Bu Koloni Yağmalanıyor mu?

Bu koloninin girişi hep kalabalık acaba yağma mı?

http://d1209.hizliresim.com/11/n/d77sb.jpg

http://e1209.hizliresim.com/11/n/d77ub.jpg

Bu fotoğraf yeni mi?

Arılara hava az gelmiş, kovanı havalandırıyorlar.

Bugün Çektim Fotoğrafı.

Kovan girişini genişletmeliyim mi?

bu mevsimde yağma çok olur kovan girişini daralt…

Kovanlarımız kesinlikle havalandırmalı veya polen tuızaklı olmalıdır…

Görüntüye bakılırsa o koloniyi yağmalayacak arının alnını karışlarım.:smiley:

Yine de girişi dar tutup havalandırma sağlamak istiyorsan, giriş ağzının bir kısmını arıların giremiyeceği incelikte elek teli ile kapat.

Hem havalandırmaya yardımcı olur hemde yağmalama riskini ortadan kaldırır.

Mehmet Abi önerinizi en kısa sürede uygulayacağım. Kovanlarım polenlikli olmadığı için ne yaparım diye düşünürken yetiştiniz. Teşekkürler

bence kovan girişini en iyi ayarlama şekli strafor,straforla daraltıyorum kendileri ayarlıyor çıtırtı sesi bitince giriş deliği o kadar oluyor :smiley:

Straforları zaman zaman yenilemek gerekiyor özellikle bugünlerde…

evet halil bey onu bende farkettim,özellikle köşelerden yiyorlar.

Ahmet Bey,

Mehmet Bey’in önerisine uygun olarak kovan girişine elek teli kullanarak giriş-çıkışı kontrol altına alacaksanız;
önce tamamen açın;
sonra elek teliyle uygun genişlikte bir açıklık bırakacak şekilde düzenleyin…

Bu sayede kovan, biraz daha temiz havaya kavuşmuş olur.

(Lütfen, ‘arılarım Konya’nın ağır kış şartlarında üşümezler mi’ diye sormayın.)

Üstadım bir sistem üzerinde çalışıyorum başarabilirsem paket arıya geçeceğim.

(Lütfen, ‘arılarım Konya’nın ağır kış şartlarında üşümezler mi’ diye sormayın.)
[/quote]

Bütün sistemciler de bizi buluyor…

Kimisi mobil sistemi kuruyor kimisi paket arıcılık… :slight_smile:

Mobilcilere laf yok,onlar ülke arıcıları için kafa patlatıp azar işitiyorlar.

Paketçide gerek mobilci yetmez. Ama yalnızca paketçi olacak hem paketçi hem anacı hemde icatcı olmaz

havalandırma ve daraltma olayını Mehmet Gençünal beyin tavsiyesiyle düzenledim.

http://e1209.hizliresim.com/11/q/d96nu.jpg

Kovan örtü bezinin altında gibi görünen (belki de örtü bezinin üstünde olan) iki-üç kat gazete kağıdının
oraya konuluşunun amacı nedir?

Cahit Abi , gazete bezin altında bulunuyor , dediğiniz gibi 3 veya 5 kat olabilir. Kovanda nemin oluşmaması için yerleştirdim.

Geçen yıl kışa 2 kovanla girerken bir tanesine gazete koymuştum, diğer kovana ise yerleştirmemiştim. bahar dönemi aldığım notlarımda kışa girilirken bezin altına ve boş yerlere gazete koyulması nemi azaltıyor diye not düşmüşüm. Yalnız şunuda belirteyim kışa girerken üzerine gazete koyduğum koloni nüfusu azdı ( 5 çıta ). diğer koloni ise 7 çıta , belkide nemin nedeni arı nüfusunun fazlalığıdır.

Bu arada tavsiyeleriniz benim için çok önemlidir Cahit Abi.

Ahmet Bey,
Az sayıdaki, birbirinden farklı kovan ve kolonilerle yapılan denemeler, gözlemler kaçınılmaz olarak yanıltıcı olacaktır.

Kovanda nem oluşur…
Koloninin büyüklüğü, kolonideki yavru bakımı, beslenme faaliyetleri, hava sıcaklıkları, sıcaklık değişimleri, havalandırma yetersizliği, kovan üstündeki ısı yalıtımının yetersizliği vb nedeniyle oluşan nemi gazete kağıdı değil, en iyi nem tutucularla bile zararsızca kovan içinde tutabilmek bana uygulanabilir bir yöntem gibi görülmüyor.

Nemlenen gazete kağıdı küflenir… Bu da mantar kaynaklı hastalıkların temelini oluşturur.
Üstelik kenarlardan taşan kısımlar yağmur suları için fitil görevi görebilir.

Kovanda oluşan nemin sorun yaratmaması için kovan tabanından ‘‘dışarı atılmasını sağlamak’’ gerekir.

Kovan üstünde ısı yalıtımı sağlamak amacıyla, örtü bezi üstüne on kat kadar gazete kağıdı kullanılabilir… Bu yalıtımın amacı kovan içini sıcak tutmak değil; kovan üstünün, çerçevelerin üstüne gelen kısmın soğuk bir yüzey oluşturmasını engellemek içindir.

Kolaylıklar dilerim.

Cahit Abi Teşekkür ederim.Yarın ilk işim o koyduğum gazeteleri bulundukları yerden almak ve sizinde belirttiğiniz gibi düzenlemek.

Kovanlarım malesef ama polenlikli değil , taban sabit.

‘‘Kovanda oluşan nemin sorun yaratmaması için kovan tabanından ‘‘dışarı atılmasını sağlamak’’ gerekir.’’

Kovan tabanlarına matkapla havalandırma açmalı mıyım?

arkadaşlar bu aşamda bir sorum var benim,geçen sene kovanlarımın üstünü genişliği 15 cm kalınlığı 1,5cm lik tahtalarla örtmüştüm,ilk baharda aşırı olmasada kovan diplerinde nem vardı.bu sene tahtaları hiç kullanmadım çuvalla bu güne geldik artık havalarda soğuyor,çuvallarla arılar kışı geçirebilirmi yoksa ben yine tahtaları kullanmalımıyım.forum da daha önce bu konu işlenmiş ama zaman geçtikçe fikirler ve görüşler değişmiş olabilir,bu konuyu da güncellemek lazım diye düşünüyorum,teşekkür ediyorum.