Cihan bey… benim Ankarada toplamda 17 kovanım var… kasım ayı ortası olduğunda arılarımın hemen hemen tamamının ölebileceğini az çok tahmin etmiştim. Bunun sebepleri :
aile içi sebeplerden ötürü kovanlar ile ilgilenemedim. yalnızca besleme yaptım. o da haftada bir fazlaca…
Varroa ile yeterince mücadele edemedim…
Koloniler ile düzgün ilgilenemedim… sonbahar beslemesini düzenli yapamadım. Stokları fazlasıyla yeterliydi ancak besleme düzenli değildi. yavru atımı az oldu. kışa zayıf girdiler…
Ankara da mevsim anormal derecede sıcak geçti. sonbahar sonunda ortam sıcaklığı 13-14 derece civarındaydı. eksi dereceleri çok geç gördük. bal arıları uçamıyordu ancak eşek arıları her yerde hemen her kovanda kendine yer edinmişti. yeterince soğuk olmadığından arılar stoklarını erken bitirmişler…
sıkıştırma yapmaya fırsatım olmadı… sıkıştırma yeterli değildi.
nosema için hemen hiç önlem almadım. kovanlarımda nektar olduğu halde terkler yaşadım.
Tüm bunlar ışığında geçen hafta kovanlarımın başına gittim. O kadar ilgisizliğime rağmen kovanların yarısından azı halen hayattaydı.
kendi adıma konuşuyorum; arılar ölmüşse bunun tek sebebi arıcının ilgisizliği, bilgisizliği veya yaptığı hatalardır.
Kıymetli üstatlar şuan katlı olan bir arımdan bölme almak için kontrol ettiğimde kovanda üç adet çaylak ana ve bir sürü kapalı açık ana gözleri ile karşılaştım ben bu kovana dört gün önce en son baktığımda iki adet açık ana gözü vardı ve bunları bozmuş ana arısını da gördüğümü hatırlıyorum ancak gözlerde yumurta atımı kontrolü yapmamıştım bugün kontrolde ana arısını göremedim muhtemelen kesilmiş ancak bu kadar kısa sürede üç ana nasıl çıkar bu kadar kapalı ana gözü nasıl olur bir yürlü anlayamadım. Bu çaylak anaları yakalayıp öldürdüm ve kapalı ana gözlerini bozup açıkları bıraktım hiçbir petek te açık larva yahut yumurtaya da rastlamadım. Son üç beş gündür süren aralıksız yağışlardan kaynaklı strese girip anayı kestiler mi diye düşünüyorum ayrıca başka bir oğula meyleden kovanın anasını öldürüp yeni ana üretmesi için bırakmıştım bugün süre tamamlanmış olmasına rağmen kontrol ettiğimde hala kapalı ana gözleri vardı ve bazı analar gözlerden çıkmıştı yağıştan çiftleşme uçuşuna çıkamamış olabilir mi acaba? bu anasını öldürdüğüm kovanda kapalı ana gözü olduğu halde oğul çıkmamıştı normalde çıkması grrekmiyor mu? Ayrıca kovanda yeni yapılan ananın ergenlik ve çiftleşme yumurtlama sürecine kadar çıkan analarla arasında seçim nasıl oluyor? Yukarıda ifade ettiğim uygulama doğru mudur?
21061110AG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İçinde birden çok ana arı olup oğul vermiyorsa birbirini öldürüp tek anaya düşer, siz onları öldürüp belki anasız bırakmış ta olabilirsiniz.
Dua edin de görmediğiniz ana olsun.
Her ana gözü yapılınca oğul çıkacak diye bir şey olmaz, ana arı yenileme de olabilir.
Ana gözü kapanınca ilk oğul çıkar.
Eğer olursa 7 gün kadar sonra ikinci oğul çıkar, sonra her 2 günde oğul çıkar, son oğulda birden çok ana arı olur, ölmeyenler dışarı atılır.
Anaları öldürdüm ama açık ana gözleri bıraktım bunun bir risk ve sakıncası var mı?
Kaygım analar çok küçüktü yaşlı larvadan üretmiş olmaları yanlış mı yaptım
21061110AG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Çıkan anaların hepsini öldürüp kapalı ana memelerini temizlediyseniz iki tane açık ana memesi bırakmak yeterli olur.Buzdolabı poşetiyle açık ana memeleri kapanana kadar bir yada iki defa şerbet verin kovanı üç hafta hiç rahatsız etmeyin üç hafta sonra ana yumurtaya başlamış olur başına bi iş gelmezse.Böyle kontrolsüz ana yapmaya başlayan kovanda sıkıntı gün takibi oluyor sadece.Kendiniz bölmüş olsanız beşinci gün gidip kapanan memeleri bozardınız iki tane de açık bırakırdınız o kovan düzenini kurardı anayı kuş filan kapmazsa.
Cumartesi günü yaptığım kontrolde 3 tane daha küçük anayla karşılaştım bunları da öldürdüm açık bıraktığım ana gözleri sırlanmış kapanmıştı. Sonrasında petek gözlerini incelediğimde çok dağınık ve bazılarında iki yumurta görünce yalancılamış olduğu kanaatine vardım, kovanı yerine başka kovan bırakarak 100m kadar uzağa götürüp çırptım. Ertesi gün çırptığım yeri kontrol ettiğimde hala bir miktar arı duruyordu 1-2 çıta kadar umarım onlar da döner kovana. Aynı gün ve ertesi gün arıların hışmına uğradım çok sinirlilerdi bana bahçeye dahi sokmadılar. İki kolonim çok hırçın bunların anasını değiştirmek istiyorum. Birisinin içerisinde anası var yumurta atımı gayet iyi yanlız arılar aşırı hırçın bahçedeki işlerimi yapmama müsaade etmiyor direk üstüme üşüşüp sokuyorlar (kovanı açıp kapatırken petekleri incelerken sarsmadan büyük hassasiyet ve yavaşlıkla yaptığım halde) iki küçük çocuğum var, diğeri ise bahsettiğim yalancılamış içerisinde kapalı ana gözleri olan koloni. Geçen seneden kalma oğula meyleden arımdan aldığım bölmeler de çok sakin hiçbir saldırganlık yok ama genetik oğula meyilli diye risk alıp burdan ana ürettirmek istemiyorum
Sorum;
1-MevcutlaR kafkastı yeni ana alıp vermeyi düşünüyorum bildiğim kadarıyla karniyol en sakin ırk Ankara için önerir misiniz?
2-Ana arıyı verirken anası olan kovanın anasını öldürüp direk mi koyayım? Anası olmayan kovanın kapalı anaları ben ana verene kadar çıkarlar muhtemelen ama dölsüz olacaklardır yeni anayı direk koyduğumda sıkıntı olur mu?
Ben karniyolle hiç çalışmadım izlediğim videolardan ve karniyole sahip arıcılardan duydugum kadarıyla sakın ve koloni güçlenmesi acısından baharda iyi bir ırk.Fakat ankarada olurmu bilmem avrupada trakyada marmarada karadenizde karniyol kullanılıyor bildiğim kadarıyla.Kafkasa gelirsek ankara için kafkas iş yapar uyum sorunu yaşayacağını sanmam ve posof ekotipiyse bal verimide iyi olur ankarada diye düşünüyorum.Sizin kafkaslar bana kalırsa kafkas değil melez bir arı o arılardan ana üretmeyiniz.Tüm anaları ve ana memelerini imha edin sonrasında bence ankara için anadolu arısı tercih edin oraya en iyi anadolu arısı uyar çünkü bu ırkın coğrafyası içinde ankara.Anadoluyu tercih etmezseniz bir arıcidan kendiniz gözlemleyip sakin karniyol ana alın denemiş olursunuz hemde karniyolle ilgili ankaradaki arıcılara da fikir verir deneyimleriniz.Kafkas ana almak isterseniz ardahan posoftan devletin üretim yeri var devlete ait ordan kargoyla spariş edebilirsiniz yada ardahan üniversitesi ilede iletişim kurabilirsiniz internette numaraları var.Kafkas arısı sakin bir ırktır öyle sizin dediğiniz gibi saldırmaz çalışması kolaydır.Karniyol sanırım dahada uysal kafkastan.Ana vereceğiniz zaman analı kovanın anayı öldürüp kovanın içine atın 24 saat sonra anasizligi hissedeceklerdir.Çercevelere bi göz atıp ana memesi başlangıcı varmı bakın varsa bozun ve yeni vereceğiniz ana arının kafesini kekini açmadan öylece kovana koyun.Kafeste enaz 24 saat dursun sonra gidip kovanı tekrar kontrol edin ana memesi başlangıcı varmı diye varsa bozun ve anayı yine kafeste kovanda 1 gün daha tutun bir gün sonra kek kısmını açıp bırakın kabul edecektir çünkü 48 saat geçmiş olacak.Yada daha garanti yöntem olsun derseniz kovandaki tüm çerçeveleri başka bir kovana arısız olarak verin.Ana vereceğiniz koloniye bir tane boş çıta koyun ve kovanın dibine yanaştırın,çıtayı yanaştırdığınız taraf biraz yukarı doğru olsun kovanda ana arıyıda çıtaya kafesin kekini açmadan bağlayın arıların hepsi ana kafesini sarar.Yöntem çeşit çeşit var internettende videolara bakın derim.
1- Yeriniz nerde yenimahalle civarıysa müsait olduğumda yardımcı olabilirim
2-Arılığımın yüzde doksanı karniyol ben bir sıkıntısını görmedim şahsen öneririm
3-Sakın böyle bir şey yapma, Koloniyi biraz anasız bırak memeleri boz ümitsiz kalsın bu 2-3 günlük süreç sonunda ver. tabi yeni ana mı satın aldın bilmiyorum yani biraz cevaplamak karışık bu soruları
4- İstersen arayabilirsin 5343599072
İlginiz ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim kıymetli üstatlar.
Güncel vaziyeti sizlerle paylaşmak değerlendirmeleriniz yina almak isterim.
Geçen seneden kalan arım kata almak üzereyken oğula meyletti 5 defa meme kesimi ve sonrasında doğaroğlu yöntemiyle oğuldan döndürmeye çalıştım olmadı vazgeçmedi iki bölme alıp kovanın anasını öldürdüm. İki bölme yi hazır memelerle yaptım anaları çabuk çıktı ve gelişimi yumurta atımı şuan gayet iyi durumda. Anasını öldürdüğüm kovanın anası ise içinde kapalı meme bulunmasına rağmen çok geç yumurta attı ana arı(kapalı havaların etkisi olabilir).
Bu sene almış olduğum iki kafkas (sözde kafkas azman gibiler) arıdan 11 haziran ve 18 haziranda birer bölme aldım. 18 haziranda aldığım bölmede yavru çürüklüğü görüldü zira 5. gün kapalı memeleri bozmak için açtığımda her çıtanın üzerinde bir avuç arı vardı. Adi çürüklük olan bu kovanın da anası çıktı gayet güzel yumurta atımı var ancak geçen hafta bir çıtanın altında güve ile karşılaştım hatta dünkü kontrolde yine güve ile karşılaştım bu güveleri öldürüp çıtayı el demiriyle biraz kazıdım.
Üçüncü bölmeyi alacağım sıra ve öncesinde yoğun yağışlardan dolayı bölme almamın anlamsız olacağı düşüncesiyle bekledim 29 haziranda kovanın birinden bir bölme aldım yumurta atımı fazla sürekli yavruya çalıştığından ancak diğerinin ana arısı ölmüş kovandaki işçiler ana arıya dönüşmeye başlamıştım ilk 3 tane 5 gün sonra da 3 tane ana arı benzeri arı öldürdüm baktım olacak gibi değil uzak bir yerde çırptım içerisinde ana yüsükleri vardı kapalılarını bozup açıkları bırakmıştım açıklarını da birkaç gün sonra kapatmışlardı. Dün ana arısı çıkıp yumurta atması gerekiyordu kontrol ettiğimde yine gözlerde 4-5 yumurta ile karşılaştım bu kovanı alıp yavru çürüklüğü olan kovanla doğaroğlu yöntemiyle araya kağıt koymak suretiyle birleştirdim.
Diğer kafkas arısı yoğun yavru atımına devam edince 8 temmuzda bir bölme daha aldım, ancak birkaç gün sonraki kontrolde kovanda sadece bir ana memesi ve az miktarda yumurta ile karşılaştım anayı göremedim, ana memesini kestim(kovan çok hırçın olduğundan anasını değiştirmeyi düşünüyordum ayrıca katta olmasına rağmen çok çok az bal getirmişti bu sayede belki bal biriktirme imkanı olur diye düşündüm). Birkaç gün sonraki kontrolde ne ana ile ne yumurta ile ne de ana memesi ile karşılaştım. Dün almış olduğum karniyol cinsi anayı kutusuyla kovana koydum birkaç gün sonra gidip kek tıpasını açacağım.
Bir karniyol cinsi ana daha alıp 8 temmuzda almış olduğum bölmeye içerisindeki ana memelerini keserek koydum (ana memelerinin bir kısmını çıkan dölsüz ana kesmiş bir kısmına daha dokunmamıştı). İçerisindeki dölsüz anayı da olur da verdiğim anaları keserler diye yedek durması için bir çıta arıyla ayrı bir kovana aldım yalancıya meyleden kovandaki yumurtalı çıtaları da bu kovana koydum arısız olarak.
Diğer yapmış olduğum tüm bölmelerin anaları çıktı ve hızlı bir şekilde gelişiyorlar.
Bal durumu ise yalancıya meyleden ananın katında 9 çıta vardı 4 çıta dolu ikisi tam sırlı diğer çıtalar tam dolmamış bal akım dönemi olmasına rağmen nektar çok az getiriyorlar yahut farkedemiyorum. Ama nüfus az arının . Bir türlü anlamış değilim normalde hepsinin tarlacı olması lazım ana da yok nasıl hızla bal birikmiyor çözemedim.
Diğer anasını öldüren arı ise katında 9 çıta var iki çıtada tam dolmamış bal var bir iki tane daha çıta az bir bal var diğer çıtalar boş. Ayrıca Muhsin hocanın dediği kadarıyla bal ortadan birikir ama pek öyle bir durumda göremedim.
Bazı kovanlarda kanatsız arılarla karşılaştım bal akımı başladığından beri varroa ile alakalı bir uygulama yapmadım. kanatsız arıları görünce biberiye, kekik, karanfil, nane ve ısırgan yağlarının karşımını emdirdiğim kartonlardan koydum kovanlara. Vaziyet bu şekilde. Arı nüfusunun az olmasını yapılan bölmelerin zaman ve yağış planlamasından kaynaklı hatalı olmasına bağlıyorum tabi kovan nüfusunun en baştan yeteri kadar kalabalıklaşmadığının da farkındayım. Hatalı gördüğünüzde uygulamalarla alakalı görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Böldüğünüz içine fazladan 1 çıta değil çerçeve arı silkelemeliydiniz.
Tarlacı arısı az olan çerçeveleri bölerseniz geri dönen daha az olur.
Çerçeve sayısı çok olan yani kalabalık ve tarlacısı çok olan arıyla bölerseniz hazır ana kabulü zor olur, zayıf olan kovanlara hazır ana arı kabul ettirmek daha kolay olur.
Güve kelebeği güçlü kovanda olmaz sizin kovanda arının kaplamadığı yani koruyamadığı çerçeveleri alıp kovanı bölme tahtasıyla daraltınız.
Kıymetli üstatlar;
Bir kovanımda ana arının yavrulamasından(mozaik yapı ve düşük potansiyel) şüphelendiğim ve arı ırkını bilmediğim, ayrıca oğul olarak elde ettiğim için buckfast ana arı alıp mevcut anayı birkaç çıtayla ayrı kovana alıp buckfastı verdim ve koloni kabullendi. Mevcut ananın yumurta atımına devam edip koloniyi destekleme amaçlı kullanmak istedim ancak bir hafta sonraki kontrolde ayırmış olduğum mevcut anayı göremedim gözlerde de yavru ve yumurta faaliyeti görmeyip, eşek arılarının yoğun rahatsız etmesinden mütevellid arıların baya azaldığını görünce anası da olmayınca buckfast olan kovanın üzerine kat koyup araya gazete kağıdı koyma suretiyle birleştirdim birkaç gün sonra kağıdı parçalayıp birleşmişlerdi, anaya o zaman dikkat etmemiştim ama bir iki hafta sonraki kontrolümde eski ananın kovanda olup yumurtladığını verdiğim işaretli buckfast ananın ise olmadığını gördüm. Bu durum yaşanbilir bir durum mudur?
Senin kovanında olduğuna göre yaşanabilir bir durum demekki.Ana arı üretmek için artık mevsim geç oldu.Erkek arı sorunu yoksa tabiki yeniden ana memesi yaptırmak denenebilir.Ama imkan varsa hazır birleşmiş olan kovandaki anayı öldürüp tekrardan hazır döllü bir ana verme şansınız varsa veriniz.Artık kolonilerin kışa hazırlık dönemindeyiz,mümkün olduğunca koloniyi kışa güçlü sokmaya çalışın,kolay gelsin.
Artık mevcut ana ile devam edeceğim şimdilik.
Kolonileri haftasonları bir kez açıp her çıtayı teker teker kontrol ediyor notlar alıyorum. Bu hafta arıların besin sıkıntısı çok olmamasına rağmen kovanı açtığımda hem kovandaki arıların kaygılanıp hareketlenmelerine hem de dışarıdaki arıların hangi koloniyi açsam üzerine üşüşmelerine şahit oldum, dolayısıyla bazı kovanları açmaktan vazgeçtim. Eylül ayı itibarıyla iki hafta arayla her kovana birer kilo şeker keki ve iki kez polen keki takviyesinde bulundum. Bazı arıcı arkadaşlar (bölgesel değişiyor olsa da) eylül ayı sonuna kadar dışarıdan polen ve az da olsa nektar geldiğini ifade ediyorlar ama ben kovan girişlerini izlediğimde nerdeyse hiç polen gelmediğine şahit oldum. Geçen sene hatırladığım kadarıyla kasım ayında dahi arılar polen getiriyordu. Tabiattaki nektar ve polen kurumuş olsada çevremde çok sayıda hobi bahçesi var buralardan polen gelmesi gerekir diye düşünüyorum zira benim kendi bahçemde sebzeler ve bolca dikmiş olduğum çiçekler var halen açmakta olan. Bu arada sebze ve meyve ağaçlarında nektar oluyor mu? Bu bilgiyle karşılaşamadım hiçbir yerde.
Havalar bu sene erken toparladı iyi gidiyor gibi. Kovan kontrol ve her hafta uğradığımda şuruplamaya devam ediyorum. Ocak ortası gibi ilk kontrolde bir kovanın söndüğünü tespit ettim ve bir miktar şurup verdim ancak fazla vermiş olmalıyım ki 8 kovandan yarısı tüketememişti yemlikte kalanı dökmek durumunda kaldım. Şubat ortası gibi buzdolabı poşetiyle verdim bir hafta sonraki kontrolde sadece 2 arı şurubu çekmişti diğerleri duruyordu ve poşetleri almadım sonraki hafta kontrolünde 4 tanesi çekmiş ikisi çekmemişti. Besleme hususunu anlayamadım petek kontrollerinde yavrulama şubat ortası başlamış kiminde kapalı kiminde açık gözler vardı ve stoğu çok da fazla değildi kolonilerin. Geçen haftaki kontrolde bir su bardağı kadar şurup verdim ve bir kovanda anayı göremedim hava rüzgarlı olduğu için çok rahatsız etmek istemedim yumurta ve açık göz yoktu 15-20 tane kapalı göz vardı bir gözü yırttığımda canlı gibi duruyordu eskiden kalma ölmüş göz değildi. Bu haftaki kontrolde emin olup anası yoksa birleştirmeyi düşünüyorum. Yavru atımı çok hızlı bir şekilde çoğalıyor. Muhsin hocanın ön üst kısmında havalandırma deliği tavsiyesinin çok işe yaradığı kanaatindeyim. Zira çok arı kayıpları duyuyorum ancak benim çok bir zaiyatım olmadı bu sayede.
Bu haftaki kontrolde sıkıntılı olduğunu ifade ettiğim kovanın anasını gözlemlediğimde bir arka bacağını sürüdüğünü bu bacağının zarar görmüş olduğundan işlevsiz olduğunu farkettim, şu vakitte yeni ana da bulamayacağımdan anasını öldürüp zayıf bir kolonimle birleştirdim. Şurup çekme konusunda bu hafta bir kısım koloni kontrollerinde bir kovanda şurubun çekildiğini gördüm diğerlerinde yine duruyordu. Tüm kovanların ana arılarını varroa varlığını yavru atımını ve arıların sağlık durumunu haftalık hava şartlarını dikkate alarak dikkatli bir şekilde kontrol edip takip ediyorum. Hiçbirinde bir probleme şahit olmadım. Anlayamadığım konu bal sezonu dahi olsa arıya besleme yaptığınızda şurubu çekiyor stokları var her birinin ama haddinden fazla da diyemem buna rağmen neden şurubu çekmiyorlar. Bu hafta besleme yapmadım belki havaların gündüz yeteri kadar sıcaklığa ulaşmadığından petekleri bırakıp şurupluğa gitmek istemiyorlardır diye düşünüyorum ama bu da çok mantıklı gelmiyor. Bu mevsimde serin hava koşullarında şurubun bozulma süresi en fazla ne kadar sürüyor, şurup ekşimiş dahi olsa arı tüketir mi ? Bahsettiğim koloni sağlığı veya durumları haricinde arıların şurup çekmeyişinin başka bir sebebi olabilir mi genelde ana arı yokluğu şeklinde cevaplarla karşılaşıyorum.