Arkadaşlar çerçeve telleme işine çok önem veriyorum. Arıcıların en büyük sermayesi kabarmış petek ise onunda alt yapısı o derecede sağlam olması lazım.
İlk önce 1 kg galveniz kaplama çerçeve teli aldım. Bu tel çerçevelere takarken az bir zorlama ile kopuyordu. Sonra paraya biraz kıyıp krom çerçeve teli aldık. Dün akşam tel taktım. Krom tel ne kadar gerdirirsem bir türlü istediğim gerginliği sağlayamıyorum. Tel kopmuyor fakat; uzama yapıyor. 30 cm tel gerdirerek uzama yapınca 40 cm oluyor. O derecede yani.
Galveniz telde kopma, krom telde uzama olunca telleme işine ara verdim. Hem kopmayan hemde uzama yapmayan teli nereden temin edebilirim. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Bizde galvaniz tel kullanıyoruz ve çerçeve deliklerine kuş gözü uyguluyoruz. Ayrıca gerdirmek için satılan çıtayı sıkıştıran aparatlardan aldık bu sene, uygulama gayet kolay oluyor kopma veya gerilememe gibi bir problemle karşılamadık.
Ben bu yöntemi Murat Akın hocamızın bir yazısında öğrendim
Tel dilikten çektikten sonra gerdirme yaparken ağaçı yarıyor ve telde gevşeme oluyor bunu önlemek için zımba tabancasıyla telin yatacağı yöne zımba atıyorum sorun olmuyor
Genelde petek bağlama tel çapı 0.45 ile 0.55 mm olur.
Bu tellerle bağlanınca gözle görülür bir uzama olmaz.
Siz bağlarken bir yerde hata yapıyorsunuz gibi geldi.
Çerçeve gerdirme aparatınız olmasa bile çerçeveye teli taktıktan sonra iki ucunu bağlarken:
Çerçeveyi dik tutup alttaki yanak ağacını keskin bir yere bastırıp teli gergin bağlarsanız, çerçeveyi serbest bırakınca bağlama akort eder gibi ses çıkardığını görürsünüz.
Ya teli gerdirmeden bağlıyorsunuz, yada yanak ağaçları çok yumuşak tel ağaca batıyor.
bazı tellerin uzadığına uzamayanların ise koptuğuna ben de rastladım.
penseyle iki ucundan tutup çekseniz bile uzuyor. lastik gibi.
bu telden almıştım. baya sıkıntı yarattı.
Çerçeve tellemek için malzemeleri temin ettim. Bir boşluk bulup tellemeyi bitirmek istiyorum.
Teli krom aldım, kuşgözüde takıcam ama bahara kadar tellerde gevşeme olur mu?
Evet tellerde uzama olur.
Ben geçen sene soğuk havada taktığım teller sıcak havada genleşti . Kuşgözü kullanmama rağmen.
Kış vakti tel takma işini yapmanı tavsiye etmem.
Başka bir çözüm var mı bilmiyorum.
Ben hem zımba teli hem kuş gözü kullandım. Zımba teli daha iyi gibi geldi. Teli geçirdiğim delikten bir iki mm geriden zımbalıyorum esneme payı da oluyor yoksa tel kopabiliyor. Kuş gözünde kopma daha çok oluyor.