Ali bey, teşekkürler, biraz geciktim, bazı hususların açıklığa kavuşmasını bekledim.
Bombus arılarının bahçeye yerleştirilmesi, gözlemi, detaylarını tam bilmediğimiz, bombuslar ve bölgenin yabani arıları ile ilgili akademik çalışma diye anladığım, yazabileceğim; Hacettepe Üniversitesi, biyoloji bölümünün projesi ve bizim amatörce kendi bombus arımızın olması için yaptığımız ev olarak görülecek birbiriyle alakalı olsada ayrı 2 gündemimiz var.
Daha iyi anlaşılabilmesi, yorumlanabilmesi için bahçemiz hakkında kısa bir bilgi; Ankara şehir merkezine 50 km. kadar uzaktaki bahçeyi telle çevirdikten sonra 6 ya böldük. Altı tam ve yarı emekli hobi amaçlı bitki yetiştiriyoruz. Bahçe rakımı 1140 metre. Kimyasal gübreler dahil, tarım ilaçları kesinlikle kullanmıyoruz. Bahçede hemen her tür (karasal iklimde yetişen) bitkiden var, çok yoğun dikim yapılmış durumda.
Parsel komşumuzdan biri, akademik çalışmanın bizim bahçemizdeki kısmıyla ilgili.
Bu proje bizim için çok faydalı olacağından tüm ortaklar ilgi ve heyacan duyuyoruz, ilk çalışma geçen hafta aynı zamanda Harüm’unda md. yardımcısı olan biyoloji bölümünden sn. M. Aytekin’le ekibi bahçemizin fiziki durum tesbiti, bitki tür ve çeşitliliği ile çevrenin biyolojik gözlemlerini yaptılar.
Projeye dahil olduğumuzu öğrendik. Bahçedeki bitkilerin çiçeklenme oranlarının %10 olduğu anda kendilerine haber vereceğiz. Şu anda bahçede çiçeklenme henüz yok.
Bizim bu çalışmaya katkımız, kovan altlıkları, vd. bazı ihtiyaçların karşılanması.
Diğer konu, bombus evinin yerleştirilip, arılandırılması hususunda da gelenlerden bilgi ve yardım rica ettik. İlgi gören bu durum için arazının (bahçenin küçük bir kısmı) çukur bölgesini tavsiye ettiler. Bu kısım aynı zamanda kullanılmayan bir alanın komşusu, üzerince bolca geven, yabani (yerli) ot olan, bahçeninde en sakin alanı. Aynı zaman da bahçenin giriş sağ köşesindeki arılığımızın tam karşı köşesi.
Bir sonraki etab için henüz kesinleşen bir tarih, çalışma yok, çiçeklenmeyi bekliyoruz.
Sorularımıza alacağımız cevaplar, uyğulamalar ve gözlemlerimizi paylaşırım.
Yaptığımız sohbette edindiğim bilgilerle, bal arılarıyla bombuslar aynı bahçede olabiliyor, başka bahçelerde de yapılan çalışmalardan bahsedi, bu durumda karasal iklimde de kullanılabiliyor diyebiliriz.
Sizin sorularınız başta olmak üzere, ilgililere, ortam uyğun oldukça tümü soruları sorup, notlar alır, paylaşırım.