Bu arıyı nasıl birleştirmeli?

Bölerek çoğaltmaya çalıştığım kovanın birtanesi ana arıyı kabul etmedi ana memesindenden ana çıkmadı.

Bunun sonucunda üç çıtalık olan bu arımı yanındaki diğer bir analı kovan ile birleştirmeye karar verdim.

Hergün birer çıta arıyı yandaki kovana verdim ama her seferenide kovanın önünde ciddi miktarda arı ölüsü meydana geldi.

Birleştirmede arıların üzerine limon yağı esansnlı şerbet püskürtmeme rağmen arılarda hala birbirini öldürme davranışı devam etmekte.

Hatta çıtanın birini akşam ezanı vakti, birgün öncesi iki kovanada limonyağı esanslı karton ve de üzerlerine şerbet püskürtmeme rağmen yine birbirlerini öldürdüler.

Acaba bunun sebebi ne olabilir_?

1. Üç çıtalık anasız arıda genç arı kalmaması

2. Bu aralar kötü hava şartları ile nektar akımını çok az olması(Öyleki arılar yavru sökmeye başladılar)

Burad yapmam gereken en mantıklı durum nedir yardımcı olursanız sevinirim.

Birleştireceğiniz iki kovana bir gece önceden kokulu bez koyun ki ikisi aynı kokuyu alsınlar.

Birleştirme yaparken kovanın eski arıları da püskürterek kokulu sıvıyla ıslatın.

Murat bey dedkilerinizin aynısın yaptım

Her iki kovanada bir gün önceden limon yağı kokusu dökülmüş karton koydum.

Birleştirmeyi bir gün sonrü akşam ezanı vakti yaptım.

Birleştirirken her iki kovandaki arıların üzerinede şerbet püskürttüm.

Ama yinede baya bir arı ölüsü vardı.

Sanırım ben sorunu tahmin etmeye başladım.

Yarımsat önce kovanlara şöyle dışardan bi baktım.

Birşetirceğim kovanın önündede yavru sökme durum göstergeleri varıdı.

Sanırım bu kovan ben kendimi zor besliyorum bi de bsiz mi geldiniz diye bu bir çıtalık arıyı kabul etmiyor gibi.

Şimdi sıvı beslemeye başlayıp yarın kalan son çıta arıyı yanlarına koyacağım.

Verilen koku ve özellikle şurup nedeniyle yağmalama olmasın?

Kendisinden arıların alındığı kovandaki (ve yakın çevredeki diğer kovanlardaki) durumlar nasıl?

Koloni zayıf olduğuna göre, girişi iyice daraltmanız gerek…

Bence yağma olayı var.Benim başıma da geldi.

Riskli dönemlerde en güzel uygulama, anasız kovanın arıları kendi kovanı içine silkilip çerçeveleri alınır.

Üzerlerine pudra şekeri yada mısır unu serpilir.

Ana kovanda ise tüm çerçevelerin üzerine aynı ürün serpilir.

Açlık çok fazla ise anasız kovandan alınan bir-iki çerçeve içine şerbet doldurulup ana arısı bulunan kovana verilir.

Sonrada bu koloni kapatılıp bolca dumanlanır.

Anasız arılar bu kovanın önüne serilen çuval üzerine silkilir.

Gerekirse üzerine yine pudra serpilir.

Girişten bir kaç duman verilir ki içerideki savunma direnci azalsın.

2 koloni 1leştirme yapmak istedim (gazete üsülü) lakin 1 hata yaptım acaba doğrumu sonuç çıkardım

bu işten sizlerin göruşlerine sunarım. birleştirme yapmadan önce ana arıyı buldum sonra kafese

koydum (tek)-(hata burda galiba) bunu sebebi arkadaşın 1i dediki birleştieme oldu zaman bazen

ana arı öldürlür dedi! bence 1 şey olmazdı. 3 gün oldu birleşme oldu ve herşey süper ama ana arı

ölmüş kafesde yanına acaba 2*3 tane işci koysaydım ölmezdi herhalde

bende hüseyin basri arkadaşımızın yazdığı uygulamanın benzeri bir uygulama yapıyorum.geçtiğimiz bir kaç gün içinde yaptım.elimde anası çifleşmeden dönemeyen bir kovan vardı.3 çerçevelik bir kovan.önce arılığımda mevcudu az kovanımı belirliyorum ve uçma deliğine bir çuval seriyorum.bu iki kovan arasındaki mesafe önemli değil.hatta benimkilerin biri arılığın bir başında,diğeri öteki başında idi.sonra bu üç çerçevelik arıyı kovanıyla birlikte götürüp çuvalın üstüne silkeliyorum.üzerlerine şerbet püskürtüyorum.yumak şeklinde toplanıyorlar.daha sonra körük yardımıyla yeni evlerine doğru yönlendiriyorum.uçamayanlar hemen içeriye alınyorlar.uçanlar ise geriye dönüyorlar ama geride kovan movan yok.ne yapacaklar.eski yerlerinin sağında ve solunda bulunan kovanlara boynu bükük garip bir şekilde giriyorlar.yani aynı anda birden fazla kovanları da güçlendirmiş oluyorum.çok rahat ve riski olmayan bir uygulama.şimdiye kadar kvga ederlerken görmedim.garanti olsun diye on onbeş dakika sonra kontrol ediyorum hepsini tık yok.herkez işinde.bunuda burada yazan bir arkadaştan okudum.ama kim olduğunu inanın unuttum.çok pıratik bir uygulama.

benim dün uyguladığım teknikse ,bir gün öncesi akşamı onar çıtalık iki kovana bayan parfümünü iki eşit süngere sıktım parfüm kalıcı ve kokusu kolay kolay kovandan arılar ne kadar havalandırsada 3 gün gitmiyor bırakın arılık kadın parfümü kokuyor,ve 20 çıtayıı bir kovan yaptım malum burada ıhlamurlar açtı,bırakın kavgayı gürültü bile yok .

kovanlar yan yana ise anasız arıyı birgün peteksiz uçur ki anasız olduğunu kovan anlasın ( elinden bütün petekleri al) kokuyu birleştirmeden 4-5 saat önce yap ve analı arıyı gazete yöntemi ile üzerine bindir.

birleştirme işleminde ben biraz tütün kolanyası döküyorum o kadar şimdiye kadar hiç birbirini öldüren arı görmedim kesin çözüm

Tutun kolanyasi yerine gul suyu kullaninki arilar kafa yapmasin… :stuck_out_tongue: aramiza hosgeldiniz…

Anasız ama yalancılamamış bir koloniyi yanındaki yumurtlayan analı koloni ile birleştirdim.
Analı kovanı yerinden kaldırıp anasız kovanı yaklaştırarak (10-15 cm) ortaladım. Anasız kovanın üzerine sinek teli koyup analı kovanı üzerine koydum ve analı kovanı 1/1 şurup ile besledim. Koku eşitleme için kayınpederim proaktif bir davranış ile parfüm kullandı, engel olamadım maalesef. Bu bir hata, bunu biliyorum.
4 gün boyunca müdahale etmeden bıraktım. 4. Günün sonunda analı koloni ciddi miktarda kayıp yaşamış. Ben görmedim ama kayınpederim 5-6 çerçeve yavru çıkmış ve ölmüş dedi.
Koloni aç kaldığı için çıkmak üzere olan yavruları sökmüş olabilir mi? Ölüm nedeni nedir acaba?
4 gün değil de 2 gün sonunda sinek telini alsak ölümlerin önüne geçebilir miydik? Gazete kağıdı 2 günde açılıyor arılar tarafından sanırım, sinek telini de açsak erken mi olur?

Arılar bu mevsimde bolca bal tüketir ve barsakları çalışır.

Siz arıların dışarıya çıkışını engellediniz.

Dışarıya çıkamayan arılar heyecandan daha çok bal tükettiler, barsakları patladı ve öldüler.

Tel olsaydı ama ballık katından bir uçuş deliği olsaydı bu sorun olmazdı.

Birleştireceğiniz kovanın gücü ne olursa olsun birinin üzerine tek kat gazete kağıdı koyup diğer kovanı ballığa yerleştirmek en basiti.

Koku olayına da gerek yok. 5-10 arı ancak ölebilirdi.

Murat Hocam ( bu şekilde hitap etmek isterim mahsuru yoksa) öncelikle teşekkür ederim. Ballığa nasıl bir uçuş deliği açmak gerekir bu uygulama için? Aşağıdaki gibi bir aparatı tüm ballıklarıma takmam iş görür mü? Dahası zararı olur mu?

http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/10/17a73b902f7bc2d33daf6e62774db0c2.jpg

Bu da olabilir,
Setskur vida da, https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=4537.msg210127#msg210127
Bulabilirseniz 10’luk minifix dübel de…

Bu arıyı biraz fazla kayıpla da olsa birleştirdik. Kovana hiç bir şekilde müdahale olmadı, anasız koloni altta, analı koloni ballıkta hayatına devam ediyor.

Ankara’da havanın sürekli yağmurlu olmasından dolayı arı bala çalışmaya başlayamadı.

Sormak istediğim soru şu: Koloniye nasıl bir ayar çekmek gerekir? Ballıkta açık, kapalı yavru ve günlük yumurta var. Kuluçkalık ise yer yer bal blokeli çerçevelerle dolu.

Koloni yönetimine göre duvarlar ballı, kuluçkalık kapalı - açık - kapalı - açık … olacak. Ballıkta açık yavru olmayacak.

Peki bu düzene uyacak kadar açık ya da kapalı yavru yoksa ne yapmalı? Az sayıdaki açık, kapalı, günlükleri hangi sırada yerleştirmeliyiz?