Bölerek çoğaltmaya çalıştığım kovanın birtanesi ana arıyı kabul etmedi ana memesindenden ana çıkmadı.
Bunun sonucunda üç çıtalık olan bu arımı yanındaki diğer bir analı kovan ile birleştirmeye karar verdim.
Hergün birer çıta arıyı yandaki kovana verdim ama her seferenide kovanın önünde ciddi miktarda arı ölüsü meydana geldi.
Birleştirmede arıların üzerine limon yağı esansnlı şerbet püskürtmeme rağmen arılarda hala birbirini öldürme davranışı devam etmekte.
Hatta çıtanın birini akşam ezanı vakti, birgün öncesi iki kovanada limonyağı esanslı karton ve de üzerlerine şerbet püskürtmeme rağmen yine birbirlerini öldürdüler.
Acaba bunun sebebi ne olabilir_?
Üç çıtalık anasız arıda genç arı kalmaması
Bu aralar kötü hava şartları ile nektar akımını çok az olması(Öyleki arılar yavru sökmeye başladılar)
Burad yapmam gereken en mantıklı durum nedir yardımcı olursanız sevinirim.
bende hüseyin basri arkadaşımızın yazdığı uygulamanın benzeri bir uygulama yapıyorum.geçtiğimiz bir kaç gün içinde yaptım.elimde anası çifleşmeden dönemeyen bir kovan vardı.3 çerçevelik bir kovan.önce arılığımda mevcudu az kovanımı belirliyorum ve uçma deliğine bir çuval seriyorum.bu iki kovan arasındaki mesafe önemli değil.hatta benimkilerin biri arılığın bir başında,diğeri öteki başında idi.sonra bu üç çerçevelik arıyı kovanıyla birlikte götürüp çuvalın üstüne silkeliyorum.üzerlerine şerbet püskürtüyorum.yumak şeklinde toplanıyorlar.daha sonra körük yardımıyla yeni evlerine doğru yönlendiriyorum.uçamayanlar hemen içeriye alınyorlar.uçanlar ise geriye dönüyorlar ama geride kovan movan yok.ne yapacaklar.eski yerlerinin sağında ve solunda bulunan kovanlara boynu bükük garip bir şekilde giriyorlar.yani aynı anda birden fazla kovanları da güçlendirmiş oluyorum.çok rahat ve riski olmayan bir uygulama.şimdiye kadar kvga ederlerken görmedim.garanti olsun diye on onbeş dakika sonra kontrol ediyorum hepsini tık yok.herkez işinde.bunuda burada yazan bir arkadaştan okudum.ama kim olduğunu inanın unuttum.çok pıratik bir uygulama.
benim dün uyguladığım teknikse ,bir gün öncesi akşamı onar çıtalık iki kovana bayan parfümünü iki eşit süngere sıktım parfüm kalıcı ve kokusu kolay kolay kovandan arılar ne kadar havalandırsada 3 gün gitmiyor bırakın arılık kadın parfümü kokuyor,ve 20 çıtayıı bir kovan yaptım malum burada ıhlamurlar açtı,bırakın kavgayı gürültü bile yok .
kovanlar yan yana ise anasız arıyı birgün peteksiz uçur ki anasız olduğunu kovan anlasın ( elinden bütün petekleri al) kokuyu birleştirmeden 4-5 saat önce yap ve analı arıyı gazete yöntemi ile üzerine bindir.
Anasız ama yalancılamamış bir koloniyi yanındaki yumurtlayan analı koloni ile birleştirdim.
Analı kovanı yerinden kaldırıp anasız kovanı yaklaştırarak (10-15 cm) ortaladım. Anasız kovanın üzerine sinek teli koyup analı kovanı üzerine koydum ve analı kovanı 1/1 şurup ile besledim. Koku eşitleme için kayınpederim proaktif bir davranış ile parfüm kullandı, engel olamadım maalesef. Bu bir hata, bunu biliyorum.
4 gün boyunca müdahale etmeden bıraktım. 4. Günün sonunda analı koloni ciddi miktarda kayıp yaşamış. Ben görmedim ama kayınpederim 5-6 çerçeve yavru çıkmış ve ölmüş dedi.
Koloni aç kaldığı için çıkmak üzere olan yavruları sökmüş olabilir mi? Ölüm nedeni nedir acaba?
4 gün değil de 2 gün sonunda sinek telini alsak ölümlerin önüne geçebilir miydik? Gazete kağıdı 2 günde açılıyor arılar tarafından sanırım, sinek telini de açsak erken mi olur?
Murat Hocam ( bu şekilde hitap etmek isterim mahsuru yoksa) öncelikle teşekkür ederim. Ballığa nasıl bir uçuş deliği açmak gerekir bu uygulama için? Aşağıdaki gibi bir aparatı tüm ballıklarıma takmam iş görür mü? Dahası zararı olur mu?
Bu arıyı biraz fazla kayıpla da olsa birleştirdik. Kovana hiç bir şekilde müdahale olmadı, anasız koloni altta, analı koloni ballıkta hayatına devam ediyor.
Ankara’da havanın sürekli yağmurlu olmasından dolayı arı bala çalışmaya başlayamadı.
Sormak istediğim soru şu: Koloniye nasıl bir ayar çekmek gerekir? Ballıkta açık, kapalı yavru ve günlük yumurta var. Kuluçkalık ise yer yer bal blokeli çerçevelerle dolu.
Koloni yönetimine göre duvarlar ballı, kuluçkalık kapalı - açık - kapalı - açık … olacak. Ballıkta açık yavru olmayacak.
Peki bu düzene uyacak kadar açık ya da kapalı yavru yoksa ne yapmalı? Az sayıdaki açık, kapalı, günlükleri hangi sırada yerleştirmeliyiz?