ÇAMA BALSARA BÖCEĞİ SARDIRMA TEKNİKLERİ

Sayın arkadaşlar

Bulunduğumuz bölgeye biraz uzak bir mesafede akan çam ormanı var. ben bunlardan alıp yakınımızdaki fıstık ve kızılçam ağaçlarına böcek transferi yapmak istiyorum. ben bildiklerimi söyleyeyim.

1. YÖNTEM
    Mayıs ayı gibi akan çamların pamuklu dallarından kopartılıp, aşılanacak çamlara bağlanacak.

2. YÖNTEM
    Nisan gibi, bal sara böceği yerde, çam pürçekleri içinde iken, pürçeklerle beraber getirilip, bir rivayete göre Güneye, birisini göre Poyraz tarafına konup, üstü kapatılıp, nemli olmasına, böceğin bulunduğu kütlenin kurumadan taransferinin yapılmasına dikkat edilecek,

Benim bütün bildiklerim bunlar, Arkadaşlardan balsara böceği konusunda tecrübeli olanlar, hatta bu böceğin yaşam, çiftleşme dönemi vb. konularda yararlı olabilecek teknik bilgisi bulunanlar varsa, Lütfen cevap yazıınız.

saygılarımla…

balıkesir

Bu konu bence çok önemli, araştırma yapıp eğer aşılama yapılabilirse bunu yapmamız gerekir. Arılara çam balı yaptırmak için yüzlerce km. taşımadığımızı düşünün… Ne büyük bir hizmet olurdu?

Çam koşnili her çamda her yerde olmayacağına göre :wink:

Hangi tür çamda ve nasıl bir ortamda olur acaba?

Kalın kabuklu çamda ve sonbaharın rutubetli olduğu bölgede çok güzel oluyor.fıstık çamlarına da aşıladık, tuttu fakat ertesi sene kayboluyor.Aşılamayı nisan sonu mayıs başı topraktan çıkmaya başlayınca, kibrit kutularına zedelemeden 20 adet karışık renklerde koyarak yaptık. Aşılama yapılacak ağaçların diplerini on santim eşip bir gün önceden ıslatırsanız daha iyi oluyor.Hiç ıslatmadan koyduklarım da tuttu.

Çam ağacına bal sara böceğini sardırma işini başaran kişiler var mı ?
Savaş Aktaş başarmış ama anlaşılır bir şekilde yazmamış.

Bu konuyu bende araştırıyorum

mustan

Bocek şuan ağaç ta agac kollarindan keserek gotureceginiz yere ip veya civi ile tutturun ruzgar alan yani biz boğaz deris orlara cakin veya baglayin

GT-I9060 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Birde agac yaşlı olmali

Ilk uc sene bisey bekleme dorduncu sene az verim 5 sene tam verim

Ben uyguladim koyumdeki bir coban abim le oldu

Bal sara böceği bu aylarda aktif durumda.
Mutlaka Ağustos,Eylül,Ekim aylarında mı bu yöntem uygulanmalı ?

Volkan abi balikesir lisiniz sanirim

Edremit /Balıkesir de ikamet ediyorum.

Peki bölgeden bal alabilmek için ne kadar çam ağacı na aşı yapmalıyız

mustan

Sayın ahmetpala1961 çok güzel açıklamalar yapıyordu ama yarım bıraktı.
Yukarıda sorularımız vardı.

Hocam yanlis soyleniyo ben bu gune kadar hic yorum yapmadim

Hep okudum

Gercekten hep donup dolasip ayni yerdeyiz

Bakin cam balsara pamukcuk ben bu bocegi bigadic taraflarinda her yere asilamaya calisiyorum