Değerli arkadaşlar, 2-3 metre boyunda bir beton duvar düşünün bu duvar toprak akmasın diye yapılmış ve betonun içersine kışın yağmur sularının dışarı akması için borular konmuş. 100 lük pilastik borulardan. Boru betonun içine 50 cm kadar gidiyor. Borunun sonunda toprak içersinde üstte doğru bir boşluk var bu boşluğa elle ulaşmak mümkün değil. Betonu delmek mümkün değil üstten kazmak çok zahmetli ancak iş makinasıyla mümkün. Yani sadece tek giriş deliği var ve Bu borunun içersinde arı var tahmin ediyorum 1 -1,5 ay kadar önce benden kaçan bir oğul ben bu arıyı nasıl alabilirim
Düşüncem : Bu borunun önüne kovanı yerleştireceğim. ve borunun içersine gidebildiği yere kadar hortum salacağım. hortumun bir ucunda körük yakıp içine duman vereceğim. bu şekilde dana arıyı dışarı çıkarabilirmiyim. buna benzer tecrübesi olan arkadaşlar varsa düşüncelerini belirtebilirlermi
Eski bir kovanın arkasını açıp oraya iyice yerleştirin kovan içine de petek koyduktan bir kaç gün sonra o dumanlama işlemini yapın.
dumanlama işlemi sepet kovandan arı aktarma işlemi gibi olacak.
Birde arı sizin olduğunu nereden biliyorsunuz plakası yokki bunların.
burada bence acele etme
Ben olsam şöyle bir işlem yapardım. O giriş deliğini ortalayan tam giriş kapısı kısmına boşluk bırakmadan sadece strafordan bir geçici kovan hazırlardım ve bu kovanı iyi sabitleyeceğim lama şeklinde kızaklı bir paltforma koyardım ancak kesinlikle kenarlardan geçiş olmayacak şekilde eski kapısınını ortalayan yeni strafor ruşetin katşılıklı alt kımındanda dıştakine oranla biraz buyük bir giriş çıkış kapısı açar ve kovan içerisine yarı kabartılmış ve temel petekli yarı ballı çerçevelerden 2 yada 3 tane koyardım.
Bana göre bir hafta içinde kovanın büyük kısmı oraya taşınacak ardından ana arı getirilecek ve ardından arı gidiş geliş trafiği ile genç işçilerin yeni kovana taşınıp ana arının yeni kovana geldiğinden 21 günlük diğer duvar içine geçişine engel olmanın ardından kovanı biraz ileri çekip dumanı gözüne basar katkısız balına üzülmez arıya bir şeyler kaybettirmeden çıkardığım için sevinirim. ancak bu süreç uzun bir süreçtir 1 ayınızı alabilir poroblem yoksa. kazmayı yada duvarı delmeyi düşünmüyorsanız güzel bir uygulama olabilir.
Yada benzer bir kovanı giriş deliğine yerleştirdikten sonra bir 35mm’2 lik demir boruyu tam üstüne fazla hırpalamadan çakar dışarı çıkışlar artınca kovana ulaştığından emin olup o boruyu geri çekip 25mm’2 lim bir boru koyarak borunun içine bol bol duman vererek oranın onlar için uygun olmadığını hissettirip dışarı şıkmalarını sağlardım. kesiti küçültmekten amaç borunun ilk çakışta içi dolacağı için istediğiniz kadar dumanda verseniz bir işe yaramaz ama derinliği bilmiyorsunuz belkide doğal salkımı yere isdirecek bu esnada ana arıyıda eziceksiniz bence çok riskli.
bence en iyisi sabredip ilk düşündüğümü yapmanız arılarıda çok memnun eder.
Pazar günü bir deneme yaptım. Hortumu içine saldım ve duman verdim. Borunun önünede kovanı koyup petekleri şerbetledim. Bir hayli arı çıktı ve kovana girdi ama ana çıkmadığı için sonuç iyi değil yani beklediğim gibi olmadı.
Sayın Rahip adam; dediğiniz güzel fikir ama yol kenarı ve evlere yakın olduğu için o dediğini strafor kovanı orada durdurmazlar.
Sayın Egehan sizin fikriniz nedir. Nasıl alınacağını biliyorum demişsiniz.
merhaba benimde aynı türden bir sorunum var zetinliği dolaşırken büyük bir zeytin ağacının koğuğuna giren arılar dikatimi çekti sanırım yeni girmiş bir oğul yaklaşık 1,5 aydır ordalar >:( fakat ben daha bir çözüm bulamadım ağacı kesmekten başka bir çözüm yolu var mı acaba :-\
bu tarz durumlar için elektrik süpürgesinin hortum kısmına ilave toplama tankı ekleyerek vakumlamak istesek arılara zarar vermiş olurmuyuz acaba…
itme tekniğin zararı olmuyor ancak çekme kısmında kanatlarının parçalanması tehlikesi var ancak hortum uzayacağı için vakumlama etkisi azalacak arıları içeri çekecek kadar bir kuvvet iişimizi görür değilmi sonuçta. bu makineyi ekonomik şekilde yapmaya çalışalım ağaçları kurtarmak için çok iyi olacak.
bu tarj makine kovan aktarma bakım ve bir çok alanda işimize yarar.
elektrik nerede bulacağız demeyin sakın bu teknolojide istediğiniz her yerde yeterki isteyin. dc ile çalışanını da yapabiliriz. saç kurutma makinesin üfleme aparatı olarak kullanılması için rezitansları attıkmı dışarı gerikalan kısmı bildiğimiz fan bu yönde çalışıyorum.
birde parmak izi onayı ile otomatik kilidi açıp, mekaniki olarak açılabilen kovan kapakları bütün kovanları tek merkezden güneş enerjisi ile çalışan bir sistem düşünüyorum ilerde.
Ben olsam önce o yere uygun metal yada ahşap çubuktan bir aparat yaparım. Üzerine ayna yerleştirip el fenerinin yardımı ile ışığı yansıtıp ana arıyı tesbit etmeye çalışırım,ana arıyı bulursam buna uygun bir sistemle bi şekilde anayı alırım ,ana arıyı hazırdaki kovana kutu içerisinde koyarım ondan sonra veririm dumanı içeride bi tane arı bırakmam ,ana arının kokusunu alan zavallılar kuzu kuzu kovana girecekler.
Sayın Balıkesirli
Temmuz 24, 2009 tarihli yazınıza daha sonraki gelişmeleri yazmamışsınız.
Aha da merak ettim. Acaba o 100’lük boru içerisindeki arıları aldınızmı, akibet ne oldu, ne yaptınız…
(Hani başımıza böyle birşey gelirse diye, tecrübe bizim için çok kıymetlidir…)