bu kadar çiçeğe rağmen neden nektar yok..

Merhaba arkadaşlar…
3 senedir 4 kovanla hobi olarak yaptığım arıcılığı bu sene 70 kovana çıkartarak çoğalttım…

Benim kafama takılan soru şu:

Memleketim kütahya olduğundan bu sene arılarımı GEDİZ e götürdüm, arıların bulunduğu bölgede bahardan bu yana AKASYA,KORUNGA,FİĞ,EFEK,PİNAR,KEKİK,SÖĞÜT,IHLAMUR,ADINI UNUTTUĞUM BİR ÇİÇEK DAHA ve birçok daha küçük ve yabani çiçeklerle meyva fidanları oldukça çoktur.Şuana kadar takiplerime göre arıların 3/2 si ballıklarını aldılar ve birçoğundada iikinci ballıklarını verdim analar sürekli yumurtluyor arılarda boş yer gördükçe dalak örüyor bunu gördükçe nektar geldiğini düşünüyorum ama tüm bunlara rağmen en iyi kovanda bile ancak 4 petek daha yeni sırlanmaya başlamış bal var…yani anlatmak istediğim bunca çiçeğe rağmen olması gereken bal nerede…?
Ben mi biyerde hata yapıyorum yoksa bu sene hesapsız yağan bunca yağmurun mu etkisi bu,zira bir arıcı arkadaş bunca yağmur nektarı yıkar arı bal yapamaz demişti.
Bu işte yeni olduğum bir anlam veremiyorum,tecrübeli arkadaşlar ve abiler bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim…şimdiden teşekkür ederim.

Kütahya’da 2’nci ballıkları eğer 30 Mayıs gibi verseydiniz durum böyle mi olurdu?

Şu an itibarıyla sizin anlatımınıza göre gelişimine devam eden kolonilerin bal derleme konusunda süper performans göstermesini beklememelisiniz.

İlginiz için sağolun…
Mayıs ayında ballıkları vermeye başlamıştım ama biranda yüklenmek istemedim yavaş yavaş arının istediği kadar petek verdim, çünkü mayıs ayı ve haziran başı sürekli yağmurlu ve kapalı geçti üstelik geceleri hava sıcaklığı çoğu zaman 10 derecenin altına düştü bu yüzden kovan içersinde arısız bakımsız petek olsun istemedim hastalık ve yavru ölümünü düşünmemde etkili oldu tabi…

  Belki başka bir konuya atlamış gibi olacam ama ayrıca burada hersene 10 ve 20 mayıs arası oğul veren kara kovanlar bu sene hiç oğul vermeden geçirdi,yaşlı arıcıların söylediğine göre köyde ekinlerin kalkmasının hemen ardından anız balı dedikleri bir bal akımı olurmuş bu doğru olabilirmi temmuzun sonunda bu sıcakta böyle bir akım mümkünmü..? ben hala hava şartlarının etkisini düşünüyorum..

Sizin durumunuzu çok iyi tahmin ediyorum çünkü bende Eskişehir’deyim.

O yüzden kolonileri bu bölgede kendi hallerine bırakıp onların gelişme hızına bırakırsanız önünüzden bal treni geçerken siz sadece el sallarsınız. Bal trenini yakalamak için sizde biraz koloni hızlarını istasyona doğru yaklaştırmalısınız. Gerekirse takviyeler vererek.

Yine bu bölgede bu tarihlerde bölgelere ve floraya göre yoğunluğu değişse de bal akımı olacaktır.

İşte bu beni biraz olsun ümitlendirdi,çünkü gerçekten bu sene nerdeyse hiçbirşey almadan kovanları kışa hazırlayacağız diyordum,köydeki yaşlı amcaların dedikleri özellikle temmuz ayı sonu itibarıyla bal geleceği biraz imkansız gibi geliyordu, bu konuda sizinde olabilir yönünde fikir beyanında bulunmanız biraz olsun beni rahatlattı…şu an izmirdeyim 2 gün sonra arıların yanına gideceğim bakalım güzel görüntüler görebilecekmiyiz.

 Sayın Ahmet bey. 

Yaşlı köylülerin dediği gibi ekinler kalktıktan sonra anızda pembe-eflatun renkli, yerde yatay ilerleyen adına

kaz ayağı denen bir çiçek açar. Ayrıca anız ve yol kenarlarında çakır dikeni, eşşek dikeni, hardal gibi çiçek

açan bitkiler çıkar. Birde bu arada yağmur yağarsa ballı börek olur çok güzel nektar akımı gelir. İnşaallah bu

senede aynı verim olur. Bereketli mahsüller dileği ile kolay gelsin.

ahmet bey notlarınızı sıkı tutun. nektar akımının ne zaman başladığını belirleyin nektar akımını yakalacak tarlacı arı kadrosunu o tarihlere denk gelecek şekilde oluşturmaya bakın… koloni yönetimi ile ilgili bilgileriniz derinleştikçe göreceksiniz ki nektar akımına tarlacı arısı yüksek şekilde giren koloniler yüzünüzü güldürecekle. bunun yanında yavrusu çok olan kolonilerinizden aldığınız verim diğerlerine göre düşük kalacak… halil beyinde dediği gibi nektar akımı başlamadan önce gerekli düzenlemeleri yaparsanız çokiyi olur …

selamun aleykum…
ankara yöresinde bal akımı ne zamana kadar devam eder?
ballıkta az da olsa bal var ne zaman alayım?
kuluçkalıktan da 3 çıta çekerek kışa girmeden 1/2 oranında şerbet vermeyi düşünüyorum sizce doğrumudur?

İlginizden dolayı teşekkür ederim…
Geçen hafta arıların yanındaydım,yaptığım kontrollerde bazı kovanlarda az miktarda(2 veya 3 çıta) bal olduğunu gördüm ama birçok kovanda geçmişe nazaran önceki olan ballarının eksildiğini farkkettim, birkaç kovandada sanki bahar ayındaki gibi yoğun miktarda kapalı ve açık yavru olduğunu gördüm…
Bu durumda şunu sormak istiyorum…
Bu zaman da bu kadar yavru normal mi…?
Arılar nektar gelmediği zaman kovandaki yavruları beslemek veya kendi beslenmek için depoladıkları balı yemeğe başlayabilirmi…?Bu durumda sırlanmadan balları alsam bir sorun olurmu…?

        Ayrıca Kamil  beyin dediği gibi ekinler kalkmaya başladı,şuan yol kenarları bir yana tüm ovada çakır dikeni ve eşek dikenleri mevcut çok yakındada o pembe ve eflatun renkte yatay açan (bizde dilfil derler)çiçeklerin açacağını geçmiş senelerden biliyorum..ama hava okadar sıcak ve kuruki nasıl faydası olacak merak ediyorum.

doğrusu kıştan beri devam eden
istikrarsız hava şatları hala devam ediyor
belki bazı yerler iyidir
şuna kadar ne arılar iyi gelişti
ne bal birikimi oldu
çamda bu havalardan nasibini alacakmış gibi duruyor
hayırlısı bakalım
saygılar

herkese selam bizim ıspartada hava yanıyor,arılar kovanların önüne salkım ypıyor.geçen sene bal güzeldi,bu sene az,sırma yapamıyor,bunada şükür,her arıcı gibi seneye inşallah.

Bir bölgede balözü akımı olması için;
açmış çiçek, ortam ve toprak sıcaklığı,
toprakta ve ortamda nem olmalı bunların birisi eksik olunca bal özü akımı olmaz.

Yani çiçek,nem ve ısı gibi üçlü gerekir.

Bu hafta içi bulunduğum bölge için hava durumu tahminlerinde 2 gün kısa süreli sağanak yağışlar tahmini var.
Bu kısa süreli sağanak yağışların nektar akımına etkisi nasıl olur? Ana bal akımı esnasında böyle bir durum olursa olumlu mu olumsuz mu etki yapar?

    yağmur kısa vadede derin çanaklı olmayan çiçeklerin yıkanması nedeniyle bal özünü yıkar ve olumsuz etki yapar, uzun vadede daha çok çiçeğe hayat vermesi nedeniyle olumlu etkisi olacaktır. genel olarak bal akım zamanındaki kısa yağışlar güzeldir, istenir.