Bombus evi

https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1283.0.html

Yukardaki başlıktaki bilgilerden sonra bu evi (bombus) yapmamak olmazdı. Başlıkta verilen hem bilgiler, hem faydalardan sonra karar verdim bahçeye bu evi yapacam.

Önce, Murat beyin mesajındaki saksıdan eve karar verdim, malzemeleri temine başladım. Sonra ahşap ev daha iyi olur diye düşündüm.

İlk tereddüdüm yağmur ve kar, 2. tereddüdüm daha kalıcı olması, zarar görme ihtimalinin olmaması.

Sevgili Ali bey, kabul ederse bu evi yönlendirmesiyle beraber yapalım :slight_smile:

Bahçe 1240 rakım, karasal iklimde, bahçede bal arılarının olduğu arılıkta var. Bahçeye muhtemelen ilkbaharda akademik çalışma için bir kaç koloni bombusta gelecek, ayrıca doğal ortamda bombuslarda var.

Sn. Kumpınarı,

Ben yazın arılarımı yaylaya götürürüm. Yükseklik: !200 m civarı. Bombus arıları orada yaşamakta ve kışlamakta. Genellikle köstebek deliklerine yuva yapıyorlar. Yuvalarını yaparken taban arazideki deliklere değil de selin basamayacağı yamaç yerlerdeki deliklere yapıyorlar. Teşvik yuvası yapacağınız yeri de sel basıp, üzerinde gölet oluşmaması gerekir. Kar konusunu siz daha iyi bilirsinizdir.

Çevrede toprak bombusu yoğunsa yuva toprak altında ya da toprağı görür vaziyette olmalı.

Ağaç bombusu varsa (arı türleri bölümünde fotoğrafları var.) ağaç gövdesine de konabilir.

Yuvalar bombus kolonisi koyacağınız yerin yakınlarında uygun yerlerde olursa kovanlarınızdan yeni ana arı çıkarsa bu teşvik yuvaları tercih nedeni olabilir. (Bombus ana arıları eski yuvalarının yakınında yuva yapmayı tercih ederler.)

Şimdiden yuvalar yapılıp hazırlanırsa baharda kış uykusundan uyanan genç analar da ziyaret edebilir.

Yuva örnekleri var, ötesi size kalmış.

Beni forumda devamlı kalamıyorum. Köyde de bağ bahçe işleri oluyor. Köye gidince internetle bağlantım kesiliyor. Arada bir kaybolmam gerekiyor. Ama geri gelince bölüme bakarım, haberleşiriz. Kolay gelsin.

Teşekkürler, hafızam yanıltmıyorsa her iki türede (hem ağaç, hem toprak) rastladım. Her ikisi içinde yaparım.

Bahçe çok hafif eğimli, bozkırın ortasında, şiddetli yağmurlarda çevreden ciddi miktarda su bahçeye geliyor. Bahçede çok sayıda bitki olmasına rağmen yüksek hiç ağaç yok.

Ağaç tipi olanlar için yapılacak olan, kamelya, yada 3 metre yüksekliğindeki ahşap direklere monte edebilirim, toprak tipi bomboslar içinde yerden 20 cm. yüksekte yapıp, etrafını toprakla doldurabilirim diye düşündüm.

Bu örnekteki evi toprak tipi bombuslar için yapabilirim diye düşündüm.

Bu örnektekine benzeyenide bahçedeki terbiye direklerine (ağaç türü bombus için) monte ederim diye düşndüm.

www.tierundnatur.de/wildbienen/hus-kast.htm
http://www.tierundnatur.de/wildbienen/hus-kauf.htm

Bombus arılarının uçuş yükseklikleri göz önüne alınırsa ağaç bombusları için teşvik kovanlarını farklı yüksekliklere koymakta fayda olsa gerek. Kovanlar ağaç gövdelerine de asılabilir.

Toprakta duracak evin malzemelerini aldım, Ali beyin mesajından alıntılanan üstteki fotoğraftaki gibi.

Bu linktede yapım anlatılmış; http://happyfarming.com/2009/01/02/how-to-build-a-bumble-bee-nest/

Ebat olarak dış ölçüler yükseklik: 40 cm. en:40 cm.genişlik:80 cm.

İki gözlü olacak. Burda gözler birbirinden farklı, biri küçük biri büyük; http://www.bumblebee.org/nestbox_plans.htm

Gözlerin farkından ziyade, havalandırma ve giriş, çikış delikleri farklı.

Yapılacak evde üst kapak harıç tamamı sabit olacak, delik çapı 2 cm, düşündüm.

Ahşap kalınlıgı 2,5 - 3 cm.

Evin boyutu, deliklerin sayısı, yeri, çapı ve aklıma gelmeyen diger hususlarda bilgi ve uyarılar işimi daha kolaylaştıracak :slight_smile:

Ağaça yükseğe monte edilecek olan ile ilgili net karara vardıgımda, uygulamadan önce bilgileri paylaşırım.

Bu konuda amatör bilgi birikiminin oluşmasına ve uygulayıcı arkadaşların çoğalmasına şahsen çok seviniyorum.

Ortamını bulur bulmaz muhakkak ben de açtığınız yoldan gelip bu uygulamaları yapacağım. :slight_smile:

Murat bey, her şeyden önce bu forum için, açık bilgi ve alaka kıtlıgı olan ülkemizde arkadaşlarınızla bize sunulan imkan için teşekkür ederim, sanırım tüm üyeler bu dilegime katılacaktır.

Hobicilik gelişmiş toplumlarda hep önde olmuş, zamanında Osmanlı’dada. Hobide eder, zaman, ilgide aramamak lazım diye düşünüyorum.

Çok kiymetli bilgiler var formda, hobici içinde, profesyoneller içinde. Sizinde bu evden yapmayı düşünmeniz çok keyf verici, kendi adımada hatasız bir ev yapacagımın güvencesi.

Bir bombus evide benden

bahçemde bol miktarda bombus görünce bu işe bende el atmayta karar verdim

Yer tipi evin yapımı bitti, hafta sonu bahçeye götürecem.


http://img861.imageshack.us/img861/2747/img6328.jpg


http://img851.imageshack.us/img851/6725/img6344.jpg


http://img543.imageshack.us/img543/7794/img6347a.jpg

Sn Kumpınarı, bombus evi resimlerinin yeni farkına vardım, kusura bakmayın. Bu kovanı gören bal arıları kesin kıskanır. Belki de bombus arılarından önce davranıp bir oğul çıkararak kovana girerler. Şaka bir yana kovan çok güzel; ellerinize sağlık.

Bizim buralarda bazı uyanık arıcılar eski kovanların içine bal bulaşığı ya da petek olan çıtalar koyarak bazı uygun yerlere koyarlar ve kaçan oğul arıları gelip o kovanlara girer. Yani mum kokusu oğulu oraya çekmek için bir teşvik nedenidir.

Bombus teşvik yuvalarına (yeni bombus evlerine) da yuva malzemesi yanında eski veya yeni bombus kolonilerinden (yeni koloni aldıysanız) koku verecek mum parçaları ve işi bitmiş kozalar konsa bombusların tercih şansını artırabilir diye düşünüyorum.

Bu yeni kovandan başka, varsa, eski ruşet kovanların içine de yuva malzemeleri konarak çevredeki korunaklı yerlere konabilir. Teşvik yuvası ne kadar çok olursa şansımız o kadar artar.

Ben vatandaşlardan, “Çiftlik evimdeki heybeye yuva yapmış”, “Yayla evimdeki yorganı kıymış, içine yuva yapmış.” gibi söylentiler duymuştum.


http://img215.imageshack.us/img215/1131/p7013341.jpg

Bir komşumuzun bahçesinde taş altındaki yuvasına giren bombus arısı


http://img850.imageshack.us/img850/7330/pb133357.jpg

Bahçe duvarı yapılırken toprağa değen yere, öbür ucu tpprağa açık vaziyette kalın plastik veya beton su borularından birkaç tane koydum.


http://img861.imageshack.us/img861/6339/pb133367.jpg

Bu boruların içine kıl, yün, pamuk, yosun gibi yuva malzemeleri koyarak ağzını parmak kalınlığında delik bırakarak strafor ile kapattım. Sizin bombus evleri çok güzel ama bunlar da bence bir çeşit teşvik yuvası oldu.

Kullanmadığım bal arısı ruşet kovanlarının içine de yuva malzemeleri koyarak bahçenin korunaklı değişik yerlerine koydum. Bakalım bekleyip göreceğiz.

Bizim köy deniz saviyesinden 750 m. yüksekte, bombus anaları hala görünürlerde yok. Eskiden pembe renkli badem çiçeklerine çok konardı. Bu yıl badem çiçekleri geçiyor, onlardan ses seda yok. Hayırlısı.

Teşekkür ederim, evin işçiliği güzel olabilir, ancak sizin duvar içindeki müstakbel eviniz, çok pratik ve zekice, köyde bunuda deneyecem.

Bombus evinin yerleşeceği bahçeye haftaya gidecem, evide götürecem, önerilerinizi ve yazılarınızı tekrar okudum notlar aldım.

Bahçeye Hacettepe üniversitesinden konuklar bekliyoruz, ilgili enstitünün akademik çalışmasının bir parçası olacak projede bahçemize bombuslar gelecek. Onlarla önümüzdeki hafta bahçeye bir gezi düzenleyeceğiz, bahçe ve imkanlarımız beklentilrini karşılarsa, bobuslar ve peryodik kontrol için ilgililer yaz boyu gelecekler.

Ayrıca kendi yerli doğal yaşantılarını bahçemiz ve çevresinde geçiren bombusların bizim yuvanın konukçusu olmaları için uğraş vereceğiz.

Ağaç tipi evlerde yapacagız.

Kıymetli bilgiler için, foruma ve size tekrar teşekkür ederim.

Sn. Kumpınarı, bahçelere bombus arısı konması konusunda benim gözlem ve deneyimim yok. Bahçenize bombus kolonileri koyunca uygulamalarda nelere dikkat edilecek, gözlem yapıp not ederseniz bu konudaki bilgi birikimimize katkıda bulunmuş olursunuz. Forumda veya kendi sitenizde yazarsanız paylaşmış oluruz.

Ben blogstemde birkaç madde ile sözetmişim ama yeterli değil; zamanla daha eklemeler yaparsak uygun olur.

http://bombusarilari1.blogspot.com/p/ortualtnda-ve-bahcelerde-ckabilecek.html

36- Meyve bahçelerine neden bombus arısı koymaya ihtiyaç duyulmaktadır?

37-Bombus arıları daha çok hangi meyve ağaçlarında kullanılır?

38- Bir meyve bahçesindeki bombus arısı kovanı başka bir meyve bahçesine konabilir mi? Bombus arıları kaç km. lik bir alanda uçarlar?

39- Bombus arılarını daha çok hangi iklimlerde meyve bahçelerine koymaya ihtiyaç vardır?

40-Bahçede meyve ağaçlarına ilaç atılacağı zaman ne gibi tedbirler alınabilir?

Ali bey, teşekkürler, biraz geciktim, bazı hususların açıklığa kavuşmasını bekledim.

Bombus arılarının bahçeye yerleştirilmesi, gözlemi, detaylarını tam bilmediğimiz, bombuslar ve bölgenin yabani arıları ile ilgili akademik çalışma diye anladığım, yazabileceğim; Hacettepe Üniversitesi, biyoloji bölümünün projesi ve bizim amatörce kendi bombus arımızın olması için yaptığımız ev olarak görülecek birbiriyle alakalı olsada ayrı 2 gündemimiz var.

Daha iyi anlaşılabilmesi, yorumlanabilmesi için bahçemiz hakkında kısa bir bilgi; Ankara şehir merkezine 50 km. kadar uzaktaki bahçeyi telle çevirdikten sonra 6 ya böldük. Altı tam ve yarı emekli hobi amaçlı bitki yetiştiriyoruz. Bahçe rakımı 1140 metre. Kimyasal gübreler dahil, tarım ilaçları kesinlikle kullanmıyoruz. Bahçede hemen her tür (karasal iklimde yetişen) bitkiden var, çok yoğun dikim yapılmış durumda.

Parsel komşumuzdan biri, akademik çalışmanın bizim bahçemizdeki kısmıyla ilgili.

Bu proje bizim için çok faydalı olacağından tüm ortaklar ilgi ve heyacan duyuyoruz, ilk çalışma geçen hafta aynı zamanda Harüm’unda md. yardımcısı olan biyoloji bölümünden sn. M. Aytekin’le ekibi bahçemizin fiziki durum tesbiti, bitki tür ve çeşitliliği ile çevrenin biyolojik gözlemlerini yaptılar.

Projeye dahil olduğumuzu öğrendik. Bahçedeki bitkilerin çiçeklenme oranlarının %10 olduğu anda kendilerine haber vereceğiz. Şu anda bahçede çiçeklenme henüz yok.

Bizim bu çalışmaya katkımız, kovan altlıkları, vd. bazı ihtiyaçların karşılanması.

Diğer konu, bombus evinin yerleştirilip, arılandırılması hususunda da gelenlerden bilgi ve yardım rica ettik. İlgi gören bu durum için arazının (bahçenin küçük bir kısmı) çukur bölgesini tavsiye ettiler. Bu kısım aynı zamanda kullanılmayan bir alanın komşusu, üzerince bolca geven, yabani (yerli) ot olan, bahçeninde en sakin alanı. Aynı zaman da bahçenin giriş sağ köşesindeki arılığımızın tam karşı köşesi.

Bir sonraki etab için henüz kesinleşen bir tarih, çalışma yok, çiçeklenmeyi bekliyoruz.

Sorularımıza alacağımız cevaplar, uyğulamalar ve gözlemlerimizi paylaşırım.

Yaptığımız sohbette edindiğim bilgilerle, bal arılarıyla bombuslar aynı bahçede olabiliyor, başka bahçelerde de yapılan çalışmalardan bahsedi, bu durumda karasal iklimde de kullanılabiliyor diyebiliriz.

Sizin sorularınız başta olmak üzere, ilgililere, ortam uyğun oldukça tümü soruları sorup, notlar alır, paylaşırım.

Sn. Kumpınarı, çalışmalarınızda koaylıklar diliyorum. Gelişmeleri merakla bekliyorum. Haberleşiriz. Selamlar.

Kardeşim Kumpınarı, kolay gelsin. Bahçe Ankaranın neresinde? Gençliğimin bir bölümü başkentte geçti.

Sayın Varol hocam saygılar. O parmağınızdaki arının aynısını ilk defa bahçemde bugün gördüm.

Sayın Hatkobi, bu sevimli, güzel ve faydalı hayvan yurdumuzun her yerinde bulunmaktadır. Onu tanıdıkça sevenleri ve ilgilenenleri de çoğalmaktadır. Forumun bu konuya büyük katkısı oldu.

Bahçenizde gördüğünüz o arı büyük olasılıkla yuva arayışındadır. İlk görülenler genellikle ana arılardır ve yuva yapmak için bir yeraltı boşluğu aramaktadır.

Burada deniz seviyesinden 700 m. yükseklikteki bizim köye geçen gün gittiğimde ben de bu yıl ilk gördüm. Pembe renkli bir şeftali çiçeğine kondu. Fazla durmadı, aşağı indi, taşların çalıların arasında dolaşmaya başladı. Böyle aşağılarda dolaşıyorsa kesin yuva yeri arıyor demektir. İçi yalıtım malzemeli toprak seviyesinde hazırladığımız bir bombus evine girme olasılığı vardır.

Bu güzel görünüşlü ve faydalı hayvanı tanıdıkça sevip ilgilenmemek elde değil. Saygılr, selamlar.

Vadide bizim şerbet bidonlarını yalamaktan başka işleri yok…

Vadide seracılık mevcut. Değerlendiriyorlarmıki. Bilmiyor olabilirler. Oda ithal malı oldu galiba.

Vadide marul vb. salatalık malzemeler sera altı üreticiliği yapılıyor.

Dolayısı ile bombusa gerek yok.

Ali abi benim dikkatimi çeken bu profilinizdeki arı,yem rasyonu mikserinin önünde 10 larca ölüsünü görmüştüm.sonbaharda.soya,ayçiçek küspesi,arpa ezmesi,mısır,bakladan oluşan başlıca yem çeşitlerinden birine geliyolardı ama hangisi bilemem.birde bitanesinin üzerinde tavuk biti gibi bitlerden 8,10 adet vardı,taşıma yaparlarmı böyle haşerelleri?