4 kovanımda 5 er çıta olmak üzere bölmelerim mevcut ,uygun besleme ve varroa mücadelesiyle bal dönemine kadar kat verebilirmiyim bal dönmine yatişirmi diye şüphem var .şu an arılarımı kekle besliyorum mevcutları çok iyi acaba bu yaz bal alabilirmiyim arıcı üstatlarımıza bir danışıyım dedim.?
Rahatlıkla bal dönemine yetişir,ve bal alabilirsiniz.
Teşekkürler Cavit bey
GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
şimdiden 4-5 çıta ise bal dönemine kadar oğulda alırsın .balda
bence bala odaklanmadan koloniyi en doğru şekilde nasıl geliştirilir adım adım doğruları yap gerisi bir şekilde gelir… o kadar çok değişken var ki. bende acemiyim daha ustalar varken forumda boş konuşmak istemem ama bir kaç yılda en azından bunu öğrenebildim
Bal dönemi ne zaman?
Hangi bal için konuşuyoruz mevsimsel koşullar çok önemli sizde bahar geldimi?
Detaylı yazarsanız net cevaplar alabilirsiniz.
Bal dönemi düzcede haziran ayının başından temmuz ayının sonuna kadar sürüyo diye biliyorum .mayıs ayının 15 ine doğru kestane gülü ( deli balı ) açar .haziran gibide kestane çiçeği.
Mevsim koşulları uygun olur ve Nisan 15 e kadar düzenli besleme yaparsanız etkin varroa mücadelesi ve iyi bir koloni yönetimiyle Haziran başında minumum 30 çerçeveye ulaşabilirsiniz. Koloni mevcutlarınız güzel bal akım dönemi 2 ay boyunca sürebilir ama 2 ay boyunca yoğun miktarda gelmez. 10-15 gün gibi süren yoğun bal akım dönemleri vardır bu dönemleri takip edip sağım yapabilirsiniz. Bu dönemlerde açık yavru mevcudu azalır ve arılar gereğinden fazla sakin olur. Koloniyi açtığınızdada rahatlıkla hissedebilir, görebilirsiniz bal varlığını. Yoğun akım döneminde çerçeveleri sıkışık tutarsanız tam sırlı çerçeveler almanıza kolaylık sağlar
Bu aralar havalar güzel gidiyo pek soguk yok dunde hava güneşli ve bayagi sicakti guzel denilebilecek kadarda polen gelisi vardi .polen gelisinden suphelenerek acaba yumurta atmismidir dedim ve korktugum basima geldi her kovanimda 2 ser çerçeve günlük yumurta mevcuttu .inşallah yavru curugune neden olmaz.
GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Gunluk yumurtayi görünce rulamit va ile mucadelenin ilk adımını attim.
GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bu zamanda yavru olması çok normal. Yavru çürüğünden korkmanıza gerek yok. Arıların sarmadığı fazla çerçeve varsa alıp daraltma yapın.
Mücadele için yumurta görmeyi beklemek doğru değil. En etkili mücadele yavrunun olmadığı dönemde yapılır. Bir de amitraz etken maddeli ilaçlar yerine daha temiz mücadele yöntemleri kullanmaya çalışın.
Anil Bey,Bahettiginiz Kestane gülü ve Kestane cicegi ayni Agactami aciyorlar?
Hocam benim arılığa göz at
Çok rahat yetişir merak etme. Kata gelene kadar düzenli beslemenin faydası olur.
Muzaffer bey kestane çiçeği kestane ağaçına aittir.kestane gülü dedigımiz ,ağu çiçeği orman gülüde derler bizim buralarda.Kestane ağaçlarinin bulunduğu bölgelerde çikan mor çiçekli bir bitkidir.
Abi benim ariları yetiştirmek istediğim kestane balı yani haziran 5 gibi hazır olmasi lazim.
Abi senin arılığı ve diğer arılıklarıda düzenlı olarak takip ediyorum.
Ben geçen kışı 4 koloni ile atlatttım kestaneye sanki 10 koloni götürdüm diye hatırlıyorum
evet evet bende öyle hatırlıyorum, hatta biri illaki ızgarada koy diyordu ;D
Bu senede diyecektir.
Evet abi hatta o tavsiye ile güzel bal almıştırk