Çerçeve üstünden poşetle sıvı besleme detayı nedir?

Çiçek veya fidan sularken plastik pet suyla doldurulup,bir delikle tersine konunca damla damla sular.
Çerçeve üstüne konan şurup poşeti delinince damlamaya devam edermi?Teknik detayını bilirsek iyi olur.

Sayın hatkobi:

Naylon torbayla verilen şerbetin akabilmesi yahut arılar tarafından alınması için, çerçeve boşluğuna gelen alt taraflardan iğneyle delik delinir.

Torbanın her yeri kapalı olduğundan yani karşı basınç olmadığından şerbet hızlı akmaz, terleme gibi damlar.

Damlamayı arılar rahatça taşırlar, hatta delikten akan az olursa arılar kendileride delerler.

Kovan gücüyle delik sayısı uyumlu olmalı.

Sayın Akın Bey;Demekki sakıncası yok.Teşekkür ederim.

Sayın hatkobi, bu damlama olayının yani çerçeve üstü poşet olayının ne gibi bir faydası olabilir?

Sayın uğursana;olaki şurupluğunuz yetişmeyebilir, bir bakarsınız delinmiş olabilir.İnsan düşünüyorsa vardır.Kimi hinlik düşünür,kimi olumlu yolda düşünceler üretir.Düşündüğünüde soruşturur.Benimkide öyle bir şey.Uygulayanlar detaylarını anlatır herhalde.İlginize teşekkürler.

Buzdolabı poşetleri ile verildiği zaman iğne ile delik delmeye gerek kalmıyor.

İnce olan poşeti arı kendisi delerek şerbeti rahatça alıyor. Hatta boşalan poşeti zamanında almazsanız, kendisi uçma deliğinden atmaya kalkıyor.

Teknik detayda şuna dikkat etmekte fayda var.

Şerbeti poşete doldurup ağzını bağladıktan sonra içinde hava kalmamasına dikkat edin.

Ayrıca düğümü şerbete yakın yerden değil, poşetin ağız kısmına yakın yerden atın.

Böylece poşet çerçeve üzerine yayılıyor ve kapak ile temas ihtimali olmuyor.

Şerbete yakın yerden düğüm atarsanız, çerçeve üzerine konan poşetin yüksekliği fazla oluyor, kapak ile temas ederse patlayabiliyor.

Ben genelde kış sonu erken baharda, acil gıda verilmesi gerektiğinde poşeti tercih ediyorum.

Koyu şerbet dolu poşeti hemen salkımın üzerine koyduğunuzda arılar hiç zorlanmadan ve yerlerini terketmeden şerbeti rahatlıkla alabiliyorlar.

Bir tür sıvı kek gibi oluyor :slight_smile:

Üst besleme kutusuna verdiğim besleme ürününü alamayan arı kolonisi işim olmaz. Ölebilir ve hiç umurumda olmaz.

Poşetle şerbet vermeyi bazı arıcı arkadaşlarımız gereksiz bir uygulama olarak görüyorlar. Halil Bilen de aynı görüşte.

Eğer örtü bezi yerine örtü tahtası kullanıyorsanız zaten poşetle verme şansınız yok.

Ben bazı mevsimlerde kullanıyorum.

Özellikle erken ilkbaharda ve yağmacılığın had safhaya ulaştığı diğer dönemlerde. Özellikle de gündüz saatinde şerbet vermek zorunda kalıyorsam.

Evde poşetleri dışına sızıntı olmayacak şekilde şerbetle dolduruyorum.

Bütün poşetleri ağzı kapaklı bir kovaya koyuyorum.

Benim için birinci avantajı, dökülme saçılma olmadan 3. kattan kova ile arabaya indirebilmekte oluyor.

Damacana ya da su bidonu türü bir şeye şerbet yapıp indirirsem komşuların çok dikkatini çekiyor.:slight_smile:

İkinci avantajı ise, arı kolonilerinin çok yoğun ve yağmacılığın çok aşırı olduğu dönemlerde, bizim arılıkta gündüz vakti şerbet bidonunun kapağını bile açmak mümkün olmuyor.

Hatta poşetlerin dışına sızıntı olursa bile sıkıntı yaşıyoruz.

Böyle durumlarda dışına sızıntı olmayan şerbet dolu poşetleri hızlı bir şekilde çerçevelerin üzerine yatırmak herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor.

İhtiyaç duyulduğu durumlarda arıcıların aklının bir köşesinde olması gereken yöntemlerden birisi.

Keki verdim zaten.Amaç bilgi paylaşmak değilmi.Kısmetse baharı,yazı,sonbaharı var.Olumlu fikir bulutları eksilmesin üstümüzdenki,köyün yolunu şaşırmayalım gerektiğinda.

Anladım. Bu değerli bilgi için teşekkür ediyorum.

Halil Bey’e kesinlikle katılıyorum aynı fikirdeyim.

bu yoruma bir katılımda benden
besleme için direk arılarla karşı karşıya kalmak benim için sorun poşetle yada içten yemlikle besleme hiç yapmadım yapmayıda düşünmedim
örtü bezinin üzerine konmuş besleme kabı en pratik olandır maskesiz dumansız arıları rahatsız etmeden ver besini bak işine …
arının besini alması zor olur diyenlere:Beslenecek gücü olmayan arılarla çalışmayınız derim…

Poşetle beslemeyi bu sene merak edip denedim. Bana pratik bir uygulama gelmedi. Bir daha denemeyi düşünmem. Akşam üstü besleme yapma şansı yok. Arıları gereksiz yere açıp kapatma zaman alıyor. Üst besleme kutusuna gece yarısı da şerbet koyma şansım var ve ben genelde akşamları el feneriyle arılığa gider şerbeti veririm.

Beslemenin şekli elbette şartlara göre değişir, bazılarına üstten bazılarına göre içeriden kolay gelir.Bu tercihe bağlı ama ben içeriden, kayık yemliklerle yapılan beslemeyi tavsiye ederim.Bana göre içeriden verilen besini arılar hem hızlı tüketiyorlar hem de kendi sıcak ortamlarında yiyeceklerini tüketmiş oluyorlar.

bende beslemelerimi buzdolabı poşetiyle yapıyorum hiç delik delmiyorum sabaha poşeti bile parçalıyolar çok ta pratik oluyor bnm açımdan

Arkadaşlar, sonuç itibariyle böyle bir yöntem var. Hangi yöntemi uygulamak avantajlı ise doğal olarak onu kullanırsınız.

Ama öyle bir an gelir ki, beğenmediğiniz bir yöntemi de kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

Mustafa Kabaoğlu abiden duyduğum bir hatıra var.

7-8 sene önce Erzuruma yaylaya arı götürmüşler. Giderken arıların yiyecekleri ve hava durumu iyiymiş.

Fakat havalar aniden bozmuş kar atıştırma noktasına gelmiş, uzun süre de açmamış. Arılarda açlık riski oluşmuş, kovan terkleri başlamış.

Yemlikleri yanlarında olmadığı için, bakkaldan aldıkları kalın poşetlerle besleyerek arılarının açlığına çare olmuşlar.

Sayın Murat Çakır’ın yazdığına göre Sayın Mustafa Kabaoğlu şanslıymış, çünkü arılarının başında kalabilmişler.

Ona benzer bir olay 19 yıl önce benim başıma geldi.

Arıları vadiden 19 mayısta taşıdık, dağın tepesine getidik.

İndirirken yağmur başlamıştı, kovanları yerleştirdik bizde ayrıldık.

10 gün kadar hava yağışlı ve soğuk geçti, yol yeni yapıldığından çamurdu, iki hafta gidemedik, istesekte tatil günleri dışında gidemiyorduk.

İki hafta sonra gittiğimizde kovanların yarısı sönmüştü.

Kovanlar hep çift katlıydı ve tam doluydu.

Ölen kovanları açınca pis koku vardı, petek gözleri içinde açlıktan ölen arılar vardı. kuluçkalık silme ölü arı doluydu.
Canlı olanlarda yutkunma özelliğini yitirmiş arılardı, onlarda bir kaç gün sonra öldüler.

Eğer uygun hava olsaydı arıları besleyip, ölmesini önleyebilirdik

Mb. (Eğer örtü bezi yerine örtü tahtası kullanıyorsanız zaten poşetle verme şansınız yok.) şayet örtü tahtası 0.5 cm çıta ile çevrili ise örtü tahtasını ters çevirip poşetle sıvı besleme aynı zamandada kekte verebilirsiniz.

Biz arıları yemlikle daraltıyoruz ve her zaman şurup veya kek verme olanağımız mevcuttur,bu nedenle arılarımız açlıktan ölmüyorlar. sizlerede tavsiye ederim.
herkese selamlar.

Poşetle besleme, diğer besleme imkanları sekteye uğramışsa ( bölme tahtalı ve üst besleme kutuları düzgün değilse) pratik çözümdür. Bazı sorunlar da yaratmıyor değil;
İçindeki hava yeterince alınmamışsa, buzdolabı poşetleri kalitesizse; şurup akıtması yapıyor.