Zayıf olan,1-1.5 çerçeve,bölmelere arılı kapalı yavrulu 1 er çerçeve verdim.anaları kafese aldım.Bu arada analar 5 gündür yumurtluyordu.Yalnız kafese aldığım anaları 1 gün sonra çıkarmışlar ve üzerine yumak olmuşlar.Bende analar tehlikede düşüncesiyle yumakları açıp içlerinden ana arıyı alıp tekrar kafesledim ve bu sefer zor açacakları şekilde mum ile kapattım.
Sadece 1 kovanda biraz arı kıyımı olmuş 50-100 kadar…
Veysel bey o arı yumakları ana arıyı öldürülmeye çalıştıklarını
gösteriyor yani tekrar kafeslemeke iyi yapmışsınız.
Bu durum çevrenizdeki nektar kaynaklarının o dönem için kıt
olmasından ve anayı kafesten erken çıkarmış olmalarından
kaynaklanabilir.
Bir kere bu şekide reddedilmiş ve hırpalanmış ana arıyı kabul
ettirmek biraz zor olsa da şerbetle besleyerek ana arıları kabul
ettirme şansınızı artırabilirsiniz.
Anlatımınız biraz karışık geldi bana.
Eğer anladığım doğru ise, 1 - 1,5 çerçevelik bölmelere hazır ana verdiniz.
Yumurtlamaya başladıktan beş gün sonra anaları tekrar kafese alıp arılı halde bir çerçeve takviye yaptınız.
Eğer böyleyse, yaptığınız işlem takviye verdiğiniz koloni gücü düşünüldüğünde, takviye değil birleştirme olur ve bu işlemi “birleştirme” esaslarına uygun olarak yapmanız gerekirdi.
Bu tür zayıf bölmelere genç arı takviyesi yapılabilir ama kendisiyle aynı güçte bir çerçeve arıyı pat diye vermemek gerekir.
Yumak olarak sıcaklık etkisi sayesinde anaarıyı öldürürler.
Sekte-i kalpten değil sıcak çarpmasından yolcu ederler.
Hazır ana vermedim.3 er çerçevelik bölmeler yapmıştım.yaptığım bir hata sonucu bölmeler oğul verdi ve 1-1.5 çerçeve kaldılar. Analarını kendileri çıkardılar.Bu güçteki kovanları geliştiremem kaygısıyla 1 er çerçeve takviye yaptım.
Dediğiniz gibi ise bizim analar yakınta mevta ozaman…Yanlız kesmiyorlar sanki korumaya alıyorlar gibi geldi bana.Ama yinede bilmiyorum ilk defa böle bişi başıma geldi…
Hele şükür…
bugün yaptığım kontrollerde ANAların hepsi geziniyo yumurta atışları azalmış,biri hiç yeni yumurta atmamış.YAŞADIKLARI SİTRESTEN OLBİLİR Mİ ACABA?