, formik asit, amitraz, flumetrin, vs etken maddelerle dimi!

Kolay gelsin…

Sayın Yalçın Meriç
Varoadan ölüm olması durumunda tüm arılar kovan tabanına mı düşüp ölürler?

Varroadan koloni ölmez.

Ölüme giden süreci varroa hazırlar.

Filmin başındaki Tecavüzcü Coşkun varroadır.

Sonra çöküş başlar yavaş yavaş.

Ve kovanını bile savunamaz.

Arıcı da kalkıp bu kovanın yakınına ballar koyarsa.

Ölmezse eli öpülür bu koloninin.

sait bey bir ay önce taptığınız kontrolde 1/2 çerçeve arı olduğunu söylüyorsunuz.Aynı zamanda kovanda kaç çerçeve olduğunu yazmamışsınız

1 çerçevede siz ilave ettiniz

Göksel bey
kovanda 1-2 çıtaya arı basıyordu. Kovanda 7 çıta vardı ve ballı idi. Hiç yavru yoktu. Arının yavru yapacak yeri yok diyerek bir çıta (kabartılmış) da ben ilave ettim.
Geçen hafta kovan söndükten sonra çıtaları kontrol ettiğimde 3 çıtada kapalı yavru vardı.

Allahtan kat atmayı düşünmemişsiniz!

Bilmemek ayıp değil.

Sonuçta yağmalayan arılar da yine benim arılarım. (Yağmalanan ballar boşa gitmemiş oldu)

Her işte bir hayır vardır.

Bende bu sonucu tahmin ediyordum, ama tam emin olamamıştım.

Açmış olduğum bu konuya fikir beyan eden herkese teşekkür ederim.

Sait hocam acilen o arıyı sıkıştırın.

iki çerçeve arı varsa, iki çerçeve yumurtalı çıkanlı olanları seçin bol yumurtalı olanlar, kalan az yumurtalı çerçeveyi verin başka bir koloniye arısız, iki duvar arasına alın ortalayın kovanın tam ortasına iki yanada bölme tahtası veya strafor, kovanın girişini daraltın tam çerçevelerin geldiği orta noktada. Dış duvarın içine yine kemerli ballı bir adet kabarmış girin ana yumurtlamaya oradan devam etsin. Kesinlikle üzerinde arı olmayan çerçeveleri bulundurmayın kovanın içerisinde, ballıda olsa alın onları size lazım olacak onlar, bide önerim olacak koloni yönetimi konusu var orada bunların hepsi ayrıntılarıyla anlatılıyor. Kolay gelsin.