Bodur meyve ağaçları hakkında bilinenler

http://f1212.hizliresim.com/14/z/hj2vg.jpg

http://f1212.hizliresim.com/14/z/hj2xz.jpg

Gecen yıl toplama kolaylığı olsun diye boy atmasına izin vermediğim ağaçlarıma örneklerdir.Meyva tutuşları çok iyi olmuştur.

Budama ile bodurlaşma kısmen de olsa sağlanabilir, ama o ağacı meyveye yatırmazsınız.
siz kestikçe o büyümeye çalışır. dal uçları çalılaşır ve tamamı verimsiz dallarla dolu bir ağacınız olur. Bonzailer bodur ağaçlardan yapılmıyor sonuçta, kök ve dal terbiyesi ile yapılıyor.
Bodur meyveyi ve kazancını herkes biliyor. Ama iş ilk yatırım maliyeti ve bakım işçiliğine dayandığı için çiftçiler çok gönüllü değil. TV de bodur ağaçları görüp te “Maşallah” demeyen var mıdır içinizde?

İlave olarak; Arıcılık gibi bağ bahçe işlerini de çok seviyorum. Keşke biraz arazim olsa da elma armut dikip uğraşsam. Bu gün, öğleden sonra arkadaşla köye çıktık. Yaşlı bir armut ağacı ile 8-10 tane çeşitli meyve ağaçlarını budadık. Yaşlı ağacın gençleştirme budaması çok zahmetli oldu. Ama aldığım keyif bir başka. Genç ağaçlar ise hiç budanmamış ve 3-7 yaşlarındalar. mecburen biraz derin budadım. 1-2 sene meyve vermezler. ama bahçe sahibi dünden razı, çünkü budanan ağaçlar eskisine göre çok güzel oldu.

Sevgili Adiyez lütfen fotoğraflamayı unutmayınız,öğrenmek ve görsel örneklere çok ihtiyacım var.

http://imageshack.us/a/img59/9462/img20121006101451.jpg

http://imageshack.us/a/img191/7518/img20120429120519.jpg
http://imageshack.us/a/img132/9058/img20120429120847.jpg

abi cinsi ne bunun 10 gündür bu elmadan tüketiyoruz… sert sulu ve tatlı…

Elmanın cinsi BRAEBURN

Mustafa Bey, ihtiyacınız olan zamanı geçmiş ağaçların budanma resimleri mi?, Eğer öyle ise tek tek hepsini çekerim, ama normal budama için, bizim yaptıklarımız pek uygun değil. Mesajınızı sabah okumuş olsaydım, resimlerini şimdi göndermiş olurdum. Bu gün de başka birisinin bahçesine daldık budama için, yine 3-5 yaşını geçmiş ve ilk kez budanan ağaçlar.

Gençleştirilen armut için arkadaş resimler çekmişti onları alabilirsem bu akşam atarım

Bu konuyu bulduğum iyi oldu. Tamda bu gün bodur ağaç satan firmaları incelemiştim. Sorum şu; saksıda bodur ağaç uzun süre yaşar mı? Öyle meyve alayım falan derdim yok arıların yanında yeşillik olsun diye alacağım.

Büyük saksılarda meyvecilik bile yapılıyor. Uygun olmayan topraklarda, potlar içerisinde yabanmersini (4-4,5 ph ister) çalıları toprağa gömülerek tarımı yapılıyor. toprak sadece tutucu, suyu vs. herşeyi dışardan doğrudan saksının içine,

Büyük saksı ve iyi besleme ile meyve alabilirsin sorun olmaz

Cevabınız için çok teşekkürler, sizce saksıda yetiştirmek için hangi meyvenin fidanını seçmeliyim?

Mümkün olduğu kadar örneklemeler olsa iyi olur.

Bir arkadaşım balkonunda büyük saksılarda yetiştirmeye çalışıyor,ilk yıllar iyiymiş,sonraları çiçek çok ama verim yok olmuş.

Koyun gübresiyle destekledik,hatta hümikde kullandık değişen bir şey olmadı toprak bitmiş mi,bu durumda yapılabilir bir şeyler var mı?

Bazı meyveler dölleyici cins olmadan mevye vermez.

Döleyiçidir herhalde ilk yıllar verdiğine göre.

abi yeri gelmişken sorayım… erik bahçesi içerisinde görmüştüm ağaçlara asılı pet şişelerin içerisine suya batırılmış başka ağaç cinslerine ait dallar vardı. sorduğumda dölleme yapıyor demişlerdi bana mantıksız geldi ama hemen hemen çoğu bahçede görmüştüm.

ne derece doğru…

keza fındık bahçesi içerisine kızıl ağaç dikiminide bu sebeple yaptıklarını duymuştum.

Ahmet bey ilk kez duydum.

Suyun içine konan dallar çiçeklidir heralde?

İlginç bir icat.

Çiçeklenme olmadan dölleme olmaz iki cins de çiçekli olması lazım

adem bey yarın telefon açar detaylı bilgi alırım…

1 ay sonrada fotoğraflama yapıp buradan paylaşabilirim…

adem kardeşim aynı zamanda adaşım, herşeyden önce kolaylıklar diliyorum, söze nasıl başlıyacağımı bilemedim çok meşaketli zor ve iyi kna kabiliyeti gerektiren bir işkolunuz var, nasıl heryede ve herkesin politika va maç konusunda bir çok bilgisi olduğu ve her ortamda tartıştığı gibi, meyvecilikte tıpkı öyledir, herkes ebeden deden görmüştür o yaparken yanında bulunmuş yada onun anlattğını duymuştur, bide savunur bu böyle olmalı diye. günümüz meyveciliği artık çok değişti kısa sürede doğru anaç ve çeşit ile en kaliteli ürünler alınıyor. benim burda naçizane tavsiyem şu olacak adına doğru çeşit fidanı en güvenilir vede sertifikalı satıcılardan faturalı alın, üç beş lira fazla ödersiniz ama istediğiz ağacı almış olursunuz, ve sıkıntılarda hesap sorma hakkınız olur, bir tane dahi olsa aman demeyin sakın.tşkl bol verimli yıllar.

sevgili arkadaşlar burdan bir husus daha sizlerle paylaşmak istiyorum, gözünüz gibi baktığınız ağaçlarınızı kendiniz budamasını ögrenin, eğer yapamıyorsanız lütfen bu işi erbabına yaptırın ilerleyen zamanlarda adem kardeşim burda paylaşır sanırım, her cins ağacın ayrı budama şekli vardır, ama hepsinin ortak tek noktası terbiye sistemi oluşudur. geçen yıl dayımın elma bahçesinde budama yapılırken tesadüfen ordan geçiyordum, 20 yıldır budama yaptığını bu işin piri olduğunu söyleyen amcaya şu sözü söyledim, siz 20 yıldır budaa yaptığınız bahçe sahiplerinin kaliteli ve bol meyva almalarına engel oluyorsunuz lütfen bu işi bırakın dediğimde. adamın bir dövmediği kaldı iki adet ağaç budadım birinde yanlışlarını izah ettim, dedim bu elma ile sizin budadığınız arasındaki farkı gelin yazın görün dedim, yaptığı en büyük yanlış uç almaktı oysa elmada asla uç alınmaz, ya eğilip şekillendirilir, ya meyva gözünden kesilir, yada dipten çıkarılır, bunu kabul ettiremedim. ama başıma iş aldım dayım meyvaları hasat ederken telefon edip, paşam hiç kusura bakma bahara bu elmaları sen buduyorsun mazaret istemem dedi kapadı telefonu, bu arada bir kasa elmayı yollamayı ihmal etmemiş.