Çerçeveye kaç tel takmak uygundur?

Arıcılığa ilk başladığım yıllarda çerçevelere 2 tel takıyorduk. Geçen sene bir arkadaşta gördüğüm üzere 3 tel takmaya başladık.

Geçen gün fuardan hem çerçeveyi delen hemde kuş gözü takabilen alet aldım. Aleti 5 delik delme kapasitesinde. Bu deliklerden birini iptal edip, dengeli 4 delik delip, aynı anda kuşgözü takmak mümkün. Acaba çerçevelerimi 4 delik mi yapsam? veya geçen sene gibi 3 delikle idare etsem olur mu? Kararsız kaldım. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Süzme yapılan çerçeveler ne kadar çok telli olursa kırılma yamulma gibi olumsuz durumlar daha az yaşanır.

Arıcılığa başlayınca 2 telle idare ediyorduk.

Sonra 3 tele çıkardım.

Şimdi 4 telle devam ediyorum daha sağlam oluyor.

Bu aletten ben de aldım. 4 tel olarak bugün deneme yaptım. Fena değil gibi.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160204/ec5cc8c89b13639d7887d0046435c9d0.jpg

geçen sene fuardan almıştık. gayet güzel. kuşgözünü de basıyor çerçeveye. tek hamlede 2 iş

Görülen o ki başarılı olmuş bu alet.

Ne güzel böyle kolaylık yaratan ürünleri üreten üreticilerin olması.

HB

bu aleti bizler nasıl ve nerden temin edebiliriz.?

bir kaç siteye baktım göremedim.

internette var,
http://www.aricimarketi.com/Cerceve-Delme-Makasi,PR-693.html

Süzme yapılırken en hasar gören yeri çerçevenin üst çıtasına yakın olan yerler, ayrılma, kırılma burada oluyor.

Burada en üst telin çerçeve üst çıtasına uzaklığı önemli.

Alttaki ve üstteki ilk teli çıtalardan 3 cm aşağıya takıyorum, sonra araları eşit bölüyorum.

4 tel sağlam oluyor.

Petek bal üretirken telin az olması daha makbul sanırım.

Petekli bal tüketiminde ne kadar az tel olursa o kadar iyi olur ama peteğin dayanımı için tel gerekiyor.

Parça petek balı için teli çıkartmak, kesmek hayli güçtür.

Linkteki alet kuşgözü takma özelliğine sahip değil sanırım sadece deliyor kuşgözü takanlar 700 tl civarındaydı

yoo aynı alet,
80 liraya almıştım.
alet üzerindeki pimlere kuş gözünü geçirip çerçeveye basıyorsunuz. gayet kolay oluyor.

ilave edeyim,
arkadaşlar bu aleti
çerçeve germe aletini
tel ısıtmak için 12 voltluk adaptörü
şiddetle tavsiye ederim.
3-5 kovan arısı olanlar için bir anlamı olmayabilir ama, geçen yaz 120 kovan arı vardı, bu aletler olmadan okadar çerçeveyi tek tek del, tel tak, petek tak…
mümkün değil…

osman bey teşekkür ederim.

bundan bir tanede ben alayım.