Bulunduğumuz bölgeye biraz uzak bir mesafede akan çam ormanı var. ben bunlardan alıp yakınımızdaki fıstık ve kızılçam ağaçlarına böcek transferi yapmak istiyorum. ben bildiklerimi söyleyeyim.
YÖNTEM
Mayıs ayı gibi akan çamların pamuklu dallarından kopartılıp, aşılanacak çamlara bağlanacak.
YÖNTEM
Nisan gibi, bal sara böceği yerde, çam pürçekleri içinde iken, pürçeklerle beraber getirilip, bir rivayete göre Güneye, birisini göre Poyraz tarafına konup, üstü kapatılıp, nemli olmasına, böceğin bulunduğu kütlenin kurumadan taransferinin yapılmasına dikkat edilecek,
Benim bütün bildiklerim bunlar, Arkadaşlardan balsara böceği konusunda tecrübeli olanlar, hatta bu böceğin yaşam, çiftleşme dönemi vb. konularda yararlı olabilecek teknik bilgisi bulunanlar varsa, Lütfen cevap yazıınız.
Bu konu bence çok önemli, araştırma yapıp eğer aşılama yapılabilirse bunu yapmamız gerekir. Arılara çam balı yaptırmak için yüzlerce km. taşımadığımızı düşünün… Ne büyük bir hizmet olurdu?
Kalın kabuklu çamda ve sonbaharın rutubetli olduğu bölgede çok güzel oluyor.fıstık çamlarına da aşıladık, tuttu fakat ertesi sene kayboluyor.Aşılamayı nisan sonu mayıs başı topraktan çıkmaya başlayınca, kibrit kutularına zedelemeden 20 adet karışık renklerde koyarak yaptık. Aşılama yapılacak ağaçların diplerini on santim eşip bir gün önceden ıslatırsanız daha iyi oluyor.Hiç ıslatmadan koyduklarım da tuttu.