Bolu'da arı beslemek

Arkadaşlar, profesyoneler ve amatörler merhaba. Başlığı arıcılık olarak açmaya elim varmadı zira isteğim tam olarak o değil.
Forum moderatörünün değimi ile kolunda serum takılı bir meraklı daha ortalarda geziniyor :slight_smile: Aslen Beden Eğitimi öğretmeni olmakla birlikte, 6 yıldır bilişim formatörlüğü, 4 yıldır da Eskrim Federasyonu Asbaşkanlığı yapmaktayım.

Her şey bal seven çocuklarıma televizyonlarda şehir efsanesi gibi gezen sahte bal uyarılarından uzak orjinal bal yedirme isteğimle başladı. Alayım bir kovan bahçenin kenarında dursun arada bir gider tavuğun altından yumurtayı alır gibi balımı alır yerim diye düşünüyordum, meğer işin aslı öyle değilmiş. Bunu da forumu hazırlayan ve bilgilerini paylaşan üyelerden öğrendim teşekkürler. Yinede başlangıç hedefimden şaşmış değilim. Ziraati seviyorum belki bunda hiç köyde oturamamış olmak büyük etken. Bir arsa aldım içerisine paulownia diktim sakin sakin büyümedeler. Bende sıklıkla gidip sulamaya çalışıyorum. Ama internetde yazdığı gibi devasa bir büyümede yok. Meraklılarına duyurulur.

Gelelim arı besleme işine. Baştada değindiğim üzere kişisel kullanım için bir kovan alıp denemek istedim, arıcılığı vakt-i zamanında yapmış bir dostum bir kovan yada beş kovan hiç farketmez her halükarda ilgilenmen gerekecek gel yapmışken tam yap dedi. Ona göre tam 5-10 kovan. Bende hedeflerime +1 diyerek mart 15 gibi başlamak istiyorum.
Hesabımıza göre iki kovan alıp birisini tüketecek diğerinin hayal banktaki :slight_smile: getirisi ilede masraflar çıkacak. O usta ben çırak yapabileceğimizi düşünüyorum. Forumu günlerdir o kadar çok okuyorum ki arkadaşım pratikte bense teoride uzman oldum diyebilirim :slight_smile:

Henüz işe başlamamışken konu hakkında bilgi belge ;D ve önerisi olan arkadaşlardan bu konu hakkındada bilgi paylaşımını rica ederim.
Selamlar İlhami.

Hayırlı olsun, hoşgeldiniz.
Arı tuşesine de alışırsınız…

arıları satın aldınız mı ? yada anlaştığınız biri var mı ?

çünkü vakti zamanın da arıcılık yapan biri yanınızda olabilir ama açık konuşmak gerekirse özellikle internet sayesinde son zamanlarda teknik arıcılık bilgisi çok yol kat etti

bunun yanında eskilerden doğru olarak bilinen pek çok yanlışın da hayatımızın içinde olduğunu öğrendik. Arkadaşınız elbetteki size çok yardımcı olacaktır ancak ben farklı bakış açılarıda kazanma adına arılarınızı satın aldığınız arıcının yanında kısa bir müddet te olsa onların yanında çırak gibi bir süre takılmanızın da faydalı olacağını düşünüyorum.

İlginiz için teşekkürler. Arı sokmasının fazla olmamak kaydı ile zararı olmadığını, hatta faydalı bile olabileceğini okumuştum alışıcaz artık :slight_smile:

Arıları henüz almadım. Hevesimi anlayıp bana yardımcı olacağını söyleyen meslektaşım arkadaşını aradı. İki kovan ihtiyacı olduğunu söyledi. Tanımadığım satıcı kar kalktığında teslim edilmek üzere iki kovan verebileceğini belirtti. Olay özetle bu şekilde.

daha önce hiç arı tarafından sokulduz mu ? her hangi bir yan etki oldu mu ?

Evet vücudumun farklı kısımlarından daha önce bu acıyı tatmıştım. Şişme haricinde başka bir reaksiyon olmadı.

İlhami Bey hoşgeldiniz. Bende Bolu da yaşıyorum.Gerçi memleketim de burası. Kamuda çalışıyorum. 2009 yılından itibaren arı ile uğraşıyorum. Eee acamiyim. Tanışalım elimizin erdiğince, dilimizin döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım. Ayrıca konu başlığını görünce sevindim. “Bolu da arı beslemek” nette bir hemşerimi yakaladım. :slight_smile:

Forumda bir hemşehrimi görmek beni oldukça sevindirdi. sadece sanalda değil reelde de görüşüp tanışmak dileği ile…

Sayın İlhami kardeşim;
Eskrime nasıl başladıysanız, buda yürür. Hayırlı olsun.

İlhami hocam, hoşgeldiniz.

Seruma dikkat edin öncelikle aman iğnesi çıkmasın…

2 kovan uygun…

3 yıl hep cepten gidecek, serum kaçak yapacak biraz…

3 yıl sonunda serum kaçak yapmayacak ve arılar artık kendi kendini idare edecek.

3 yıl sonunda hayata ve doğaya bakışınız komple değişecek…

Sizin için şu anda kar yağışı ne ifade ediyor bilmiyoruz ama 3 yıl sonra kar yağdığında beyniniz kovanların yavru alanının hemen üzerindeki bal kemerinde olacak.

Biz eskrime başladığımızda ilk bilmemiz gerekenleri sorsak, sizce ne kadar basit olan ve belki de sorulmasından şikayet edeceğiniz sorularınız var bize ve bunu adımız gibi biliyoruz…

Acil öğrenmeniz gereken 3 konu. Sınav yapacağız ona göre…

1. Varroa ve mücadelesi

2. Arı Besleme ve Zamanlamaları

3. Koloni bireyleri ve Yaşam Döngüleri

Sonrası ya Allah zaten…

Unutmadan bizler forumda genelde gerçek isimlerimizi kullanıcı adı olarak kullanırız. :wink:

Sayın hatkobi, sayın BİLEN ilginiz için teşekkürler.

Serde öğretmenlik var sınav sorun değil. :slight_smile:
Farklı forumlarda aynı nicki kullandığım için burada da bununla devam ettim umarım bir mahsuru yoktur.
Kural 1 serum asla çıkmayacak. Zaten süreç içerisinde farklı iş kolları olsa da hiç çıkmadı.

Size göre basitde olsa bir kaç soru.
Anlayamadığım ilk 3 yılın maliyeti. Kovanlara verdiğim parayı saymıyorum. Diğer gözle görünmeyen maliyetler nelerdir?
Her halikarda yıllık bal tüketimine vereceğim para amorti ediliyorsa bence zarar söz konusu değil, zira bir kâr beklentim yok.
Hayatı ve doğayı oldum olası sevmişimdir. Sanırım bu katlanarak devam edecek. Arılar hakkında bilgim olmasa da akvaryum sevgim yadsınamaz büyüklükte ona harcadığım para ve zaman arıların yanında küçük kalır gibime geliyor.

http://i274.photobucket.com/albums/jj272/CaMoUfLaGe1453/akvaryum/PICT0046-1.jpg

Okuyarak ve deneyerek bir çok şeyin üstesinden geleceğimi düşünüyorum. Beni tek endişelendiren kişisel hatalarım nedeni ile canlı kaybı. Bunu akvaryumda ilk başlarda çok yaşadım. Neyse ki internet var olmadan bir çok sıkıntıyı bertaraf edebiliyoruz yanılıyormuyum?

Hocam, foruma girişiniz ve gelişmeniz standartların üzerinde…

Sonuçta iyi olur merak etmeyin…

Masraf konusu ise, akvaryumdan ucuzdur merak etmeyin.

Bizim dikkat çekmek istediğimiz konu şu.

Arıcılığa başlayanlar şöyle hesap yapar…

2 kovan alsam…

Ortalama 25 kg. bal alsam kovanbaşı.

Toplam 50 kg.

Ya benim yıllık tüketimim zaten 10 kg.

Geride kaldı 40 kg. bal…

Yaşasın aileme de hediye edecek bol bol balım olur.

2’nci yıl kovan sayısını 10’a çıkarsam…

250 kg. bal…

Üfff…

Matematik bilimi genelde tutmaz arıcılıkta.

Bu tür konularda ilk başlamak isteyenlere o yüzden 3 yıllık opsiyon öneriyoruz.

Olayı ticari boyuta taşıyanlara da işletme doygunluğu kavramlarından bahsediyoruz.

Siz bulmuşsunuz hastalığınızı, kim tutar sizi…

Ben şimdi gaza geldim olmuşken tam olsun bari 10 yapalım düz hesap olsun ;D

Yok işin şakası bu kararı vermeden önce düşündüm ve okudum. Bir ara Saanen keçisine merak sarmıştım aynı hesap 3 keçi alırım sütü sağar çocuklara içiririm ama onda 3 ile başlamak neredeyse imkansız olay direk ticariye kayıyor. Ayrıca onlarla ilgilenecek kadar vaktim ve yatırıma ayıracak nakitim yok. Nakit olsa bile işletme doygunluğu için geçilmesi gereken süreç oldukça zor göründü. İnşallah her şey beklediğim gibi olur bu işten soğumam, kişisel hevesim için binlerce arıyıda canından etmemiş olurum.

Sıcak karşılama ve ilgi için tekrar teşekkürler.

Siz merak etmeyin, siz sorarsınız, arkadaşlar cevaplar…

Arılar ölür de çoğalır da…

Unutmayın ki arıcılık bütün hobilerin nirvanasıdır.

Çok güzel bir cümle.

“arıcılık bütün hobilerin nirvanasıdır.”

Kaydettim Halil Bey, yeri gelirse çalarım da bu cümleyi…

sayın ilhami bey

sadece size tek bir şey sölüyeceğim doğru adrestesiniz

benim gibi sizde yeni başlıyan birisisiniz burada herşeyi bulabileceğinizden emin olunuz saygılar

“Arıcılık bütün hobilerin nirvanasıdır.”

Gerçekten güzel sözmüş.

Allah yazdırmış, farkında değilim.

hoş gelmişsiniz vede çok güzel karar vermişsiniz. gerçekten en güzel hobidir arıcılık.siz yine ilk verdiğiniz kararda kalınız ve 2 kovanla işe başlayınız. hernekadarda dışarıdan kolay görülsede kolay değildir arı işleri. 1-2 yıl sonra istediğiniz kadar çoğaltırsınız derim.
haydi bakalım hayırlı olsun !!!

İlhami bey.

Hoş geldiniz.Arı sevdanız hayırlı olsun.

Söze pat diye girmek benim haddime düşermi ?

Foruma yeni bir tartışma konusumu açarım bilemiyorum.

Affınıza sığınarak belirtmek istediğim bir husus var.

Mesajlarınızı okuduğumda bir terslik vardı sayın öğretmenim.

İlk önce bulmadım. Türkçeniz akıcı, mesajlarınız yazım kuralları bakımından örnek alınacak derecede güzel.

Ancak kullanıcı adınızı camouflage olarak ne okuyabiliyor, nede telaffuz edebiliyordum.

Öğretmen olduğunuzu yazdığınızda fark ettim. İçerik tam dolu, ama başlık yabancı.

Mesajlarınızı İlhami ÖZDEMİR olarak okuyabilseydik keşke.

Hem hatalı ve yabancı kökenli kelimeler kullanma konusunda rekor kıran bizlere güzelde bir örnek olmuş olurdu.

Sayın ÇALIŞKAN
Takma ad (nick) gizlenmek, saklanmak birazda arazi olmak gibi bir anlamda tam olarak kamuflaj diye okunuyor :slight_smile: Yada başka bir değişle askerde giydiklerimizden ;D
Bu şekil bir isim seçmemin amacı kesinlikle özenti değildir. Gerçek kimliğimi saklamak gayesinde olmadım. Üyesi ve bir dönem yöneticisi olduğum 4x4 araçlar, doğa, akvaryum, zıpkın, fotoğrafçılık ile alakalı y.içi ve y. dışı forumlarda bu isme rastlarsanız o benimdir. Hatta aynı küçük resimi (avatar) kullanırım ki o kimdi tartışmaları olmasın bu sayede ortak forumda olduğumuz çok arkadaşla yollarımız kesişti.

http://www.gezenbilir.com
http://www.zipkinci.com
http://www.akvaryum.com
http://www.suzuki4x4turkiye.com
http://www.fotokritik.com
http://www.agaclar.net
vs. vs.

Forum içerisinde bu şekilde gerçek isimsiz yazışanlara da rastlamıştım. Gerçek ismimi de profilimde yayınlamıştım zaten. Ancak;
Buna rağmen halen ikna edici olamamışsam ve forum kuralı ise kullanıcı adımın İlhami ÖZDEMİR olarak değiştirilmesini rica ederim.
İlginiz ve uyarınız için teşekkürler.